Card Reader Not Working

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read this

Card Reader Not Working

Postby olderunner on Thu Sep 26, 2013 12:24 pm

My Toshiba i3 laptop Realtek RTS5229 card reader isn't working. Anyone run into this before? I'm running UP7 and not sure if it was working on UP6.
Thanks
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Card Reader Not Working

Postby olderunner on Thu Sep 26, 2013 3:19 pm

It appears I have a rts5129 card reader with a rts5139 driver???

# lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 480M
|__ Port 3: Dev 2, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
|__ Port 3: Dev 2, If 1, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/2p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/2p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
|__ Port 1: Dev 3, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=rts5139, 480M
|__ Port 2: Dev 7, If 0, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 2: Dev 7, If 1, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 3: Dev 4, If 0, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
|__ Port 3: Dev 4, If 1, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M

# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)

lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 064e:d283 Suyin Corp.
Bus 001 Device 007: ID 0930:0219 Toshiba Corp.
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
roy-linux rts5229 #
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am

Re: Card Reader Not Working

Postby olderunner on Thu Sep 26, 2013 3:50 pm

I feel like I'm talking to myself here :D
In case someone else has the same problem: I can reboot with sd card installed and the system recognizes it. I googled the problem and someone posted a wordaround:
# sudo echo 1 > /sys/bus/pci/rescan
Didn't work but the reboot does.
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am

Re: Card Reader Not Working

Postby Michael.Behman on Sat Oct 05, 2013 5:55 pm

And after you reboot, do you have write access to the memory card? Or just read only?
I can't get myself to mount the SD card with read-write permissions.
I'm currently using the latest kernel edition (3.11.3) on AMD64.
Any ideas even on how to debug the problem?
Michael.Behman
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:50 pm

Re: Card Reader Not Working

Postby olderunner on Sun Oct 06, 2013 7:07 am

My card reader mysteriously started to work complete with read/write permissions. The only thing I did was Settings->Desktop and turn on "Show Mounted Volumes". Turned it off later and it still worked so doubt that was the solution. I have 2 laptops running LMDE and both card readers now work.
It's a known bug in Debian and you can get a lot of info by searching the Debian forum. I also read that some have luck using gparted to find the sdcard.
Good Luck...
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest