Calibre won't work after recent updates

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read this

Calibre won't work after recent updates

Postby peterjh on Mon Apr 11, 2011 7:15 am

I had to reinstall LMDE after the recent batch of updates ate all available space on my / partition. But when I reinstalled Calibre from Synaptic (and later, when that didn't work, using aptitude) it didn't start. When I tried to start it via the terminal I got this:

[peter@linuxmint-debian64 ~]$ calibre
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/calibre", line 19, in <module>
sys.exit(main())
File "/usr/lib/calibre/calibre/gui2/main.py", line 362, in main
app, opts, args, actions = init_qt(args)
File "/usr/lib/calibre/calibre/gui2/main.py", line 43, in init_qt
from calibre.gui2.ui import Main
File "/usr/lib/calibre/calibre/gui2/ui.py", line 30, in <module>
from calibre.gui2.widgets import ProgressIndicator
File "/usr/lib/calibre/calibre/gui2/widgets.py", line 24, in <module>
from calibre.gui2.progress_indicator import ProgressIndicator as _ProgressIndicator
File "/usr/lib/calibre/calibre/gui2/progress_indicator/__init__.py", line 15, in <module>
pi_error)
RuntimeError: Failed to load the Progress Indicator plugin: the sip module implements API v8.0 to v8.1 but the progress_indicator module requires API v7.1

Can anyone help?
peterjh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Apr 11, 2011 6:43 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby viking777 on Mon Apr 11, 2011 8:12 am

I had to reinstall LMDE after the recent batch of updates ate all available space on my / partition


I can't help you with Calibre, I don't know anything about it, but I may be able to help with the problem above.

On a rolling release like LMDE the sheer volume of updates generates a huge /var/cache/apt/archives file if you don't manage it yourself. (/archives is where the downloaded packages are stored).

The way to clear it is to use either the command

Code: Select all
sudo apt-get clean


Which will completely empty it. Or

Code: Select all
sudo apt-get autoclean


Which will empty it of all but the most recently downloaded packages.

If you do that every so often you probably wont run into the space problem again.
Fujitsu Lifebook AH532. Intel i5 processor, 6Gb ram, Intel HD3000 graphics, Intel Audio/wifi. Realtek RTL8111/8168B Ethernet.Lubuntu 13.10,Ubuntu12.10 (Unity), Mint16 (Cinnamon), Manjaro (Xfce).
Image
User avatar
viking777
Level 14
Level 14
 
Posts: 5153
Joined: Mon Dec 01, 2008 11:21 am

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby peterjh on Mon Apr 11, 2011 9:21 am

Thanks for the tip, viking777 - I'll certainly do that from now on!
peterjh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Apr 11, 2011 6:43 am

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby Olorin on Mon Apr 11, 2011 9:49 am

It's a bug solved in the last version of Calibre.
You have 3 solutions :
- Download the latest version on Calibre site, not the usual "linux way" but it works.
- Add (temporary) debian sid repository and upgrade Calibre
- Wait for the update to reach your repositories.
Olorin
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Oct 25, 2010 11:03 am

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby mikhou on Mon Apr 11, 2011 10:10 am

I had the same issue, and as Olorin suggested, I just got the latest version from the website and it was up and running again.

mikhou
mikhou
Level 4
Level 4
 
Posts: 234
Joined: Sat Sep 05, 2009 8:55 am

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby peterjh on Mon Apr 11, 2011 11:42 am

Thanks for your help Olorin & mikhou - I went the temporary sid way, and an upgraded version of Calibre is running on my system as I type this. Brilliant!

Pete
peterjh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Apr 11, 2011 6:43 am

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby drc on Mon Apr 11, 2011 1:04 pm

I always use http://calibre-ebook.com/download_linux to install Calibre. It's "not the linux way" but gives you the latest Calibre (repos are usually way behind). Make sure you have "Show Notification" in Preferences>Behavior checked, this will notify you (in Calibre) when a newer version is available.
drc
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sun Apr 03, 2011 4:33 pm

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby zaphodbblx on Wed Apr 13, 2011 9:06 pm

ARRGH! this is what I get when i try this method
wget -O- http://status.calibre-ebook.com/dist/src | tar xvz
cd calibre*
sudo python setup.py install
Dropping privileges to those of brian: 1000
Traceback (most recent call last):
File "setup.py", line 99, in <module>
sys.exit(main())
File "setup.py", line 85, in main
command.run_all(opts)
File "/home/brian/calibre/setup/__init__.py", line 159, in run_all
self.run_cmd(self, opts)
File "/home/brian/calibre/setup/__init__.py", line 150, in run_cmd
cmd.pre_sub_commands(opts)
File "/home/brian/calibre/setup/install.py", line 128, in pre_sub_commands
import calibre.utils.config as c
File "/home/brian/calibre/src/calibre/__init__.py", line 17, in <module>
from calibre.constants import iswindows, isosx, islinux, isfreebsd, isfrozen, \
File "/home/brian/calibre/src/calibre/constants.py", line 8, in <module>
import re, importlib
ImportError: No module named importlib
zaphodbblx
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Mon May 03, 2010 7:51 pm

Re: Calibre won't work after recent updates

Postby Olorin on Thu Apr 14, 2011 5:04 am

zaphodbblx wrote:ImportError: No module named importlib


Install the python-importlib package.
Olorin
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Oct 25, 2010 11:03 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests