Problem with EncFS after system update [SOLVED]

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help

Problem with EncFS after system update [SOLVED]

Postby marlar on Tue Jun 07, 2011 8:35 am

Hi,

After updating LMDE yesterday EncFS only works once after reboot. The next time I try to mount the encrypted volume I get this error:

Code: Select all
$ encfs --idle=1 ~/Dropbox/.crypt ~/crypt/
EncFS password:
fusermount: failed to access mountpoint /home/marlar/crypt: Permission denied
fuse failed.  Common problems:
 - fuse kernel module not installed (modprobe fuse)
 - invalid options -- see usage message


Probably the problem has something to do with the error message from fusermount when I unmount the volume after the initial succesful mount:

Code: Select all
fusermount -u ~/crypt/
/bin/umount: unknow flag '--fake'
Usage: umount -h | -V
       umount -a [-d] [-f] [-r] [-n] [-v] [-t vfstypes] [-O opts]
       umount [-d] [-f] [-r] [-n] [-v] special | node...


The message above puzzles me. First, why does the message refer to /bin/umount? /usr/bin/fusermount does exist and is not a symlink. Second, why on earth does is complain about a flag --fake which I have not used at all?

Thanks in advance,
Martin
Last edited by marlar on Tue Jun 14, 2011 2:54 pm, edited 1 time in total.
marlar
Level 2
Level 2
 
Posts: 64
Joined: Thu Dec 10, 2009 9:30 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Problem with EncFS after system update

Postby marlar on Tue Jun 14, 2011 2:54 pm

It turns out to be a bug with the version 2.8.5-3 of libfuse2 and fuse-utils.

I added

Code: Select all
deb http://ftp.de.debian.org/debian squeeze main


to sources.list and was able to downgrade to 2.8.4-1 which solves the problem.
marlar
Level 2
Level 2
 
Posts: 64
Joined: Thu Dec 10, 2009 9:30 am


Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests