LMDE often freezes on boot

Questions about Grub, the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Sun Jul 07, 2013 2:13 pm

I've been running LMDE 64 bit for months on an older computer. In the last several weeks when booting, it often takes numerous attempts to get it through the boot process fully. It usually locks up when the mint logo is on the screen or just after when it tells me to "loading...please wait"

How do I go about dianosing what is happening and avoiding this? I have this on a multi boot computer with two other OS's windows and Linux mint (besides LMDE)
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: LMDE often freezes on boot

Postby WharfRat on Sun Jul 07, 2013 2:54 pm

tomisnt,

To start troubleshooting it edit the /boot/grub/grub.cfg file and remove the quiet and splash parameters then watch the output as it's booting.

You want to edit the line that looks like
linux /boot/vmlinuz-3.8.0-26-generic root=UUID=4b6b8448-1bdd-4b61-8b19-73c20847e2e3 ro quiet splash $vt_handoff

and change it to
linux /boot/vmlinuz-3.8.0-26-generic root=UUID=4b6b8448-1bdd-4b61-8b19-73c20847e2e3 ro $vt_handoff

Also you can check dmesg simply by typing dmesg in the terminal and take a look at /var/log/kern.log and /var/log/Xorg.0.log
Image
User avatar
WharfRat
Level 11
Level 11
 
Posts: 3771
Joined: Thu Apr 07, 2011 8:15 pm

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Sun Jul 07, 2013 10:09 pm

Thanks, I am on it.
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Tue Jul 09, 2013 10:35 pm

I did the above (LMDE - Linux Mint Debian Edition) This is where it freezes up when it freezes:

25.882133] ADDRCONF(NETDEV_UP): ethl link is not ready

It does this about 3 or 4 times and then finally boots again.
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby WharfRat on Tue Jul 09, 2013 11:00 pm

tomisnt wrote:I did the above (LMDE - Linux Mint Debian Edition) This is where it freezes up when it freezes:

25.882133] ADDRCONF(NETDEV_UP): ethl link is not ready

It does this about 3 or 4 times and then finally boots again.

Unfortunately I don't think that's a reason for it freezing. My dmesg ring shows the same
mint bill # dmesg |grep eth
[ 1.996431] sky2 0000:02:00.0 eth0: addr 00:22:68:62:af:a7
[ 14.693517] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 27.320930] sky2 0000:02:00.0 eth0: enabling interface
[ 27.321004] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 27.321476] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 29.204147] sky2 0000:02:00.0 eth0: Link is up at 100 Mbps, full duplex, flow control both
[ 29.204166] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 73.037398] device eth0 entered promiscuous mode


Check if yours finally connected cd to /var/log and

sudo grep "link becomes ready" {kern.log,syslog}
Image
User avatar
WharfRat
Level 11
Level 11
 
Posts: 3771
Joined: Thu Apr 07, 2011 8:15 pm

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Wed Jul 10, 2013 3:58 am

I might be late...please try to run this command and tell us the resutl 'inxi -Fxr'. it's important to know what's your specs since there are several hardware specific issue on LMDE.
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Wed Jul 10, 2013 7:59 am

kurotsugi wrote:I might be late...please try to run this command and tell us the resutl 'inxi -Fxr'. it's important to know what's your specs since there are several hardware specific issue on LMDE.



Thanks! Here it is:

System: Host elpirate Kernel 3.2.0-4-amd64 x86_64 (64 bit) Distro LinuxMint 1 debian
CPU: Dual core AMD Athlon 64 X2 4200+ (-MCP-) cache 1024 KB flags (lm nx sse sse2 sse3) bmips 3979.22
Clock Speeds: (1) 1000.00 MHz (2) 1000.00 MHz
Graphics: Card Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS480 [Radeon Xpress 200G Series] X.Org 1.12.4 Res: 1440x900@59.9hz
GLX Renderer Gallium 0.4 on ATI RS480 GLX Version 2.1 Mesa 8.0.4 Direct Rendering Yes
Audio: Card Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 AC'97 Audio Controller driver snd_atiixp BusID: 00:14.5
Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network: Card-1 Atheros AR5413/AR5414 Wireless Network Adapter [AR5006X(S) 802.11abg] driver ath5k BusID: 02:0a.0
Card-2 Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ driver 8139too v: 0.9.28 at port dc00 BusID: 02:03.0
Disks: HDD Total Size: 1500.3GB (-) 1: /dev/sda ST1500DL003 1500.3GB
Partition: ID:/ size: 715G used: 312G (46%) fs: rootfs ID:/ size: 715G used: 312G (46%) fs: ext4
ID:swap-1 size: 8.39GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors: System Temperatures: cpu: 40.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Repos: Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
deb http://mirror.metrocast.net/linuxmint-debian/latest testing main contrib non-free
deb http://mirror.metrocast.net/linuxmint-d ... t/security testing/updates main contrib non-free
deb http://mirror.metrocast.net/linuxmint-d ... multimedia testing main non-free
Info: Processes 129 Uptime 5 min Memory 647.1/2957.8MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Mon Jul 15, 2013 12:07 am

let's try with put 'nomodeset' on the boot parameter.
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Tue Jul 16, 2013 8:27 pm

kurotsugi wrote:let's try with put 'nomodeset' on the boot parameter.



How do I do this?
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby WharfRat on Tue Jul 16, 2013 9:41 pm

tomisnt wrote:
kurotsugi wrote:let's try with put 'nomodeset' on the boot parameter.



How do I do this?

Open the terminal application and:

Code: Select all
sudo -i

pluma /boot/grub/grub.cfg&

If you get an error with pluma then replace it with gedit.

Look for a line that looks like this:
linux /boot/vmlinuz-3.8.0-26-generic root=UUID=4b6b8448-1bdd-4b61-8b19-73c20847e2e3 ro quiet splash $vt_handoff

Change it to

linux /boot/vmlinuz-3.8.0-26-generic root=UUID=4b6b8448-1bdd-4b61-8b19-73c20847e2e3 ro quiet splash nomodeset $vt_handoff
Image
User avatar
WharfRat
Level 11
Level 11
 
Posts: 3771
Joined: Thu Apr 07, 2011 8:15 pm

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Wed Jul 17, 2013 10:01 pm

I just tried it and it still hung up on boot the same way
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Thu Jul 18, 2013 6:05 am

please open /etc/initramfs-tools/modules and add this lines
Code: Select all
#kms
drm
radeon modeset=1
after that, run 'update-initramfs -u' I got those issue on the past and this is what I did to boot up. another thing I did, I also disable plymouth splash screen.
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Mon Jul 22, 2013 6:27 pm

kurotsugi wrote:please open /etc/initramfs-tools/modules and add this lines
Code: Select all
#kms
drm
radeon modeset=1
after that, run 'update-initramfs -u' I got those issue on the past and this is what I did to boot up. another thing I did, I also disable plymouth splash screen.


Thank you for the help, I tried this and thought for a couple boots it did the trick, but now it is doing the same thing again.
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Tue Jul 23, 2013 2:28 am

I'm not really sure if it will work. have you tried using liquorix kernel? debian kernel somehow doesn't play good with my ati chip. now I'm using liquorix and I feel it more stable than before.
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby tomisnt on Sat Jul 27, 2013 7:32 am

kurotsugi wrote:I'm not really sure if it will work. have you tried using liquorix kernel? debian kernel somehow doesn't play good with my ati chip. now I'm using liquorix and I feel it more stable than before.

THANK YOU!!!! I am still testing it but I have had about 10 consecutive boots with no issues. Originally, until a couple months ago, LMDE always booted correctly on this machine, now I wonder if it was a change in the kernel that caused this?

I haven't tested everything, but this kernel seems to do everything the other one did...

Update, now after 100's of boots with this kernel, I have yet to have it fail.
Last edited by tomisnt on Sat Aug 17, 2013 10:47 pm, edited 1 time in total.
tomisnt
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Sat Mar 23, 2013 12:09 am

Re: LMDE often freezes on boot --> me too

Postby cripes on Sat Jul 27, 2013 8:24 am

I'm having the same problem on an HP6930p laptop, Intel graphics. Here's the output from inxi -Fxr

System: Host lapcm Kernel 3.2.0-4-amd64 x86_64 (64 bit) Distro LinuxMint 1 debian
CPU: Dual core Intel Core2 Duo P8600 (-MCP-) cache 3072 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips 9576.84
Clock Speeds: (1) 800.00 MHz (2) 2400.00 MHz
Graphics: Card Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller X.Org 1.12.4 Res: 1280x800@60.0hz
GLX Renderer Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset GLX Version 2.1 Mesa 8.0.4 Direct Rendering Yes
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 00:1b.0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network: Card-1 Intel Ultimate N WiFi Link 5300 driver iwlwifi v: in-tree: BusID: 02:00.0
Card-2 Intel 82567LM Gigabit Network Connection driver e1000e v: 1.5.1-k at port 50c0 BusID: 00:19.0
Disks: HDD Total Size: 160.0GB (2.8% used) 1: /dev/sda Hitachi_HTS54501 160.0GB
Partition: ID:/ size: 19G used: 4.8G (28%) fs: rootfs ID:/ size: 19G used: 4.8G (28%) fs: ext4
ID:/home size: 120G used: 4.2G (4%) fs: ext4 ID:swap-1 size: 10.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors: System Temperatures: cpu: 37.0C mobo: 27.4C
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Repos: Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free
deb http://debian.linuxmint.com/latest/security testing/updates main contrib non-free
deb http://debian.linuxmint.com/latest/multimedia testing main non-free
Info: Processes 138 Uptime 28 min Memory 662.0/3804.8MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23

I've taken quiet and splash out of the grub boot line, as in a response above. During boot, the text information ends (I think the last message is about samba), then in about about 2/3 of the times, boot hangs in one of two ways:
1. most hangs are like this: just before handoff to the Plymouth login splash, the screen clears to a blinking underline cursor in the upper left corner of a black screen. The mouse cursor is still live.
2. a few hangs actually display the login splash, and I'm about to start typing my userid, when the screen clears like like above: a blinking underline cursor in the upper left corner of a black screen, and the mouse pointer is still live.

In either case, the only button that seems to work is the Off button. Keyboard seems dead, except the trackpoint.

The tip about putting "nomodeset" in the grub line did not help.

Now, what is the liquorix kernel suggested above? I can't find reference in Synaptic.
cripes
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Thu May 30, 2013 12:34 pm

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Sat Jul 27, 2013 9:56 am

it seems that we have different problem. your case seems related to intel cpu. using the tips described above won't work. lmde kernel is known have a bug related to intel cpu. if you're using lmde's kernel please upgrade it or install liquorix kernel.
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Sat Jul 27, 2013 9:57 am

it seems that we have different problem. your case seems related to intel cpu. using the tips described above won't work. lmde kernel is known have a bug related to intel cpu. if you're using lmde's kernel please upgrade it or install liquorix kernel.
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: LMDE often freezes on boot

Postby cripes on Sat Jul 27, 2013 1:13 pm

Thanks for the reply, and the information.

How do I upgrade the LMDE kernet? I'm using the default one, linux-image-3.2.0.4-amd64.

Thanks.
cripes
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Thu May 30, 2013 12:34 pm

Re: LMDE often freezes on boot

Postby kurotsugi on Sat Jul 27, 2013 4:56 pm

put debian stable into your repo list then upgrade the kernel via synaptic. after that remove debian stable from your repo list
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 890
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
Next

Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests