mindless wrote:Γεια χαρα!
Το mint ειναι φοβερο και δεν εχω ανοιξει τα windows εδω και βδομαδες! Ομως εχω μερικες απορίες:
α) Πρέπει να βαλω firewall? Σε online test για firewall παρατηρησα ότι θυρες γνωστων ιων είναι stealth, αλλες ειναι κλειστες, ενω βρήκα και ανοικτη, πχ για samba.
β)Αμα βγει καινουρια εκδοση του mint πρεπει να την κατεβάσω? Μπορεί να γίνει η ανανέωση μεσω internet ή πρέπει να κατεβάσω το iso της καινουριας?

marlene wrote:mindless wrote:Γεια χαρα!
Το mint ειναι φοβερο και δεν εχω ανοιξει τα windows εδω και βδομαδες! Ομως εχω μερικες απορίες:
α) Πρέπει να βαλω firewall? Σε online test για firewall παρατηρησα ότι θυρες γνωστων ιων είναι stealth, αλλες ειναι κλειστες, ενω βρήκα και ανοικτη, πχ για samba.
β)Αμα βγει καινουρια εκδοση του mint πρεπει να την κατεβάσω? Μπορεί να γίνει η ανανέωση μεσω internet ή πρέπει να κατεβάσω το iso της καινουριας?
Καλώς τον !!!![]()
Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα firewall, όχι κάτι ιδιαίτερο, γιατί αν έχεις και στην σύνδεση του internet σου κάποιο ρούτερ λειτουργεί και αυτό σαν firewall. Μπορείς όμως να έχεις ένα firewall και για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείς τον υπολογιστή και εκτός έδρας. Εγώ χρησιμοποιώ το firestarter ( θα το βρεις μέσα στον synaptic) και μπορείς να το σετάρεις ακολουθώντας τις default επιλογές του.
Τώρα ... δεν μας λες εδώ ποια έκδοση έχεις. Την Daryna ή την Elyssa. Όπως και να έχει, όταν βγαίνει μία καινούργια έκδοση μπορείς να κάνεις distupgrade, δηλαδή να αναβαθμίσεις την έκδοση που έχεις μέσω του ίντερνετ. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν θα στο συνιστούσα, αφού οι καθαρές εγκαταστάσεις είναι και οι καλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί από έκδοση σε έκδοση υπάρχουν, συνήθως, και αλλαγές στις εκδόσεις κάποιων προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να μην γίνει σωστή αναβάθμιση ενός προγράμματος μέσο του ίντερνετ και να βρεθείς με ένα σπασμένο πακέτο, από τις βιβλιοθήκες όμως του οποίου μπορεί να εξαρτώνται και άλλα πακέτα..
Τρέχα γύρευε λοιπόν.
Οπότε αν θες να περάσεις σε κάποια νέα έκδοση, καλύτερα να κατεβάσεις το νέο iso image. Καις ένα cd, σβήνεις όλα τα hidden files από το home σου, ( hidden files είναι αυτά που έχουν μία τελίτσα μπροστά και τα βλέπεις στο φάκελο home πατώντας ctrl h) και μετά απλά φορμάρεις μόνο το παρτίσιον του συστήματος σου με την νέα έκδοση. Ενίοτε πρέπει να έχεις σημειώσει κάπου το ποιες έξτρα εφαρμογές είχες στην προηγούμενη έκδοση, ( αυτές που δεν έρχονται μαζί με το λειτουργικό) ώστε με apt-get να τις εγκαταστήσεις στα γρήγορα εκ νέου.
Έχε υπόψιν σου ότι από έκδοση σε έκδοση αλλάζουν και τα repositories οπότε κάποιες έξτρα εφαρμογές που πιθανόν έχεις υπάρχει περίπτωση να αναβαθμιστούν και αυτές με την νέα εγκατάσταση.
Ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα.![]()
Για οτιδήποτε θες εδώ είμαστε πάντως..
.

dekacy10 wrote:Καλώς σας βρήκα! Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Μιντ ως λειτουργικό σύστημα και αφού ξεπέρασα τα πρώτα προβλήματα, έχω μερικές απορίες.
Α)Με το APTonCD μπορώ να πάρω backup τα εγκατεστημένα προγράμματα ώστε όταν πχ περάσω μια νέα έκδοση του Μιντ να μπορώ εύκολα να ξαναβάλω τα προγράμματα που είχα μαζί με τις ρυθμίσεις τους;
Β)ή για αυτή τι δουλεία είναι το MintBackup;;

bmagi-gr wrote:Τωρα στο Mint ολα αυτα λυθηκαν αυτοματα εκτος απο το ασυρματο που εξακολουθει να μην λειτουργει, δεν δουλευει πλεον η Web Camera καθολου, και δεν εχω μικροφωνο (αλλα τωρα τα ηχεια δουλευουν) .
Καμμια ιδεα για να κανω να παιξει η καμερα?
Τωρα απορια Αφου το Mint ειναι κατα καποιο τροπο παρακλαδι του Ubuntu γιατι στο Ubuntu ειχα τοσα πολλα προβληματα και στο Mint λυθηκαν σχεδον ολα? Δεν υπαρχει συνχρονισμος στις ενημερωσεις των drivers?
Kαι μια τελευταια ερωτηση (Ξερω σας ζαλισα)
Στο Ubuntu εαν ηθελα να βγαλω ενα προγραμμα στην επιφανεια εργασιας για να το τρεχω με κλικ απο εκει, αυτο γινοταν
Πηγαινα επανω στο αρχειο δεξι κλικ και επιλογη να κανει shortcut στο desktop
Στο Mint δεν μπορω να βγαλω εξω εικονιδιο συντομευσης οσο και αν το εχω ψαξει.![]()
Προφανως δεν ξερω εγω τον τροπο Μπορει καποιος να βοηθησει?
Ευχαριστω για την υπομονη σας

marlene wrote:dekacy10 wrote:Καλώς σας βρήκα! Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Μιντ ως λειτουργικό σύστημα και αφού ξεπέρασα τα πρώτα προβλήματα, έχω μερικές απορίες.
Α)Με το APTonCD μπορώ να πάρω backup τα εγκατεστημένα προγράμματα ώστε όταν πχ περάσω μια νέα έκδοση του Μιντ να μπορώ εύκολα να ξαναβάλω τα προγράμματα που είχα μαζί με τις ρυθμίσεις τους;
Β)ή για αυτή τι δουλεία είναι το MintBackup;;
Tην καλημέρα μου στην Κύπρο!!![]()
Το aptoncd κρατάει σε cd το ποια πακέτα εφαρμογών έχεις εγκαταστήσει και έτσι αν αναβαθμίσεις το λειτουργικό σου ή ξανα φρεσκάρεις την εγκατάσταση σου δεν χρειάζεται να πας στον synaptic ή να χρησιμοποιήσεις το apt για να τα ξανακατεβάσεις. Τα περνάς μέσα στον υπολογιστή με το aptoncd, του λες να σου τα κάνει install, και αυτό στα εγκαθιστά αμέσως χωρίς δηλαδή να τα κατεβάσει εκ νέου. Είναι πολύ βολικό αν περνάς το mint σε πολλούς υπολογιστές ή στην περίπτωση που φορμάρεις μόνο το partition του συστήματος στον δικό σου υπολογιστή ( που δεν θα χρειαστεί να το κάνεις ποτέ γιατί δεν χαλάει αλλά λέμε τώρα.!)
Τώρα.. οι ρυθμίσεις για το κάθε πρόγραμμα που έχεις, βρίσκονται μέσα στον φάκελο home στα hidden files. Πρόκειται για αρχεία που δεν τα βλέπεις παρά μόνο αν δώσεις ctrl h και που έχουν μπροστά μία τελίτσα, (π.χ .gnome .mozilla κτλ). Αν φορμάρεις το partition του home τις χάνεις αυτές τις ρυθμίσεις. Για αυτό καλό είναι να τις κρατάς και αυτές backup, στην περίπτωση βέβαια που δεν θέλεις να κάνεις διαφορετικές. Σε οποιοδήποτε home φάκελο, οποιουδήποτε υπολογιστή που τρέχει την ίδια έκδοση όμως mint βάλεις τις ρυθμίσεις αυτές, τότε οι εφαρμογές, εφόσον τις έχεις εγκαταστήσει, θα πάρουν τις ρυθμίσεις που είχες στον αρχικό υπολογιστή σου.
Το mintbackup δεν κάνει backup στις εφαρμογές αλλά στα αρχεία που έχεις στο home σου. (τα φανερά και όχι τα κρυφά, για να πάρει backup τα κρυφά πρέπει να του το πεις. ). Είναι διαφορετικό από το apt γιατί δεν σώζει τις εφαρμογές αλλά μόνο τα αρχεία.
Στο mint, και γενικότερα σε κάθε linux σύστημα μπορείς να φορμάρεις μόνο το partition του συστήματος και να μην φορμάρεις το swap και το home. ( θέλει βέβαια λίγο προσοχή αυτό για να έχεις ορίσει σωστά τι φορμάρεις).
Αν δε, θες να περάσεις στην επόμενη έκδοση με καθαρή εγκατάσταση αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ απλά με τον εξής τρόπο.
Παίρνεις backup τα αρχεία σου.
Σβήνεις τα hidden files
Εγκαθιστάς την νέα έκδοση μόνο στο partition συστήματος.
Εδώ δεν σε συμφέρει να βάλεις το aptoncd γιατί υποτίθεται ότι όταν πας για αναβάθμιση σε νέα έκδοση κάποια από τα πακέτα θα είναι πιο καινούρια σε έκδοση και έτσι καλύτερα είναι να τα κατεβάσεις εκ νέου. Αν όμως υπάρχουν ρυθμίσεις του mozilla στα hidden files, και περάσεις στην ίδια έκδοση, δηλαδή με το Elyssa ή τα επόμενα από 3 και πάνω τότε κράτα αυτές τις ρυθμίσεις.
Εγώ κρατάω πάντα από τα hidden files τους φακέλους .icons, .themes, .fonts αφού είναι ότι θέματα έχω για την εμφάνιση του υπολογιστή μου, και οι γραμματοσειρές μου που τις πάω βόλτα από υπολογιστή σε υπολογιστή και από αναβάθμιση σε αναβάθμιση ( τα γράμματα παίζουν το ίδιο παντού όπου και να τα εγκαταστήσεις locally).
Αυτά .. αν έχεις καμία άλλη απορία φυσικά ξαναρωτάς..

dekacy10 wrote:Ευχαριστ;ω marlene. Σ;ημερα η μ;ερα μου ξημ;ερωσε με ;αλλο πρ;οβλημα... ;Οπως βλ;επεις δεν μπορ;ω να τον;ισω σε qt εφαρμογ;ες (πχ Οπ;ερα)

psihakias wrote:καλησπέρα σε όλους τους mint... τύπους και χρηστές linux γενικότερα το όνομα μου είναι Κων/νος και χρησιμοποιώ ένα pc notebook lg genuine intel® cpu t2060 1.60GHz & 1.60GHz και ram 1gb και τρέχω svista με Linux πιο παλιά fedora 7 μετά debian δοκιμαστικά και μετά δοκίμασα το mint 3 και κόλλησα σε αυτό εύκολο ευχαριστώ σχετικά γρήγορο μετά έτρεξα το 4 και τώρα το 5 την elyssa το πρόβλημα που έχω αν ξέρει κάνεις πώς να τρέξω ασύρματο internet πχ cosmote Vodafone κτλ… από την elyssa η με ποιο προγραμα?

psihakias wrote:Ευχαριστώ για την βοήθεια Marlene ασύρματα δίκτυα από ασύρματο μόντεμ τρέχω κανονικά στο mint σε όλες τις εκδόσεις απ’τη 3εως τη 5 μπορώ να δω πια δίκτυα υπάρχουν στην περιοχή μου ασύρματα… για την ακρίβεια χρησιμοποιώ το internet on the go της cosmote που είναι ασύρματο με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και όχι wireless υπέρυθρο και το μόντεμ το on the go είναι sub stick και ότι έχω κοιτάξει για να μπορώ να το τρέχω και στο Linux εκτός τον windows τίποτα δεν βρήκα όμως, δοκίμασα το wine μήπως και το έτρεχε αλλά τίποτα επίσης στο wine όταν το έτρεχα για κανένα μικρό exe στις περισσότερες φορές θα κολάσει ο υπολογιστής λόγο ram και το κατάργησα μέχρι να κάνω επέκταση ram στα 2 οι πληροφορίες απτό http://www.howtoforge.com/the-perfect-d ... -elyssa-r1 είναι σωστές? posting.php?mode=reply&f=125&t=5894#

sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklistblacklist airprimesudo modprobe -r airprime
user "T-Mobile"
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/pap -T *99#"
/dev/ttyUSB0
noipdefault
usepeerdns
defaultroute
persist
noauth
updetach
novj
novjccomp