Hi there!

Welcome to newcomers! Don't hesitate to introduce yourself.

Hi there!

Postby Gianluca on Tue Jun 15, 2010 2:29 pm

Hi guys from Italy, I've just got into the world of this outstanding distro!, hope you can help me with my first problems!
The video card is driving me crazy ahah :lol:
Bye
Gianluca
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Hi there!

Postby vincent on Tue Jun 15, 2010 2:34 pm

If you want us to help you with getting your video card working properly, you need to tell us exactly what's not working, and the model/brand of your video card, along with as much info about your system as you can provide. Don't expect us to be able to read your mind off the bat. :P

For starters, please paste the output of the following Terminal (mintMenu > Terminal) commands:
Code: Select all
inxi -F
lspci -v


Now, what exactly is wrong with your video card? Poor performance? Bad drivers? Flickering? Or simply not working at all? Remember, the more details you provide us, the easier we'll be able to help you.
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Tue Jun 15, 2010 3:48 pm

Thanks Vincent, you've been very quick, i've just posted a question in the italian forum :D
Anyway the prompt was very useful, here it is:

System: Host toshiba-tecra-a4-laptop Kernel 2.6.32-21-generic i686 (32 bit) Distro Linux Mint 9 Isadora
CPU: Single core Intel Pentium M (UP) cache 2048 KB flags (sse2) bmips 2128.27 clocked at 1067.00 MHz
Graphics: Card ATI Radeon Mobility X700 (PCIE) X.Org 1.7.6 Res: 1280x800@60.1hz
GLX Renderer Mesa DRI R300 (RV410 5653) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2 GLX Version 1.5 Mesa 7.7.1 Direct Rendering Yes

Audio: Card Intel 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller driver Intel ICH at ports e000 e100
Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.21
Network: Card-1 Marvell 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller driver sky2 v: 1.25 at port a000
Card-2 Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection driver ipw2200 v: 1.2.2kmprq
Disks: HDD Total Size: 80.0GB (3.8% used) 1: /dev/sda FUJITSU MHV2080B 80.0GB
Partition: ID:/ size: 71G used: 2.9G (5%) fs: ext4 ID:swap-1 size: 3.08GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors: System Temperatures: cpu: 68.0C mobo: 57.0C
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes 140 Uptime 1:09 Memory 287.6/1002.4MB Client Shell inxi 1.3.2


The problem is that i don't have the driver!, i usually got a checkered(or something like that) screen when the system is booting or shutting down, and i can't even set the graphics to normal mode or the mint really slows down!
where do i get drivers for my ati Card?
Thanks

P.S.
here are the links of the italian post, if they could be useful:
http://img210.imageshack.us/img210/8937/screenshothardwaredrive.png
http://img3.imageshack.us/img3/6240/screenshotsystemmonitor.png
http://203.56.127.51/topic/pdf/DOWNLOADS/BROCHURES/Toshiba_Tecra_A4_Specification_Brochure_23.11.05.pdf
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby vincent on Tue Jun 15, 2010 8:07 pm

I don't think ATI's proprietary fglrx driver will work with your card, so you'll probably have to go with an open-source driver, e.g. radeon. In any case, I'd like to take a look at your xorg.conf though; paste the output of the following terminal command:
Code: Select all
cat /etc/X11/xorg.conf
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Wed Jun 16, 2010 6:37 am

cat: /etc/X11/xorg.conf: No such file or directory

http://img228.imageshack.us/img228/27/screenshotx11filebrowse.png
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby vincent on Wed Jun 16, 2010 1:00 pm

Hmmm...I think you'd have to create a xorg.conf file to get your card to use the radeon driver instead of mesa. Switch to a terminal via CTRL + ALT + F1, login, and then type the following:
Code: Select all
sudo Xorg -configure


Or you can create a xorg.conf file by hand, if you want. What matters is that under section "Device", the driver listed must be changed to "radeon".
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Wed Jun 16, 2010 6:45 pm

Unfortunetly I still get errors :(, and I didn't manage to create a xorg.conf file.
Code: Select all
Fatal server error:
Server is already active for display 0
   If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
   and start again.


Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.

 ddxSigGiveUp: Closing log


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:

ok i deleted it but i got this:
Code: Select all
_XSERVTransSocketUNIXCreateListener: ...SocketCreateListener() failed
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: server already running

Fatal server error:
Cannot establish any listening sockets - Make sure an X server isn't already running

Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

 ddxSigGiveUp: Closing log
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby vincent on Wed Jun 16, 2010 10:53 pm

Oops, I forgot to tell you to shut down X first. Before running sudo Xorg -configure, run the following command:
Code: Select all
sudo /etc/init.d/gdm stop
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Thu Jun 17, 2010 6:25 am

ok i found this file in /home/usr http://www.fileden.com/files/2008/9/29/2121177/xorg.conf.new

Code: Select all
Identifier  "Card0"
   Driver      "radeon"
   VendorName  "ATI Technologies Inc"
   BoardName   "Radeon Mobility X700 (PCIE)"
   BusID       "PCI:1:0:0"


:? looks like I already have the radeon
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby vincent on Thu Jun 17, 2010 4:20 pm

The xorg.conf file shouldn't be in your Home folder, it should be placed in /etc/X11 (of course you'll need root privileges to move it there). You'll need to reboot afterwards as well.
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Thu Jun 17, 2010 6:38 pm

I did it and then? :?:
bye
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby vincent on Thu Jun 17, 2010 8:24 pm

Type "inxi -F" and "lspci -v" in a terminal again, to confirm that the radeon driver is being used instead of mesa.
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Fri Jun 18, 2010 3:42 am

vincent wrote:Type "inxi -F" and "lspci -v" in a terminal again, to confirm that the radeon driver is being used instead of mesa.

    GLX Renderer Mesa DRI R300 (RV410 5653) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2 GLX Version 1.5 Mesa 7.7.1 Direct Rendering Yes

inxi -F
Code: Select all
inxi -F
System:    Host toshiba-tecra-a4-laptop Kernel 2.6.32-21-generic i686 (32 bit) Distro Linux Mint 9 Isadora
CPU:       Single core Intel Pentium M (UP) cache 2048 KB flags (sse2) bmips 2658.6 clocked at 1333.00 MHz
Graphics:  Card ATI Radeon Mobility X700 (PCIE) X.Org 1.7.6 Res: 1280x800@60.1hz
           GLX Renderer Mesa DRI R300 (RV410 5653) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2 GLX Version 1.5 Mesa 7.7.1 Direct Rendering Yes
Audio:     Card Intel 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller driver Intel ICH at ports e000 e100
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.21
Network:   Card-1 Marvell 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller driver sky2 v: 1.25 at port a000
           Card-2 Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection driver ipw2200 v: 1.2.2kmprq
Disks:     HDD Total Size: 80.0GB (14.5% used) 1: /dev/sda FUJITSU MHV2080B 80.0GB
Partition: ID:/ size: 71G used: 11G (17%) fs: ext4 ID:swap-1 size: 3.08GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors:   System Temperatures: cpu: 56.0C mobo: 46.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes 138 Uptime 10 min Memory 209.3/1002.4MB Client Shell inxi 1.3.2


lspci -v
Code: Select all
lspci -v
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0
   Capabilities: <access denied>
   Kernel modules: intel-agp

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM Express PCI Express Root Port (rev 03)
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0
   Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0
   I/O behind bridge: 0000c000-0000dfff
   Memory behind bridge: c0000000-cfffffff
   Prefetchable memory behind bridge: 90000000-9fffffff
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: pcieport
   Kernel modules: shpchp

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0
   Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
   I/O behind bridge: 0000a000-0000bfff
   Memory behind bridge: bc000000-bfffffff
   Prefetchable memory behind bridge: 000000008c000000-000000008fffffff
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: pcieport
   Kernel modules: shpchp

00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0
   Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
   I/O behind bridge: 00008000-00009fff
   Memory behind bridge: b8000000-bbffffff
   Prefetchable memory behind bridge: 0000000088000000-000000008bffffff
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: pcieport
   Kernel modules: shpchp

00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 10
   I/O ports at 1200 [size=32]
   Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 11
   I/O ports at 1220 [size=32]
   Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 11
   I/O ports at 1240 [size=32]
   Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 11
   I/O ports at 1260 [size=32]
   Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04) (prog-if 20)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 10
   Memory at f4000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: ehci_hcd

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4) (prog-if 01)
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0
   Bus: primary=00, secondary=06, subordinate=0a, sec-latency=32
   I/O behind bridge: 00006000-00007fff
   Memory behind bridge: b0000000-b7ffffff
   Prefetchable memory behind bridge: 0000000080000000-0000000087ffffff
   Capabilities: <access denied>

00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 10
   I/O ports at e000 [size=256]
   I/O ports at e100 [size=64]
   Memory at d0000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]
   Memory at d0000200 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: Intel ICH
   Kernel modules: snd-intel8x0

00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device 0001
   Flags: medium devsel, IRQ 5
   I/O ports at e200 [size=256]
   I/O ports at e300 [size=128]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel modules: snd-intel8x0m

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 0
   Kernel modules: iTCO_wdt, intel-rng

00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04) (prog-if 80 [Master])
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 11
   I/O ports at 01f0 [size=8]
   I/O ports at 03f4 [size=1]
   I/O ports at 0170 [size=8]
   I/O ports at 0374 [size=1]
   I/O ports at 1100 [size=16]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: ata_piix
   Kernel modules: ahci

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility X700 (PCIE)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 19
   Memory at 90000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
   I/O ports at c000 [size=256]
   Memory at c0000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
   [virtual] Expansion ROM at 98000000 [disabled] [size=128K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: radeon
   Kernel modules: radeon

02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 11
   Memory at bc000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   I/O ports at a000 [size=256]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: sky2
   Kernel modules: sky2

06:04.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection (rev 05)
   Subsystem: Intel Corporation Device 2741
   Flags: bus master, medium devsel, latency 128, IRQ 11
   Memory at b000b000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: ipw2200
   Kernel modules: ipw2200

06:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 168, IRQ 11
   Memory at b0001000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
   Bus: primary=06, secondary=07, subordinate=0a, sec-latency=176
   Memory window 0: 80000000-83fff000 (prefetchable)
   Memory window 1: b4000000-b7fff000
   I/O window 0: 00006000-000060ff
   I/O window 1: 00006400-000064ff
   16-bit legacy interface ports at 0001
   Kernel driver in use: yenta_cardbus
   Kernel modules: yenta_socket

06:06.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller (prog-if 10)
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 128, IRQ 6
   Memory at b0000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
   Memory at b0004000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: ohci1394
   Kernel modules: firewire-ohci, ohci1394

06:06.3 Mass storage controller: Texas Instruments PCIxx21 Integrated FlashMedia Controller
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 128, IRQ 5
   Memory at b0008000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: tifm_7xx1
   Kernel modules: tifm_7xx1

06:06.4 SD Host controller: Texas Instruments PCI6411/6421/6611/6621/7411/7421/7611/7621 Secure Digital Controller
   Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff10
   Flags: bus master, medium devsel, latency 128, IRQ 11
   Memory at b000a000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
   Memory at b000a100 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
   Memory at b000a200 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: sdhci-pci
   Kernel modules: sdhci-pci
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby vincent on Fri Jun 18, 2010 2:09 pm

Your lspci output contains this:

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility X700 (PCIE)
...
Kernel driver in use: radeon
Kernel modules: radeon


So I suppose your computer should be using the radeon drivers now? :?

I don't know, if that still doesn't fix the problems with your graphics card, then I'm more or less out of ideas. :(
Debian Testing x64/LM9 Main x64/Windows 7 x64 - LG R580 laptop w/ Intel Core 2 Duo T6500 2.1 GHz, 4 GB DDR2 RAM, Nvidia Geforce G 105M, Ralink rt2860 802.11n, 300 GB WD HD 5400 rpm
vincent
Level 8
Level 8
 
Posts: 2220
Joined: Tue Feb 09, 2010 4:10 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Fri Jun 18, 2010 4:51 pm

Ok, think I'm gonna install Ubuntu then ...
..ahhaahhahah

Well I still have the checkered screen I think, I'll wait till an update or I'll be looking for any solution.

P.S. This is my computer boot http://www.youtube.com/watch?v=AcJy8vx8hGk
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Re: Hi there!

Postby Gianluca on Fri Jun 18, 2010 6:43 pm

Anyway don't worry cause I've got my little brother (13 years old) computer(it's an hp compaq) with Isadora installed, soon I'll write a new topic about that :D .
Even in that machine I've the problem of drivers and of graphics (can't even set the normal mode of visual effects).
Bye
Gianluca
Gianluca
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Mon Jun 14, 2010 6:01 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Introduce yourself

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests