Νέοι στο Linux Mint... Ρωτήστε για βοήθεια.

Greek Forum
See also www.linuxmint.gr

Moderators: twin, marlene

Re: Neoi sto Linux Mint.. Rwtiste gia voitheia.

Postby mindless on Tue Jul 08, 2008 1:52 pm

Γεια χαρα!

Το mint ειναι φοβερο και δεν εχω ανοιξει τα windows εδω και βδομαδες! Ομως εχω μερικες απορίες:
α) Πρέπει να βαλω firewall? Σε online test για firewall παρατηρησα ότι θυρες γνωστων ιων είναι stealth, αλλες ειναι κλειστες, ενω βρήκα και ανοικτη, πχ για samba.

β)Αμα βγει καινουρια εκδοση του mint πρεπει να την κατεβάσω? Μπορεί να γίνει η ανανέωση μεσω internet ή πρέπει να κατεβάσω το iso της καινουριας?
mindless
Level 1
Level 1

Linux Mint is funded by ads and donations.

Postby marlene on Wed Jul 09, 2008 5:37 am

mindless wrote:Γεια χαρα!

Το mint ειναι φοβερο και δεν εχω ανοιξει τα windows εδω και βδομαδες! Ομως εχω μερικες απορίες:
α) Πρέπει να βαλω firewall? Σε online test για firewall παρατηρησα ότι θυρες γνωστων ιων είναι stealth, αλλες ειναι κλειστες, ενω βρήκα και ανοικτη, πχ για samba.

β)Αμα βγει καινουρια εκδοση του mint πρεπει να την κατεβάσω? Μπορεί να γίνει η ανανέωση μεσω internet ή πρέπει να κατεβάσω το iso της καινουριας?

Καλώς τον !!! :D
Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα firewall, όχι κάτι ιδιαίτερο, γιατί αν έχεις και στην σύνδεση του internet σου κάποιο ρούτερ λειτουργεί και αυτό σαν firewall. Μπορείς όμως να έχεις ένα firewall και για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείς τον υπολογιστή και εκτός έδρας. Εγώ χρησιμοποιώ το firestarter ( θα το βρεις μέσα στον synaptic) και μπορείς να το σετάρεις ακολουθώντας τις default επιλογές του.

Τώρα ... δεν μας λες εδώ ποια έκδοση έχεις. Την Daryna ή την Elyssa. Όπως και να έχει, όταν βγαίνει μία καινούργια έκδοση μπορείς να κάνεις distupgrade, δηλαδή να αναβαθμίσεις την έκδοση που έχεις μέσω του ίντερνετ. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν θα στο συνιστούσα, αφού οι καθαρές εγκαταστάσεις είναι και οι καλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί από έκδοση σε έκδοση υπάρχουν, συνήθως, και αλλαγές στις εκδόσεις κάποιων προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να μην γίνει σωστή αναβάθμιση ενός προγράμματος μέσο του ίντερνετ και να βρεθείς με ένα σπασμένο πακέτο, από τις βιβλιοθήκες όμως του οποίου μπορεί να εξαρτώνται και άλλα πακέτα..
Τρέχα γύρευε λοιπόν.
Οπότε αν θες να περάσεις σε κάποια νέα έκδοση, καλύτερα να κατεβάσεις το νέο iso image. Καις ένα cd, σβήνεις όλα τα hidden files από το home σου, ( hidden files είναι αυτά που έχουν μία τελίτσα μπροστά και τα βλέπεις στο φάκελο home πατώντας ctrl h) και μετά απλά φορμάρεις μόνο το παρτίσιον του συστήματος σου με την νέα έκδοση. Ενίοτε πρέπει να έχεις σημειώσει κάπου το ποιες έξτρα εφαρμογές είχες στην προηγούμενη έκδοση, ( αυτές που δεν έρχονται μαζί με το λειτουργικό) ώστε με apt-get να τις εγκαταστήσεις στα γρήγορα εκ νέου.
Έχε υπόψιν σου ότι από έκδοση σε έκδοση αλλάζουν και τα repositories οπότε κάποιες έξτρα εφαρμογές που πιθανόν έχεις υπάρχει περίπτωση να αναβαθμιστούν και αυτές με την νέα εγκατάσταση.

Ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα. :)
Για οτιδήποτε θες εδώ είμαστε πάντως..

.
marlene
Level 1
Level 1

Postby mindless on Wed Jul 09, 2008 9:53 am

marlene wrote:
mindless wrote:Γεια χαρα!

Καλώς τον !!! :D
Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα firewall, όχι κάτι ιδιαίτερο, γιατί αν έχεις και στην σύνδεση του internet σου κάποιο ρούτερ λειτουργεί και αυτό σαν firewall. Μπορείς όμως να έχεις ένα firewall και για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείς τον υπολογιστή και εκτός έδρας. Εγώ χρησιμοποιώ το firestarter ( θα το βρεις μέσα στον synaptic) και μπορείς να το σετάρεις ακολουθώντας τις default επιλογές του.

Τώρα ... δεν μας λες εδώ ποια έκδοση έχεις. Την Daryna ή την Elyssa. Όπως και να έχει, όταν βγαίνει μία καινούργια έκδοση μπορείς να κάνεις distupgrade, δηλαδή να αναβαθμίσεις την έκδοση που έχεις μέσω του ίντερνετ. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν θα στο συνιστούσα, αφού οι καθαρές εγκαταστάσεις είναι και οι καλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί από έκδοση σε έκδοση υπάρχουν, συνήθως, και αλλαγές στις εκδόσεις κάποιων προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να μην γίνει σωστή αναβάθμιση ενός προγράμματος μέσο του ίντερνετ και να βρεθείς με ένα σπασμένο πακέτο, από τις βιβλιοθήκες όμως του οποίου μπορεί να εξαρτώνται και άλλα πακέτα..
Τρέχα γύρευε λοιπόν.
Οπότε αν θες να περάσεις σε κάποια νέα έκδοση, καλύτερα να κατεβάσεις το νέο iso image. Καις ένα cd, σβήνεις όλα τα hidden files από το home σου, ( hidden files είναι αυτά που έχουν μία τελίτσα μπροστά και τα βλέπεις στο φάκελο home πατώντας ctrl h) και μετά απλά φορμάρεις μόνο το παρτίσιον του συστήματος σου με την νέα έκδοση. Ενίοτε πρέπει να έχεις σημειώσει κάπου το ποιες έξτρα εφαρμογές είχες στην προηγούμενη έκδοση, ( αυτές που δεν έρχονται μαζί με το λειτουργικό) ώστε με apt-get να τις εγκαταστήσεις στα γρήγορα εκ νέου.
Έχε υπόψιν σου ότι από έκδοση σε έκδοση αλλάζουν και τα repositories οπότε κάποιες έξτρα εφαρμογές που πιθανόν έχεις υπάρχει περίπτωση να αναβαθμιστούν και αυτές με την νέα εγκατάσταση.

Ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα. :)
Για οτιδήποτε θες εδώ είμαστε πάντως..

.

Δυστυχως, δεν εχω ρουτερ. Συνδεομαι με usb dsl modem και τα firewall δεν λειτουργουν. Προσπαθουν ολα να βρουν την eth0 (ελα που δεν υπαρχει!). Παντως μαλλον θα παρω κανα ρουτερ συντομα.

Οσον αφορα την διανομη μου εχω την Elyssa R1. Γενικα γινεται ενας πανικος με τις διανομες (ειδικα με το πληθος τους) και ημουν περιεργος να μαθω για πως θα κανω το update οταν χρειαστει.

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
mindless
Level 1
Level 1

Postby marlene on Wed Jul 09, 2008 10:07 am

Όπα .. άλλο το distupgrade και άλλο το update.
Στην πρώτη περίπτωση περνάς στην νεότερη έκδοση της διανομής ( δηλαδή από το Darynna στο Elyssa ή όποιο ακολουθήσει) στην δεύτερη περίπτωση ενημερώνεις το σύστημα σου.
Για την ενημέρωση συστήματος υπάρχει το mintupdate και πρέπει να κάνεις μία γερή ενημέρωση στην αρχή που θα πρωτοεγκαταστήσεις το σύστημα σου.
Μετά κατά καιρούς θα σε ειδοποιεί αυτό για ότι ενημερώσεις υπάρχουν.
Για τα της αναβάθμισης σε νεότερη έκδοση .. είπαμε.Προτίμησε την καθαρή εγκατάσταση ώστε να μην μπλέξεις αν δεν είσαι αρκετά έμπειρος με τις εξαρτήσεις κτλ.

Όντως υπάρχει πληθώρα διανομών και εκδόσεων αλλα αυτό είναι από μία σκοπιά καλύτερο γιατί ο καθένας μπορεί να βρει ότι του ταιριάζει καλύτερα.
Αν και ξέρω κόσμο που αλλάζει τις διανομές σαν τα πουκάμισα! :D
marlene
Level 1
Level 1

Postby dekacy10 on Thu Jul 17, 2008 10:39 am

Καλώς σας βρήκα! Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Μιντ ως λειτουργικό σύστημα και αφού ξεπέρασα τα πρώτα προβλήματα, έχω μερικές απορίες.

Α)Με το APTonCD μπορώ να πάρω backup τα εγκατεστημένα προγράμματα ώστε όταν πχ περάσω μια νέα έκδοση του Μιντ να μπορώ εύκολα να ξαναβάλω τα προγράμματα που είχα μαζί με τις ρυθμίσεις τους;
Β)ή για αυτή τι δουλεία είναι το MintBackup;;
dekacy10
Level 1
Level 1

Postby bmagi-gr on Fri Jul 18, 2008 4:03 am

Καλημερα και απο μενα. Νεος στο Linux εγκατεστησα στην αρχη το Ubuntu άλλα επειδη καποια πραγματα δεν μου δουλεψαν και επειδη η εκδοση του Mint μου γυαλισε περισσοτερο εκανα τελικη εγκατασταση στο Mint Elyssa
Εχω το ΜΒ της ASUS Μ3Α32-MVP Deluxe WiFi
Και στις 2 εκδοσεις του Linux δεν μπορεσα να δουλεψω το ασυρματο της ΜΒ που ειναι chipset της Atheros Aν και το βλέπει δεν μπορω να το σεταρω. Τελος παντων θα το ψαξω και εαν δεν βρω ακρη θα ζητησω τη βοηθεια σας.
Sto Ubuntu ειχα προβληματακια με τα Ελληνικα Ενω τα ειχα εγκαταστησει και ειχα ρυθμισει τα πληκτρα ενεργοποιησης επρεπε καθε φορα που ηθελα να γυρισω στα ελληνικα να πηγαινω μεσα στο keyboard layout kai να το ανοιγω να το κλεινω και μετα εβλεπε τα πληκτρα.!!
Δεν δουλευε σωστα το DVDRW της NEC Ενω το εβλεπε σαν συσκευη 8 στα 10 CD/DVD που προσπαθουσα να γραψω μου τα εκαιγε.
Δεν ειχα ηχο και μικροφωνο και η Web καμερα δουλευε αλλα οχι οπως επρεπε
Απλα εδειχνε και δεν επερνε καμμια ρυθμιση.
Τωρα στο Mint ολα αυτα λυθηκαν αυτοματα εκτος απο το ασυρματο που εξακολουθει να μην λειτουργει, δεν δουλευει πλεον η Web Camera καθολου, και δεν εχω μικροφωνο (αλλα τωρα τα ηχεια δουλευουν) .
Καμμια ιδεα για να κανω να παιξει η καμερα?

Με την εντολη lsusb μου βγαζει
Bus 006 Device 001: ID 0000:0000
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 002: ID 0a81:0205 Chesen Electronics Corp. PS/2 Keyboard+Mouse Adapter
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 002: ID 046d:0992 Logitech, Inc.
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

Αρα τη βλεπει

Η εντολη lspci δινει
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RD790 Northbridge only dual slot PCI-e_GFX and HT3 K8 part
00:02.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (external gfx0 port A)
00:04.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port A)
00:06.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port C)
00:07.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port D)
00:09.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port E)
00:12.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB600 Non-Raid-5 SATA
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI0)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI1)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI2)
00:13.3 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI3)
00:13.4 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB (OHCI4)
00:13.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB600 USB Controller (EHCI)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 14)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB600 IDE
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB600 PCI to LPC Bridge
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h [Opteron, Athlon64, Sempron] Link Control
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8500 GT (rev a1)
02:00.0 IDE interface: Marvell Technology Group Ltd. 88SE6121 SATA II Controller (rev b1)
03:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 12)
04:00.0 IDE interface: Marvell Technology Group Ltd. 88SE6121 SATA II Controller (rev b2)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)

Τωρα απορια Αφου το Mint ειναι κατα καποιο τροπο παρακλαδι του Ubuntu γιατι στο Ubuntu ειχα τοσα πολλα προβληματα και στο Mint λυθηκαν σχεδον ολα? Δεν υπαρχει συνχρονισμος στις ενημερωσεις των drivers?
Kαι μια τελευταια ερωτηση (Ξερω σας ζαλισα)
Στο Ubuntu εαν ηθελα να βγαλω ενα προγραμμα στην επιφανεια εργασιας για να το τρεχω με κλικ απο εκει, αυτο γινοταν
Πηγαινα επανω στο αρχειο δεξι κλικ και επιλογη να κανει shortcut στο desktop
Στο Mint δεν μπορω να βγαλω εξω εικονιδιο συντομευσης οσο και αν το εχω ψαξει. :(
Προφανως δεν ξερω εγω τον τροπο Μπορει καποιος να βοηθησει?

Ευχαριστω για την υπομονη σας
bmagi-gr

Postby marlene on Fri Jul 18, 2008 4:07 am

dekacy10 wrote:Καλώς σας βρήκα! Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Μιντ ως λειτουργικό σύστημα και αφού ξεπέρασα τα πρώτα προβλήματα, έχω μερικές απορίες.

Α)Με το APTonCD μπορώ να πάρω backup τα εγκατεστημένα προγράμματα ώστε όταν πχ περάσω μια νέα έκδοση του Μιντ να μπορώ εύκολα να ξαναβάλω τα προγράμματα που είχα μαζί με τις ρυθμίσεις τους;

Tην καλημέρα μου στην Κύπρο!! :)
Το aptoncd κρατάει σε cd το ποια πακέτα εφαρμογών έχεις εγκαταστήσει και έτσι αν αναβαθμίσεις το λειτουργικό σου ή ξανα φρεσκάρεις την εγκατάσταση σου δεν χρειάζεται να πας στον synaptic ή να χρησιμοποιήσεις το apt για να τα ξανακατεβάσεις. Τα περνάς μέσα στον υπολογιστή με το aptoncd, του λες να σου τα κάνει install, και αυτό στα εγκαθιστά αμέσως χωρίς δηλαδή να τα κατεβάσει εκ νέου. Είναι πολύ βολικό αν περνάς το mint σε πολλούς υπολογιστές ή στην περίπτωση που φορμάρεις μόνο το partition του συστήματος στον δικό σου υπολογιστή ( που δεν θα χρειαστεί να το κάνεις ποτέ γιατί δεν χαλάει αλλά λέμε τώρα.!)

Τώρα.. οι ρυθμίσεις για το κάθε πρόγραμμα που έχεις, βρίσκονται μέσα στον φάκελο home στα hidden files. Πρόκειται για αρχεία που δεν τα βλέπεις παρά μόνο αν δώσεις ctrl h και που έχουν μπροστά μία τελίτσα, (π.χ .gnome .mozilla κτλ). Αν φορμάρεις το partition του home τις χάνεις αυτές τις ρυθμίσεις. Για αυτό καλό είναι να τις κρατάς και αυτές backup, στην περίπτωση βέβαια που δεν θέλεις να κάνεις διαφορετικές. Σε οποιοδήποτε home φάκελο, οποιουδήποτε υπολογιστή που τρέχει την ίδια έκδοση όμως mint βάλεις τις ρυθμίσεις αυτές, τότε οι εφαρμογές, εφόσον τις έχεις εγκαταστήσει, θα πάρουν τις ρυθμίσεις που είχες στον αρχικό υπολογιστή σου.

Το mintbackup δεν κάνει backup στις εφαρμογές αλλά στα αρχεία που έχεις στο home σου. (τα φανερά και όχι τα κρυφά, για να πάρει backup τα κρυφά πρέπει να του το πεις. ). Είναι διαφορετικό από το apt γιατί δεν σώζει τις εφαρμογές αλλά μόνο τα αρχεία.

Στο mint, και γενικότερα σε κάθε linux σύστημα μπορείς να φορμάρεις μόνο το partition του συστήματος και να μην φορμάρεις το swap και το home. ( θέλει βέβαια λίγο προσοχή αυτό για να έχεις ορίσει σωστά τι φορμάρεις).
Αν δε, θες να περάσεις στην επόμενη έκδοση με καθαρή εγκατάσταση αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ απλά με τον εξής τρόπο.
Παίρνεις backup τα αρχεία σου.
Σβήνεις τα hidden files
Εγκαθιστάς την νέα έκδοση μόνο στο partition συστήματος.

Εδώ δεν σε συμφέρει να βάλεις το aptoncd γιατί υποτίθεται ότι όταν πας για αναβάθμιση σε νέα έκδοση κάποια από τα πακέτα θα είναι πιο καινούρια σε έκδοση και έτσι καλύτερα είναι να τα κατεβάσεις εκ νέου. Αν όμως υπάρχουν ρυθμίσεις του mozilla στα hidden files, και περάσεις στην ίδια έκδοση, δηλαδή με το Elyssa ή τα επόμενα από 3 και πάνω τότε κράτα αυτές τις ρυθμίσεις.
Εγώ κρατάω πάντα από τα hidden files τους φακέλους .icons, .themes, .fonts αφού είναι ότι θέματα έχω για την εμφάνιση του υπολογιστή μου, και οι γραμματοσειρές μου που τις πάω βόλτα από υπολογιστή σε υπολογιστή και από αναβάθμιση σε αναβάθμιση ( τα γράμματα παίζουν το ίδιο παντού όπου και να τα εγκαταστήσεις locally).

Αυτά .. αν έχεις καμία άλλη απορία φυσικά ξαναρωτάς.. :)
marlene
Level 1
Level 1

Postby marlene on Fri Jul 18, 2008 4:38 am

bmagi-gr wrote:Τωρα στο Mint ολα αυτα λυθηκαν αυτοματα εκτος απο το ασυρματο που εξακολουθει να μην λειτουργει, δεν δουλευει πλεον η Web Camera καθολου, και δεν εχω μικροφωνο (αλλα τωρα τα ηχεια δουλευουν) .

Kαλημέρα και από μένα,
Το ασύρματο δεν λειτουργεί προφανώς γιατί του λείπουν οι κατάλληλοι drivers για να το κάνει αυτό.
Σύμφωνα με αυτά που μου γράφεις εδώ το αρύρματο σου είναι το Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01).

Για αυτό το θέμα θα βρεις λύση εδώ ( υπάρχουν πάρα πολλά threads που αναφέρονται στο θέμα κυρίως στα forums του ubuntu αφού το mint πατάει σε αυτό - αλλά είναι λίγο καλύτερο σε θέματα εντοπισμού hardware :wink: )

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=756318

Τώρα θα σου αναφέρω παρενθετικά κάποια πράγματα για το τι παίζει με τον ήχο στο ubuntu. Στην καινούργια του έκδοση δεν χρησιμοποιούν το alsa σαν μηχανή ήχου και για αυτό δεν είχες ήχο. Στο mint όμως εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το alsa για αυτό και έχεις ήχο στα ηχεία σου. Την κάρτα σου βέβαια την βλέπει κανονικά. Για να έχεις ήχο στο μικρόφωνο θα πρέπει να σετάρεις λοιπόν τα κανάλια ήχου.
Δώσε σε μία κονσόλα alsamixer και πήγαινε με τα βελάκια ( δεξί αριστερό) και το M και άνοιξε τον ήχο σε όλα τα κανάλια.
Μετά πήγαινε στο ηχειάκι που βλέπεις πάνω στην οθόνη σου ( εκεί που δυναμώνει η ένταση από το dekstop κάνε δεξί κλικ πήγαινε στο openvolumecontrol/edit/preferences και βάλε να βλέπει τα μικρόφωνα που έχει ο υπολογιστής επάνω. Λογικά θα έχει δύο. Ενα το ενσωματωμένο, το οποίο θα το δίνει σαν front microphone και ένα το εξωτερικό. ( ή όσα έχει τέλος πάντων ο υπολογιστής).
Βάλε και το line in να φαίνεται άνοιξε τον ήχο πατώντας στην βάση από τα faders και λογικά με λίγες δοκιμές θα παίξει και το μικρόφωνο. Μην ξεχνάς να το χαμηλώνεις όταν δεν το χρησιμοποιείς γιατί διαφορετικά σε κάθε εκκίνηση θα μικροφωνίζει αφού θα παίρνει ήχο από τα ηχεία και θα σε ξεκουφαίνει!

Καμμια ιδεα για να κανω να παιξει η καμερα?

Θα πρέπει με τον ίδιο τρόπο να κοιτάξεις να βρεις τους drivers για την κάμερα. Δώσε το μοντέλο της και κοίταξε τι σχετικό υπάρχει. ( ομολογώ όμως εδώ ότι δεν βλέπω ποιο μοντέλο είναι. Θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς για πια κάμερα πρόκειται για να δούμε τι υπάρχει για αυτήν ).

Τωρα απορια Αφου το Mint ειναι κατα καποιο τροπο παρακλαδι του Ubuntu γιατι στο Ubuntu ειχα τοσα πολλα προβληματα και στο Mint λυθηκαν σχεδον ολα? Δεν υπαρχει συνχρονισμος στις ενημερωσεις των drivers?

To μιντ είναι παρακλάδι του ubuntu αλλά έχει δική του ομάδα ανάπτυξης και δεν ακολουθεί το πρόγραμμα που ακολουθούν στην canonical. Έτσι και περισσότερους drivers περιλαμβάνει ( αν και θα σε γελάσω για το ποιες άκρες έχουν οι developers σε αυτό το θέμα), ενώ από άποψη δομής συστήματος είναι ελαφρώς διαφορετικό αφού δεν περιλαμβάνει και τις ίδιες εφαρμογές με το ubuntu πάντα. Αυτό γίνεται γιατί από όσα γνωρίζω οι developers του mint θέλουν μεν να ακολουθούν μία μεγάλη διανομή αλλά όχι και να εξαρτώνται από αυτήν, ( και πολύ σωστά πράττουν αφού όπως είδες και μόνος σου η τελευταία έκδοση του ubuntu είχε πραγματικά πολλά προβλήματα ειδικά στον ήχο αφού πήγαν να αλλάξουν κάποια πράγματα εκεί αλλά όχι με αρκετά ώριμες εφαρμογές).

Kαι μια τελευταια ερωτηση (Ξερω σας ζαλισα)
Στο Ubuntu εαν ηθελα να βγαλω ενα προγραμμα στην επιφανεια εργασιας για να το τρεχω με κλικ απο εκει, αυτο γινοταν
Πηγαινα επανω στο αρχειο δεξι κλικ και επιλογη να κανει shortcut στο desktop
Στο Mint δεν μπορω να βγαλω εξω εικονιδιο συντομευσης οσο και αν το εχω ψαξει. :(
Προφανως δεν ξερω εγω τον τροπο Μπορει καποιος να βοηθησει?

Ευχαριστω για την υπομονη σας

Δεν μας ζάλισες μην σε νοιάζει.
Στο mint αντί να στέλνεις συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας τα βάζεις στην μπάρα που βρίσκεται κάτω, ( και που μπορείς να την πας και πάνω ή πλάγια ή όπου θες- το taskbar μετακινείται και παραμετροποιείται κατά βούληση.).
Κάνε αριστερό κλικ στην εφαρμογή που θες να βάλεις στην επιφάνεια εργασίας και σύρε την μέχρι την μπάρα. Θα σου βάλει την συντόμευση της εκεί.
Άλλος τρόπος είναι με δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο της μπάρας οπότε του λες add to panel και μπορείς να βάλεις διάφορα applets ή εφαρμογές. ΑΑα έχει και συρταράκια για να βάζεις περισσότερες χωρίς να γίνεται στο panel συνωστισμός από εικονίδια και συντομεύσεις.

Αυτά.. ξέρω δεν σε βοήθησα πολύ με την κάμερα. Αν μπορείς να μου δώσεις λίγα περισσότερα στοιχεία για αυτήν θα ήταν καλύτερα. Γενικότερα πάντως να ξέρεις ότι τα περισσότερα θέματα λύνονται με λίγο ψάξιμο στο google.
marlene
Level 1
Level 1

Postby bmagigr on Fri Jul 18, 2008 8:06 am

Τι να πω τωρα? Απλα ενα μεγααααααλο ευχαριστω Δουλεψε το μικροφωνο λυθηκε και το προβλημα με τα εικονιδια (πραγματικα μεγάλη ευκολια αυτο με τα συρταρακια οπως τα λες)
Ελπίζω σε καποιο διαστημα να μπορεσω κι εγω να βοηθαω νεους χρηστες οπως κανουν τα παιδια με εμενα τωρα.......
Thanks
bmagigr
Level 1
Level 1

Postby marlene on Fri Jul 18, 2008 2:39 pm

Με την κάμερα έβγαλες άκρη; :?: Τι logitec δηλαδή είναι, μήπως και την κάνουμε να δουλέψει;
Μμμ τώρα που στο σκέφτομαι .. για κάνε κάτι. Κατέβασε το koppete που είναι ένας multi messenger και αφού τον εγκαταστήσεις, ( από το synaptic πάντα), για πήγαινε εκεί στις ρυθμίσεις του και δες αν βλέπει την κάμερα σου. Λογικά αν υπάρχει μέσα ο driver αυτή η εφαρμογή θα την βρει και θα σου την ρυθμίσει αυτόματα. Βασικά και εγώ δεν έχω κάποια σχετική εμπειρία με ενσωματωμένες κάμερες, γιατί δεν έχω κανένα υπολογιστή που να είχε κάποια τέτοια κάμερα ενώ από την άλλη δεν χρησιμοποιώ ποτέ ( και ας έχω μία εξωτερική).
marlene
Level 1
Level 1

Postby bmagigr on Sat Jul 19, 2008 6:30 am

Το εκανα αλλα δεν την βλεπει Ειναι εξωτερικη καμερα η Logitech Communicate Deluxe και ειναι αυτη εδω http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=23&category=69978345&product=1016792 Θα ψαξω λιγο και εγω μηπως βρω τη λυση. Αλλα φευγω τη Τριτη διακοπες και θα τα ξαναπουμε τελος του μηνα. Να ειστε καλα ολοι.
bmagigr
Level 1
Level 1

Postby dekacy10 on Sun Jul 20, 2008 11:52 am

marlene wrote:
dekacy10 wrote:Καλώς σας βρήκα! Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ αποκλειστικά το Μιντ ως λειτουργικό σύστημα και αφού ξεπέρασα τα πρώτα προβλήματα, έχω μερικές απορίες.

Tην καλημέρα μου στην Κύπρο!! :)
Το aptoncd κρατάει σε cd το ποια πακέτα εφαρμογών έχεις εγκαταστήσει και έτσι αν αναβαθμίσεις το λειτουργικό σου ή ξανα φρεσκάρεις την εγκατάσταση σου δεν χρειάζεται να πας στον synaptic ή να χρησιμοποιήσεις το apt για να τα ξανακατεβάσεις. Τα περνάς μέσα στον υπολογιστή με το aptoncd, του λες να σου τα κάνει install, και αυτό στα εγκαθιστά αμέσως χωρίς δηλαδή να τα κατεβάσει εκ νέου. Είναι πολύ βολικό αν περνάς το mint σε πολλούς υπολογιστές ή στην περίπτωση που φορμάρεις μόνο το partition του συστήματος στον δικό σου υπολογιστή ( που δεν θα χρειαστεί να το κάνεις ποτέ γιατί δεν χαλάει αλλά λέμε τώρα.!)

Τώρα.. οι ρυθμίσεις για το κάθε πρόγραμμα που έχεις, βρίσκονται μέσα στον φάκελο home στα hidden files. Πρόκειται για αρχεία που δεν τα βλέπεις παρά μόνο αν δώσεις ctrl h και που έχουν μπροστά μία τελίτσα, (π.χ .gnome .mozilla κτλ). Αν φορμάρεις το partition του home τις χάνεις αυτές τις ρυθμίσεις. Για αυτό καλό είναι να τις κρατάς και αυτές backup, στην περίπτωση βέβαια που δεν θέλεις να κάνεις διαφορετικές. Σε οποιοδήποτε home φάκελο, οποιουδήποτε υπολογιστή που τρέχει την ίδια έκδοση όμως mint βάλεις τις ρυθμίσεις αυτές, τότε οι εφαρμογές, εφόσον τις έχεις εγκαταστήσει, θα πάρουν τις ρυθμίσεις που είχες στον αρχικό υπολογιστή σου.

Το mintbackup δεν κάνει backup στις εφαρμογές αλλά στα αρχεία που έχεις στο home σου. (τα φανερά και όχι τα κρυφά, για να πάρει backup τα κρυφά πρέπει να του το πεις. ). Είναι διαφορετικό από το apt γιατί δεν σώζει τις εφαρμογές αλλά μόνο τα αρχεία.

Στο mint, και γενικότερα σε κάθε linux σύστημα μπορείς να φορμάρεις μόνο το partition του συστήματος και να μην φορμάρεις το swap και το home. ( θέλει βέβαια λίγο προσοχή αυτό για να έχεις ορίσει σωστά τι φορμάρεις).
Αν δε, θες να περάσεις στην επόμενη έκδοση με καθαρή εγκατάσταση αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ απλά με τον εξής τρόπο.
Παίρνεις backup τα αρχεία σου.
Σβήνεις τα hidden files
Εγκαθιστάς την νέα έκδοση μόνο στο partition συστήματος.

Εδώ δεν σε συμφέρει να βάλεις το aptoncd γιατί υποτίθεται ότι όταν πας για αναβάθμιση σε νέα έκδοση κάποια από τα πακέτα θα είναι πιο καινούρια σε έκδοση και έτσι καλύτερα είναι να τα κατεβάσεις εκ νέου. Αν όμως υπάρχουν ρυθμίσεις του mozilla στα hidden files, και περάσεις στην ίδια έκδοση, δηλαδή με το Elyssa ή τα επόμενα από 3 και πάνω τότε κράτα αυτές τις ρυθμίσεις.
Εγώ κρατάω πάντα από τα hidden files τους φακέλους .icons, .themes, .fonts αφού είναι ότι θέματα έχω για την εμφάνιση του υπολογιστή μου, και οι γραμματοσειρές μου που τις πάω βόλτα από υπολογιστή σε υπολογιστή και από αναβάθμιση σε αναβάθμιση ( τα γράμματα παίζουν το ίδιο παντού όπου και να τα εγκαταστήσεις locally).

Αυτά .. αν έχεις καμία άλλη απορία φυσικά ξαναρωτάς.. :)

Ευχαριστ;ω marlene. Σ;ημερα η μ;ερα μου ξημ;ερωσε με ;αλλο πρ;οβλημα... ;Οπως βλ;επεις δεν μπορ;ω να τον;ισω σε qt εφαρμογ;ες (πχ Οπ;ερα)
dekacy10
Level 1
Level 1

Postby marlene on Mon Jul 21, 2008 5:45 am

dekacy10 wrote:Ευχαριστ;ω marlene. Σ;ημερα η μ;ερα μου ξημ;ερωσε με ;αλλο πρ;οβλημα... ;Οπως βλ;επεις δεν μπορ;ω να τον;ισω σε qt εφαρμογ;ες (πχ Οπ;ερα)

Μπορεί να μην έχεις βάλει την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στον Opera. Σου κάνει τα ίδια κόλπα και στον Firefox;;
Επίσης...
Για βάλε το Greek extended πληκτρολόγιο.
Πήγαινε administration/language support και πρόσθεσε σαν πληκτρολόγιο αυτό. Μπορεί να έχεις βάλει λάθος πληκτρολόγιο για τα ελληνικά ή να του πρόσθεσες στο αγγλικό πληκτρολόγιο, ( που βγάζει το ερωτηματικό το ελληνικό εκεί που είναι ο τόνος), τα ελληνικά γράμματα.
Όπως και να έχει το Greek extended είναι αυτό που χρειάζεσαι οπότε ότι άλλο πληκτρολόγιο και να σου έχει μέσα ( εκτός φυσικά από το αγγλικό που το χρειάζεσαι και αυτό) δεν σου κάνει. Το αγγλικό βάλε το default για να μην αναγκάζεσαι να αλλάζεις κάθε φορά που θες να χρησιμοποιήσεις την κονσόλα σου.
Μετά πήγαινε στο keyboard shortcuts και ρύθμισε από εκεί το πως θα εναλλάσεις τα πληκτρολόγια και ενίοτε βάλε και ένα keyboard indicator στο panel για να βλέπεις ποιο πληκτρολόγιο είναι ενεργό κάθε φορά..
marlene
Level 1
Level 1

Postby psihakias on Mon Sep 22, 2008 3:52 pm

καλησπέρα σε όλους τους mint... τύπους και χρηστές linux γενικότερα το όνομα μου είναι Κων/νος και χρησιμοποιώ ένα pc notebook lg genuine intel® cpu t2060 1.60GHz & 1.60GHz και ram 1gb και τρέχω svista με Linux πιο παλιά fedora 7 μετά debian δοκιμαστικά και μετά δοκίμασα το mint 3 και κόλλησα σε αυτό εύκολο ευχαριστώ σχετικά γρήγορο μετά έτρεξα το 4 και τώρα το 5 την elyssa το πρόβλημα που έχω αν ξέρει κάνεις πώς να τρέξω ασύρματο internet πχ cosmote Vodafone κτλ… από την elyssa η με ποιο προγραμα?
psihakias
Level 1
Level 1

Postby marlene on Mon Sep 22, 2008 4:52 pm

psihakias wrote:καλησπέρα σε όλους τους mint... τύπους και χρηστές linux γενικότερα το όνομα μου είναι Κων/νος και χρησιμοποιώ ένα pc notebook lg genuine intel® cpu t2060 1.60GHz & 1.60GHz και ram 1gb και τρέχω svista με Linux πιο παλιά fedora 7 μετά debian δοκιμαστικά και μετά δοκίμασα το mint 3 και κόλλησα σε αυτό εύκολο ευχαριστώ σχετικά γρήγορο μετά έτρεξα το 4 και τώρα το 5 την elyssa το πρόβλημα που έχω αν ξέρει κάνεις πώς να τρέξω ασύρματο internet πχ cosmote Vodafone κτλ… από την elyssa η με ποιο προγραμα?

Θα μπορούσες να μας πεις τι ακριβώς πρόβλημα σου παρουσιάζει; Αν πας στο administration/network σου δίνει το eth0 σαν επιλογή ή όχι; Αν δεν στο δίνει καθόλου προφανώς δεν βλέπει την κάρτα δικτύου σου. Όμως επειδή μας είπες εδώ ότι έχει ήδη χρησιμοποιήσει και το Linux Mint Daryna 4 και δεν αναφέρεις ότι σου παρουσίαζε το ίδιο πρόβλημα προφανώς αυτό δεν ισχύει.

Πιθανών να έχεις πρόβλημα με τις ρυθμίσεις του ρούτερ σου.
Αν το έχεις κλειδωμένο και ανάλογα με την μέθοδο που το έχεις κλειδωμένο θα πρέπει να δώσεις στα properties του eth0 ( όπως είπαμε βρίσκεται στο administration/network) τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να μπορέσει ο υπολογιστής σου να συνδεθεί με το ασύρματο δίκτυο σου.

Αν το ασύρματο δίκτυο σου το έχεις τώρα ξεκλείδωτο θα πρέπει να ρυθμίσεις το λειτουργικό να σε βάζει στο ασύρματο σε roaming mode. ( δηλαδή κατευθείαν χωρίς κλειδιά ή οτιδήποτε άλλο. )

Επίσης μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα wifi-radar ( θα το βρεις στον synaptic) το οποίο είναι ένα προγραμματάκι από όπου μπορείς σε γραφικό περιβάλλον να δεις, ποια δίκτυα παίζουν στην περιοχή σου, και ενίοτε και το δικό σου δίκτυο. ( για να δεις στην τελική και αν ο υπολογιστής σου δουλεύει κανονικά).

Σου γράφω εδώ κάποια πράγματα που εικάζω από αυτά που μας είπες εδώ. Για να δούμε όμως και τι στα αλήθεια δεν πάει καλά, θα πρέπει να μας πεις λίγο πιο αναλυτικά ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.
marlene
Level 1
Level 1

Postby psihakias on Wed Sep 24, 2008 9:11 am

Ευχαριστώ για την βοήθεια Marlene ασύρματα δίκτυα από ασύρματο μόντεμ τρέχω κανονικά στο mint σε όλες τις εκδόσεις απ’τη 3εως τη 5 μπορώ να δω πια δίκτυα υπάρχουν στην περιοχή μου ασύρματα… για την ακρίβεια χρησιμοποιώ το internet on the go της cosmote που είναι ασύρματο με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και όχι wireless υπέρυθρο και το μόντεμ το on the go είναι sub stick και ότι έχω κοιτάξει για να μπορώ να το τρέχω και στο Linux εκτός τον windows τίποτα δεν βρήκα όμως, δοκίμασα το wine μήπως και το έτρεχε αλλά τίποτα επίσης στο wine όταν το έτρεχα για κανένα μικρό exe στις περισσότερες φορές θα κολάσει ο υπολογιστής λόγο ram και το κατάργησα μέχρι να κάνω επέκταση ram στα 2 οι πληροφορίες απτό http://www.howtoforge.com/the-perfect-d ... -elyssa-r1 είναι σωστές? posting.php?mode=reply&f=125&t=5894#
psihakias
Level 1
Level 1

Postby marlene on Wed Sep 24, 2008 10:45 am

psihakias wrote:Ευχαριστώ για την βοήθεια Marlene ασύρματα δίκτυα από ασύρματο μόντεμ τρέχω κανονικά στο mint σε όλες τις εκδόσεις απ’τη 3εως τη 5 μπορώ να δω πια δίκτυα υπάρχουν στην περιοχή μου ασύρματα… για την ακρίβεια χρησιμοποιώ το internet on the go της cosmote που είναι ασύρματο με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και όχι wireless υπέρυθρο και το μόντεμ το on the go είναι sub stick και ότι έχω κοιτάξει για να μπορώ να το τρέχω και στο Linux εκτός τον windows τίποτα δεν βρήκα όμως, δοκίμασα το wine μήπως και το έτρεχε αλλά τίποτα επίσης στο wine όταν το έτρεχα για κανένα μικρό exe στις περισσότερες φορές θα κολάσει ο υπολογιστής λόγο ram και το κατάργησα μέχρι να κάνω επέκταση ram στα 2 οι πληροφορίες απτό http://www.howtoforge.com/the-perfect-d ... -elyssa-r1 είναι σωστές? posting.php?mode=reply&f=125&t=5894#

Nαι οι οδηγίες είναι σωστές. Δεν γνωρίζω όμως γιατί δεν σου λειτουργεί η κάρτα σύνδεσης με το δίκτυο κινητής. Φυσιολογικά θα έπρεπε να δουλεύει εφόσον από την μία έκδοση στην άλλη δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα που αφορούν την σύνδεση στο ίντερνετ. Ίσως θα έπρεπε να κάνεις μία έρευνα στο google αναφέροντας ακριβώς το μοντέλο της κάρτας και δίπλα linux mint elyssa ώστε να δεις αν έχει αναφερθεί σχετικό πρόβλημα ξανά. Αν δεν βγάλεις άκρη από εκεί ρώτα και στην αγγλική μεριά του φόρουμ αυτού ώστε να σε βοηθήσουν κάποιοι πιο σχετικοί με το αντικείμενο.
Ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω, ουδέποτε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω κάποιο τέτοιο modem ή κάρτα και έτσι δεν το κατέχω καθόλου το ζήτημα.
Άσχετο. Καλά αυτό το πράγμα δεν στοιχίζει πολύ ακριβά. Σε μία έρευνα που είχα κάνει παλαιότερα είχα δει ότι όλες οι συνδέσεις τέτοιου είδους από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είναι μάλλον ακριβές.
marlene
Level 1
Level 1

Postby psihakias on Fri Sep 26, 2008 4:31 pm

Το on the go της cosmote όλο το καλοκαίρι είχε μια πρόσφορα απεριόριστο στο βασικό πρόγραμμα τιμής 30 εύρο μέχρι τέλη 9ου μετά πάει 50 εύρο συγκριτικά για 7,2 mbps που τα έχεις http://www.cosmote.gr/cosmote/cosmote.p ... +On+The+Go σε λίγα μέρη λόγο όχι καλής κάλυψης δορυφόρου είναι προτιμότερο μια κανονική σύνδεση πχ στα 12mbps κάνει λιγότερο απτά 30 εύρο κύριος είναι αυτό που θες να έχεις εγώ ήθελα μια σύνδεση να την έχω πάντα και παντού γιατί δεν είμαι ποτέ σπίτι, βλέπεις σπίτι- δουλεία- τει_Χαλ. Βόλτα και μετά σπίτι για ύπνο… σχετικά με το internet μου στο mint δεν βλέπω καθόλου το sub stick στις θύρες και όταν έτρεχα στο wine τα exe του προγράμματος τίποτα… παντός σ ευχαριστώ… κάτι άσχετο στο pc με τι λογισμικά το τρέχεις elyssa και ή μόνο mint?
psihakias
Level 1
Level 1

Postby psihakias on Thu Oct 09, 2008 2:58 pm

ξερει κανεις απο HUAWEI E-170 modem και πως τρεχει στην elyssa? σας ευχαριστω....
psihakias
Level 1
Level 1

Postby twin on Tue Oct 14, 2008 2:31 pm

Βρήκα αυτό το link, μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

1)στο τερματικό εκτέλεσε:
Code: Select all
sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist

2)Στο αρχείο κειμένου που θα σου ανοίξει πρόσθεσε τη γραμμή
blacklist airprime
στο τέλος

3)Σώσε και κλείσε το αρχείο, μετά εκτέλεσε
sudo modprobe -r airprime

Τα παραπάνω είναι σίγουρα. Τώρα για να συνδεθείς, όπως αναφέρεται εκεί, μπορείς να δοκιμάσεις:

1)στο τερματικό εκτέλεσε: sudo gedit /etc/ppp/peers/t-mobile
2)Στο αρχείο κειμένου που θα σου ανοίξει επικόλλησε το κείμενο
user "T-Mobile"
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/pap -T *99#"
/dev/ttyUSB0
noipdefault
usepeerdns
defaultroute
persist
noauth
updetach
novj
novjccomp
nopcomp
nodeflate
replacedefaultroute
holdoff 5

σώσε και κλείσε το αρχείο.

3)Από δω και πέρα όταν θες να συνδεθείς εκτέλεσε στο τερματικό: pon t-mobile
ενώ για να αποσυνδεθείς, εκτέλεσε: poff t-mobile

Καλή επιτυχία και πες μας αν σου δούλεψε!
twin
Level 3
Level 3

Linux Mint is funded by ads and donations.

PreviousNext

Return to Greek