Προβλημα με νnvidia 7600GT

Greek Forum

Moderator: marlene

Προβλημα με νnvidia 7600GT

Postby dimant on Sat May 30, 2009 6:51 am

Χαιρετίσματα σε όλους τους χρήστες.

Χρησιμοποιώ το Mint από την έκδοση 3 χωρίς κανένα, μεχρι σήμερα τουλάχιστον, πρόβλημα.

Εχω ένα παλιό PC Pentium III και πρόσφατα μου έδωσε ένας φίλος μία AGP nvidia 7600GT.
Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν δουλεύει ο driver nvidia 180. Δεν δούλεψε ποτέ στο Mint5 ενώ στο MInt7 Gloria (που αναβάθμισα προχτές) δούλεψε μόνο την πρώτη μέρα και αυτό με το πρόβλημα οτι δεν αναγνώριζε το μόνιτορ της Belinea. Το έβλεπε σαν κάτι τελείως άσχετο, αλλά αφού δούλευε, δεν ασχολήθηκα. Οταν ξαναμπήκα όμως την επομένη, το σύστημα κράσαρε στο ξεκίνημα. Η οθόνη μαύρισε και το φως δίπλα στον διακόπτη του μόνιτορ έγινε από πράσινο, πορτοκαλι, όπως όταν η οθόνη είναι ανοιχτή αλλά το PC όχι. Επανεκίνησα σε recovery mode και δίλεξα την επιλογή αυτόματης διόρθωσης γραφικών. Δουλεύει,αλλά μόνο στα βασικά. Η ανάλυση ειναι πολύ χαμηλή και δεν υπάρχει καθόλου επιτάχυνση βέβαια. Οταν ανοίγω το nvidia xserver settings παίρνω το μύνημα ότι δεν χρησιμοποιείται ο nvidia driver (λογικό) και μου λέει να μπώ σαν root και να πληκτρολογήσω nvidia-xconfig. Το έκανα και πήρα το ακόλουθο μύνημα:

VALIDATION ERROR: Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf.
Device section "Configured Video Device" must have a Driver
line.

Μόνο που στο xorg.conf. δεν βλέπω τίποτα τέτοιο. Ο φάκελος είναι ο εξής:

GNU nano 2.0.9 File: /etc/X11/xorg.conf

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder63) Mon Mar 23 15:33:27 PST 2009

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Unknown"
HorizSync 28.0 - 33.0
VertRefresh 43.0 - 72.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Αυτό που με προβληματίζει είναι οτι μόλις έβαλα τους restricted drivers και επανεκίνησα δούλευε μια χαρά. Το μόνο που άλλαξα ήταν η ανάλυση γιατί ήταν στο αυτόματο και τα γράμματα ήταν τόσο μικρά που στραβωνώμουνα.

Έχετε καμιά ιδέα τι μπορεί να τρέχει? Καθε βοήθεια θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
Ευχαριστώ
dimant
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sat Mar 01, 2008 12:20 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Προβλημα με νnvidia 7600GT

Postby twin on Mon Jun 01, 2009 7:06 pm

γειά σου.

δοκίμασε πρώτα να διαγράψεις το παλιό /etc/X11/xorg.conf
Code: Select all
sudo rm /etc/X11/xorg.conf

και μετά
Code: Select all
sudo nvidia-xconfig
για να δημιουργήσει το νέο.

η εντολή
Code: Select all
sudo reboot
μπορεί να φανεί χρήσιμη, για επανεκκίνηση.

καλή επιτυχία.
twin
Level 3
Level 3
 
Posts: 135
Joined: Thu Apr 10, 2008 5:52 am

Re: Προβλημα με νnvidia 7600GT

Postby dimant on Thu Jun 04, 2009 4:58 am

twin, ευχαριστώ για την βοήθεια. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν πέτυχε.
Ακολούθησα τα βήματα που μου είπες. Οταν όμως πληκτρολόγησα

sudo nvidia-xconfig

πήρα το ακόλουθο μύνημα:

WARNING: Unable to locate/open X configuration file
New configuration file written to: /etc/X11/xorg.conf

Εκανα rebοot και το σύστημα κράσαρε - δηλαδή η οθόνη μαύρισε και το φως από πράσινο έγινε πορτοκαλί. Πάτησα Ctrl+Alt+F1 μπας και με βγάλει σε περιβάλλον εντολών να επανεκινησω και ξαφνικά η οθόνη ζωντάνεψε!!! Επανεκίνησα ξανά να δω τι θα γίνει και πάλι τα ίδια. Αυτή τη φορά χρειάστικε να περιμένω αρκετά δευτερόλεπτα και να πατήσω οτι πληκτρο είχε το πληκτρολόγιο (αρκετά εξαγριωμένος) αλλά τελικα πάλι η οθόνη επανήλθε. Από τοτε εχω κάνει άλλες 2 επανεκινήσεις και έχει φορτώσει κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόνο που πάντα έχει πολύ υψηλή ανάληση (1600χ1200) - που κάνει τη ζωή δύσκολη σε ένα γέρο σαν εμένα - και δεν αποθηκεύει τις αλλαγές. Οταν πατάω:
save current configuration
μου λεει οτι δεν μπορει να αλλάξει τον xorg.conf και ετσι κάθε φορά πρέπει να αλλάζω την ανάλυση μόνος μου.

Τελικά αφού δουλεύει, έστω κι έτσι, πάλι καλά.
Αυτός είναι ο καινούργιος xorg/conf μπας και βγάλεις άκρη:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder63) Mon Mar 23 15:33:27 PST 2009

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Unknown"
HorizSync 28.0 - 33.0
VertRefresh 43.0 - 72.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
# generated from default
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "False"
EndSection

Δεν μου φαίνεται και πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο. Αλλά και πάλι εγώ είμαι άσχετος, οπότε...

Και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια.
dimant
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sat Mar 01, 2008 12:20 pm

Re: Προβλημα με νnvidia 7600GT

Postby twin on Fri Jun 05, 2009 7:11 am

λοιπόν στο xorg.conf θα κάνεις τις εξής αλλαγές:

1. στο Section "Module", βάλε σε σχόλια τη γραμμή
Code: Select all
Load           "type1"

δηλαδή έτσι:
Code: Select all
# Load           "type1"


2. στο Section "Screen", μέσα στο subsection "Display", πρόσθεσε τη γραμμή: Modes "1024x768"
Code: Select all
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection


δίπλα στο Modes αντί για "1024x768" μπορείς να ορίσεις την ανάλυση που επιθυμείς,

αποθήκευσε το αρχείο και κάνε reboot.

Καλή επιτυχία!
twin
Level 3
Level 3
 
Posts: 135
Joined: Thu Apr 10, 2008 5:52 am

Re: Προβλημα με νnvidia 7600GT

Postby dimant on Mon Jun 08, 2009 2:28 pm

Λοιπόν twin φαίνεται οτι έγινε κάποια πρόοδος.

Κατάρχην το σύστημα ξανακράσαρε στην εκινηση - έτσι στα καλά καθούμενα - και χρειάστηκε να ακολουθήσω τα πρώτα βήματα που μου είπες: δηλ. διέγραψα τον παλιό xorg και μετά εγκατέστησα το nvidia-xconfig. Στην συνέχεια έκανα τις αλλαγές που μου είπες στο δεύτερο post αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε η ανάλυση. Αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω με την γραφική εφαρμογή της Nvidia

Πήγα λοιπόν στην Διαχείρηση Συστήματος και πάτησα Nvidia xserver settings. Στη συνέχεια διάλεξα Xserver Display Configuration και την ανάλυση που ήθελα. Πάτησα Save to X Configuration File και πάλι πήρα το μύνημα οτι ήταν αδύνατο να διαγράψει το παλιό φάκελο. Τότε όμως πρόσεξα το κουμπί Show Preview στο παράθυρο που μου ζητάει να επιβεβαιώσω οτι θελω να αποθηκεύσω τις αλλαγές. Οταν το πατησα μου έβγαλε τον xorg file που προσπαθούσε να αποθηκεύσει. Τον αντέγραψα και μετά σαν root έκανα μόνος μου την εξής αλλαγή στον xorg:

Στο Section "Screen" πρόσθεσα την εξής γραμμή η οποία ήταν ουσιαστικά και το μόνο σημείο στο οποίο διαφέρανε οι δύο φάκελλοι:

Option "metamodes" "1280x1024 +0+0"

Φυσικά 1280χ1024 είναι η ανάλυση που θέλω . Τώρα στην εκίνηση η ανάλυση είναι αυτή.

Επίσης έκανα και μια άλλη παρέμβαση. Τις τελευταίες μέρες προσπαθούσα να δοκιμάσω και άλλες εκδόσεις Linux αλλά χωρίς επιτυχία. Σε όλες η οθόνη είτε μαύριζε είτε έβλεπα άσπρες και πράσινες γραμμές. Νόμιζα οτι φταίει η κάρτα γραφικών αλλά τις προάλες καθως δοκίμαζα το live CD του Puppy Linux μου έβγαλε το μύνημα οτι δεν μπορούσε να ανιχνεύσει το monitor και έπρεπε να το ρυθμίσω χειροκίνητα. Αυτό με έβαλε σε υποψίες. Κατέβασα από το cite της Belinea τις προδιαγραφές και τις σύγκρινα με το περιεχόμενο του xorg file. Στο Section "Monitor" οι τιμες για το HorizSync και VertRefresh ήταν τελείως άσχετες. Εβαλα τις τιμες που έλεγε η Belinea και μεχρι στιγμής όλα δουλεύουν χωρίς απρόοπτα. Ελπίζω να να διόρθωσε κατι και να μην ξανακρασάρει το μόνιτορ στήν εκίνηση. Καταντάει κουραστικό. Λες το πρόβλημα να μην ήταν με την ποτέ με την κάρτα γραφικών αλλά με το μόνιτορ? Αλλά και πάλι αυτό πως εξηγεί το γεγονός οτι μερικές φορές εκκινεί κανονικά και άλλες πάλι όχι? Παράξενο δεν είναι επίσης που καμιά έκδοση δεν βλέπει τι είδος μόνιτορ έχω?

Και πάλι σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
dimant
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sat Mar 01, 2008 12:20 pm

Re: Προβλημα με νnvidia 7600GT

Postby twin on Tue Jun 09, 2009 4:09 am

Συγχαρητήρια που έλυσες το πρόβλημα μόνος σου.

Νομίζω καταλυτικό σημείο ήταν το ότι δήλωσες τις σωστές τιμες για το HorizSync και VertRefresh.

Επίσης το ότι βγάζει σφάλμα στο Nvidia xserver settings είναι, όπως κατάλαβες, επειδή θέλει δικαιώματα root για να απανογράψει το xorg.conf.

συγχαρητήρια και πάλι.
twin
Level 3
Level 3
 
Posts: 135
Joined: Thu Apr 10, 2008 5:52 am


Return to Ελληνικά (Greek)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron