Bluetooth not working on laptop

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read how to get help

Bluetooth not working on laptop

Postby verden on Thu Sep 30, 2010 6:12 pm

Hi i have LMDE installed on my Toshiba M100 laptop. When i click on the bluetooth icon i get a "you do not have any bluetooth adapters plugged in". Any ideas on how to activate my bluetooth?
If i dmesg|grep Bluetooth in a terminal i get
dmesg|grep Bluetooth
[ 12.677527] Bluetooth: Core ver 2.15
[ 12.677598] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[ 12.677602] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[ 12.843889] Bluetooth: L2CAP ver 2.14
[ 12.843892] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[ 12.878046] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[ 12.878056] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[ 12.878060] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11
[ 13.401538] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[ 13.401545] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[ 13.749879] Bluetooth: SCO (Voice Link) ver 0.6
[ 13.749885] Bluetooth: SCO socket layer initialized
verden
Level 1
Level 1
 
Posts: 24
Joined: Fri Mar 07, 2008 12:54 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby kwevej on Sat Oct 02, 2010 6:55 am

try to install backports - compat-wireless
User avatar
kwevej
Level 5
Level 5
 
Posts: 624
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:35 pm
Location: Delft / Prague [@ LMDE]

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby lotech on Sat Oct 09, 2010 10:55 am

Excuse my ignorance how do I add backports what's the address ?
Do you Yahoo ? No I hiccup only ;p
lotech
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Thu Jan 24, 2008 10:19 pm

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby dawgdoc on Sat Oct 09, 2010 11:19 pm

The GUI way is:

Menu > Administration > Software Sources

On the first tab <LinuxMint Software> check the Backported Packages (backport) option
Image

SYSTEM: Compaq Presario CQ62 Dual-Boot: Mint 17 Cinnamon, LMDE
READING: Smoke Screen by Dick Francis
User avatar
dawgdoc
Level 9
Level 9
 
Posts: 2716
Joined: Mon Oct 05, 2009 12:53 am
Location: Kentucky, USA the land of Mint Juleps

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby lotech on Sat Oct 09, 2010 11:46 pm

Already did but my bluetoorh still not recognize.
Do you Yahoo ? No I hiccup only ;p
lotech
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Thu Jan 24, 2008 10:19 pm

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby dawgdoc on Sun Oct 10, 2010 12:36 pm

In my LMDE, bluetooth is enabled in the startup applications by default, is it in yours? > Menu > Preferences > Startup Applications
if not, enable it and reboot.

If yes it is enabled:
Are you getting the bluetooth icon in the Notification Area of your panel?
If yes, click it and select preferences to see what devices are listed. Setup your device as a new device if not listed.

If you are not getting the bluetooth icon:
What bluetooth antenna (transmitter/receiver) are you using? is it internal or plug in? If internal, do you have a hardware switch?
for internal
Code: Select all
lspci

for plug in, with it plugged in
Code: Select all
lsusb

also run these two commands and paste the output along with that from above (if you put the output in code boxes it will be scrollable instead of going down the page)
Code: Select all
lsmod | grep blu
/sbin/modprobe -l | grep blu

What bluetooth device are you trying to connect to?
Image

SYSTEM: Compaq Presario CQ62 Dual-Boot: Mint 17 Cinnamon, LMDE
READING: Smoke Screen by Dick Francis
User avatar
dawgdoc
Level 9
Level 9
 
Posts: 2716
Joined: Mon Oct 05, 2009 12:53 am
Location: Kentucky, USA the land of Mint Juleps

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby szamot83 on Sat May 07, 2011 6:40 am

Hello,
Try to open terminal and paste:
Code: Select all
sudo hciconfig -a

then check bluetooth-daemon if it work.

Regards
szamot83
Level 2
Level 2
 
Posts: 66
Joined: Wed Jul 23, 2008 9:33 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby revinary on Wed Jun 15, 2011 12:04 pm

Hi guys,

I am having the same/similar issue.

BT has been working for months. Suddenly it stopped working, maybe due to a package upgrade of some sort.

Code: Select all
hcitool dev
reports no devices.

Gnome's bluetooth manager says I have no BT device present in my notebook.
Code: Select all
lspci
however says
...
Bus 001 Device 003: ID 0a5c:4500 Broadcom Corp. BCM2046B1 USB 2.0 Hub (part of BCM2046 Bluetooth)
...

The adapter is defenitely present and working since it works under Win7.

Also, kernel version and config did not change.

Any ideas?

Cheers,

rev
revinary
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2011 7:36 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby lauren on Wed Jun 15, 2011 12:18 pm

Hi!
Sometimes the adapter is not recognized; there are 2 modes: hid and hci; maybe the command "hid2hci --method=x --vendor=y --product=z" helps - where y and z are the hexnumbers (each one 4 digits) of the vendor/ product and x may be the name of the computer.
lauren

Edit:
At the moment I'm not on my netbook and not on LMDE.
Example:
Code: Select all
 lsusb

Output:
Code: Select all
...
Bus 003 Device 005: ID 521d:7023 Sony Wireless Bluetooth Card

x=sony, y=521d, z=7023
lauren
Level 5
Level 5
 
Posts: 589
Joined: Thu Nov 26, 2009 10:50 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby revinary on Wed Jun 15, 2011 1:14 pm

Thanks for the reply Lauren,

Code: Select all
sudo hid2hci -v 0a5c -p 4500 -r hci -m dell

did not work. It said "Attempting to switch device 0a5c:4500 to HCI mode failed (Broken pipe)"

Maybe this is because

Bus 001 Device 003: ID 0a5c:4500 Broadcom Corp. BCM2046B1 USB 2.0 Hub (part of BCM2046 Bluetooth)

is not the actual BT device since it reads " part of BCM2046 Bluetooth "

Cheers,

rev
revinary
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2011 7:36 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby lauren on Wed Jun 15, 2011 1:49 pm

Hi!
But it seems to be the right way ; I would try
Code: Select all
sudo hid2hci --method=dell --vendor=0a5c --product=4500

And did you read
Code: Select all
man hid2hci
?
I would search in the net ( I will do it too and report, if I find something useful).
lauren

Edit:
http://www.vivaolinux.com.br/dica/Mouse-Bluetooth-(Debian-Linux)
http://wiki.debian.org/BluetoothUser
http://idebian.wordpress.com/2008/07/06/manage-hid-bluetooth-devices-in-linux/ !

And I would search with "bluetooth and your computer/ modell name".
lauren
Level 5
Level 5
 
Posts: 589
Joined: Thu Nov 26, 2009 10:50 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby revinary on Thu Jun 16, 2011 7:27 am

Thanks for your effort!

Unfortunately, none of the linked sites helped resolve the issue.
Also, as mentioned hid2hci always gives me the 'Broken pipe' error.

Google had some interesting info regarding Dell notebooks + BT:

It looks like in some cases, when people disable their BT device in Win and then boot Linux
it won't show up and there is no way to enable it unless you boot back into Win again.

So I tried enabling/disabling the adapter in Win -> no success

Also it looks like Win updates the adapters firmware which results in Linux not beeing able to use/discover it anymore.

So I tried installing a firmware file which came with the original DELL driver -> no success
Uninstalling the Win driver entirely -> no success

Any ideas,

rev
revinary
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2011 7:36 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby szamot83 on Fri Jun 17, 2011 1:41 am

For me solution was:
Open terminal, and paste:
Code: Select all
bluetooth-applet &

after this bluetooth appears in system tray, but I couldn't enable bluetooth.
Then I paste in terminal
Code: Select all
    sudo hciconfig -a

again click on bluetooth applet and now it works.

Regards
szamot83
Level 2
Level 2
 
Posts: 66
Joined: Wed Jul 23, 2008 9:33 am


Re: Bluetooth not working on laptop

Postby revinary on Sun Jun 19, 2011 5:55 am

Hi,

nothing helps.

The way I see it, it boils down to this:

  • Bluetooth used to work fine and out of the box in LMDE (and also Knoppix, Ubuntu, Win).
  • From one day to the next it stops working.
  • BT adapter is not recogniced by Linux anymore (tried several distros).
  • lsusb doesn't list it (only the USB hub it's connected to)
  • hcitool won't find it
  • restarted bluetoothd, tried different BT stacks, quadruplechecked my kernel .config
  • hid2hci won't do anything since there is no adapter to use it on
BT works under Win7 so it is physically present and working

Tried enabling, disabling, uninstalling, downgrading (firmware) the adapter under Win.

Still nothing.

Adapter is a Dell Wireless 365 which is based on the Broadcom BCM2046.
It's an internal USB adapter.

I highly appreciate any further ideas!

rev
revinary
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2011 7:36 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby lauren on Mon Jun 20, 2011 12:15 pm

revinary wrote:Hi guys,
...
Bus 001 Device 003: ID 0a5c:4500 Broadcom Corp. BCM2046B1 USB 2.0 Hub (part of BCM2046 Bluetooth)
...
The adapter is defenitely present and working since it works under Win7.
Also, kernel version and config did not change.
Any ideas?
Cheers,
rev

You must try another distribution (e.g. PartedMagic with many tools is more than an operating system);
- I very often use it -
run in a Terminal (PartedMagic: LXTerminal):
Code: Select all
lsusb

and hope that your BT adapter hexcode is displayed in that distribution.
It is (now) clear that 0a5c:4500 is not the right number (->part of [b]BCM2046 Bluetooth!)
PartedMagic 6.2 -> http://partedmagic.com/doku.php
lauren

Edit:
I don't know, if it is possible to find out the right number ( 8 hex digits) under Windows.
lauren
Level 5
Level 5
 
Posts: 589
Joined: Thu Nov 26, 2009 10:50 am

Solution

Postby revinary on Mon Jun 20, 2011 6:13 pm

Hi again,

first of all thanks for your support Lauren!

Now: I finally got it to work! Here's what did the trick:

Code: Select all
sudo hid2hci --method dell -v 413c -p 8162


Where lsusb lists 413c:8162 as

Bus 001 Device 006: ID 413c:8162 Dell Computer Corp. Integrated Touchpad [Synaptics]


Well, what can I say...

I had to set the touchpad to HCI mode which, surprisingly, made the BT adapter appear as

Bus 001 Device 007: ID 413c:8160 Dell Computer Corp. Wireless 365 Bluetooth

I stumbled over the hint in the following thread:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=527350

The solution was simple but not obvious. At least not to me.

Anyway, now BT works again and I learned a lot and I'm happy.

(Altough I never figured out what broke BT in the first place)

So long,

rev
revinary
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat May 07, 2011 7:36 am

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby MiniT on Sun Jan 01, 2012 2:29 pm

Hi all.
I may start a seperate thread if it seems a good idea.

Got a Dell Inspiron Mini 1012 with the option of Bluetooth?
Don't know if it ever came with or not! Never tried with (shudder) Win7.

So it MIGHT have Dell 365 Bluetooth internal antenna.

lspci and lsusb don't show it.
But, the other - "dmesg|grep Blue" gives this:
Code: Select all
[   24.891568] Bluetooth: Core ver 2.16
[   24.891623] Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
[   24.891628] Bluetooth: HCI socket layer initialized
[   24.891632] Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
[   24.892637] Bluetooth: SCO socket layer initialized
[   25.089137] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[   25.089144] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[   25.089494] Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
[   25.089504] Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
[   25.089508] Bluetooth: RFCOMM ver 1.11


So I guess that's the driver and modules reporting back that they're set up?
Since I cannot get "lsusb" or "lspci" to show anything Bluetooth related, perhaps it doesn't have the antenna afterall.

Or maybe the blacklisted drivers when I set up Broadcom STA caused a problem?
I have never actually seen a "lsusb" or "lspci" on any distro report that this laptop has Bluetooth.

Maybe have to open the thing up and find out for sure.
A USB port Bluetooth adapter is much cheaper than the internal one.

mini
---------
maybe helpful:
http://support.dell.com/support/edocs/s ... /index.htm
http://support.dell.com/support/edocs/s ... /index.htm
http://wiki.debian.org/BluetoothUser
MiniT
Level 1
Level 1
 
Posts: 14
Joined: Thu Apr 07, 2011 2:32 pm

Re: Bluetooth not working on laptop

Postby Remboooo on Mon Apr 28, 2014 4:54 pm

Kicking a very old thread, but came here because I found a solution to this very frustrating problem that cost me days to solve.

For anyone running into the same issues, this is (after a tiresome trip through udev, bluez tools, hid2hci and dellWirelessCtl, none of them producing any progress whatsoever) how I got my Dell 365 bluetooth module working in my old Dell Inspiron 1520.

I started off with the bluetooth light being off when running mint, the switch on the side not having any effect. lsusb showed only 'Broadcom Corp. BCM2046B1 USB 2.0 Hub (part of BCM2046 Bluetooth)', indicating that the module was present but not switched on.

I finally resorted to using an x86 Windows XP SP3 live cd, and found tool R159805.exe (http://www.dell.com/support/drivers/us/en/19/driverdetails?driverid=N775F) from Dell, which is apparently a tool to be used when bluetooth is disabled in Windows Vista/7/8 and another OS is booted. When I ran it, the bluetooth light turned on. Then booted into Mint 16 and everything was fine.

Maybe some genius can figure out what voodoo that tool actually performs and add it to dellWirelessCtl, but for now this was the only way I could get it to work.
Remboooo
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Mon Apr 28, 2014 4:44 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests