Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
root, home partitions: στο root ( ή / ) εγκαθίσταται χονδρικά το λειτουργικό σου. Μέσα στο home partion, μπορείς να αποθηκεύεις τα αρχεία σου, φωτογραφίες, τραγούδια, ο,τιδήποτε. Επιπλέον, όταν εγκαθιστάς ένα καινούριο πρόγραμμα, μέσα στο home αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις που κάνεις μετά την εγκατάσταση. Π.χ. οι σελιδοδείκτες του firefox, τα στοιχεία της συλλογής τραγουδιών σου του exaile, οι ρυθμίσεις του cairo-dock ή του docky και πάει λέγοντας. Τι κερδίζεις έτσι; Αν αύριο, αποφασίσεις για οποιοδήποτε λόγο να ξαναεγκαταστήσεις το λειτουργικό σου (ή κάποιο άλλο), στη διάρκεια της εγκατάστασης δηλώνεις ότι θα χρησιμοποιήσεις το ίδιο partition home (δεν το φορμάρεις) και έτσι δε χάνεις τίποτα
boot partition: εδώ βρίσκονται τα αρχεία που φροντίζουν για την εκκίνηση του λειτουργικού. Γύρω στα 500 mb αρκούν. Εγώ δεν όρισα ξεχωριστό boot partition. Έτσι, τα αρχεία αυτά πήγαν αυτόματα σε ξεχωριστό φάκελο μέσα στο root. Αν δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο για boot partition (πχ να εγκαταστήσεις πολλές παράλληλες διανομές στο μηχάνημά σου ή να "βάλεις" encryption στο root) μην ορίσεις ούτε εσύ boot.
swap partition: To πιο εύκολο όλων. Στο περίπου, θα πρέπει (μέγεθος swap) +(μνήμη υπολογιστή) ~=4 gb. Εγώ έχω 3gb μνήμη ram και όρισα 1 gb swap. Αν έχεις ακριβώς 4gb βάλε 500 mb swap . Μετά την εγκατάσταση μπορείς να ενεργοποιείς/απενεργοποιείς τη swap.
μέγεθος root, home: για root, θα έλεγα min 15 gb, max 24 gb. Τα υπόλοιπα που έχεις στη διάθεσή σου, swap και home. (εγώ έδωσα 23 gb σε root, ξέροντας ότι είναι πολλά, για να μην ξεμείνω σε οποιαδήποτε περίπτωση και γιατί μού έμεναν και 280-285 gb για τα υπόλοιπα.
Με τον firefox υπάρχει το εξής θέμα: όταν πας να τον κάνεις remove εγκαθίσταται στη θέση του ο iceweasel. Ο iceweasel είναι μια "καθαρή" μορφή του firefox, που την προωθεί η debian community. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον opera και σπανιότερα τον elinks - τον firefox, ξέχασα ότι τον έχω εγκατεστημένο.
Το καλό με το LMDE είναι ότι το εγκαθιστάς μια φορά. Δε βγαίνει καινούρια έκδοση κάθε έξι μήνες.