Intel graphics not detected?

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read this

Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Thu Dec 30, 2010 7:57 pm

Intel graphics not detected?

It seems the Intel graphics drivers are not installed. What's the trick?
I tried running the sgfxi script, but the runlevels appear to be weird...no services (like network support) without X.

Am I missing something, or is this a bug?

Thanks,
Lance
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Intel graphics not detected?

Postby willie42 on Thu Dec 30, 2010 8:14 pm

Intel Graphic Cards are a bit of an issue with Linux Mint. Depending on your chip set some are kind of difficult to set up. can you boot to a live cd ?

If you can then go to a terminal Window and type

Code: Select all
inxi -G


I will try to do some searching for you to see what I am able to find to assist you.
Comptia A+ Certified Technician
Comptia Network + Certified Technician
You can not have Success without Failures.
User avatar
willie42
Level 7
Level 7
 
Posts: 1977
Joined: Tue Jun 22, 2010 7:52 pm
Location: Oak Ridge, TN USA

Re: Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Thu Dec 30, 2010 8:34 pm

$ inxi -G
Graphics: Card Intel 82865G Integrated Graphics Controller X.Org 1.7.7 Res: 1280x1024@60.0hz
GLX Renderer Software Rasterizer GLX Version 2.1 Mesa 7.7.1

Display currently appears unaccelerated.

If the runlevels, PATH environment etc. worked like Debian, it would be a snap to install the drivers with the sgfxi script.
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Re: Intel graphics not detected?

Postby willie42 on Thu Dec 30, 2010 8:45 pm

Ok this is a bad graphics card for Linux I have come up with something here that might help.

Code: Select all
sudo nano /etc/X11/xorg.conf

see if it sees it there?

after that reboot and see if this helps if not come back and I will try again
Comptia A+ Certified Technician
Comptia Network + Certified Technician
You can not have Success without Failures.
User avatar
willie42
Level 7
Level 7
 
Posts: 1977
Joined: Tue Jun 22, 2010 7:52 pm
Location: Oak Ridge, TN USA

Re: Intel graphics not detected?

Postby rivenathos on Thu Dec 30, 2010 8:59 pm

I know this graphics chip. It has given me headaches. It came in a Dell B110, and works flawlessly with Debian Lenny. Though, to get the flawlessness, I had to add two parameters to the xorg.conf file:

Driver "intel"
Option "AccelMethod" "xaa"

Now, in relation to LMDE/Debian Squeeze, this graphics chip and driver combo are pretty good until a game (Super TuxKart) is played that requires 3D. My little xorg.conf tweak does not work anymore. I was fiddling with this machine over the holidays, and plan on testing it some more this weekend. My next step is to change "xaa" to "exa" and see if that makes a difference.

While not a solution to your problem, at least you know you are not alone.
Debian 7 with GNOME 64-bit
User avatar
rivenathos
Level 6
Level 6
 
Posts: 1066
Joined: Wed May 06, 2009 7:32 am
Location: USA

Re: Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Thu Dec 30, 2010 9:20 pm

There is no xorg.conf file whatsoever in /etc/X11/ (!)

Any suggestions what should be there...more than those two lines?
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Re: Intel graphics not detected?

Postby rivenathos on Thu Dec 30, 2010 9:33 pm

Yeah, you have to make a xorg.conf file these days.

This may help as a start: http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=17&t=42932
Debian 7 with GNOME 64-bit
User avatar
rivenathos
Level 6
Level 6
 
Posts: 1066
Joined: Wed May 06, 2009 7:32 am
Location: USA

Re: Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Fri Dec 31, 2010 1:31 am

No good. I used
Code: Select all
Xorg -configure

to create the file, then added
Code: Select all
Option "AccelMethod" "xaa" (and exa)

but no difference whatsoever.
Has anyone used this chip with pure Debian to see if it works there?
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Re: Intel graphics not detected?

Postby richyrich on Fri Dec 31, 2010 1:39 am

LmHo
Last edited by richyrich on Fri Dec 31, 2010 3:30 am, edited 1 time in total.
User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4635
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Fri Dec 31, 2010 2:22 am

An Xorg core upgrade was available. I applied it, but no improvement.
So I tried reinstalling the driver, that started revealing some of the problems:
Code: Select all
# apt-get install --reinstall xserver-xorg-video-intel
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 1 reinstalled, 0 to remove and 10 not upgraded.
Need to get 0 B/575 kB of archives.
After this operation, 0 B of additional disk space will be used.
dpkg: warning: 'ldconfig' not found in PATH or not executable.
dpkg: warning: 'start-stop-daemon' not found in PATH or not executable.
dpkg: warning: 'update-rc.d' not found in PATH or not executable.
dpkg: 3 expected programs not found in PATH or not executable.
NB: root's PATH should usually contain /usr/local/sbin, /usr/sbin and /sbin.
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)

The PATH variables are not setup (or aren't correct) for root. That's part of the problem I'm having using the smgfxi script as well.
So this very much appears to be a Mint bug, rather than a Debian bug.
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Re: Intel graphics not detected?

Postby richyrich on Fri Dec 31, 2010 2:31 am

sudo ?
Last edited by richyrich on Fri Dec 31, 2010 3:30 am, edited 1 time in total.
User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4635
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Fri Dec 31, 2010 2:42 am

richyrich wrote:sudo ?
Code: Select all
sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-video-intel

Boy am I confused...I tried to sudo something when I first installed this. It didn't work, but SU did work. So I thought "Good we got rid of that silly Ubuntu sudo thing & got back to a proper root account!" But here the root account doesn't work but sudo does. So which is it? Are we doing things the Debian way or the Ubuntu way?
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Re: Intel graphics not detected?

Postby LanceHaverkamp on Sun Jan 23, 2011 2:11 pm

Follow-up:
I can't get the Intel graphics running any faster than 60 fps (glxgears) on either the 'buntu or Debian version of Mint 10.

Knoppix (also Debian based), averages over 600 fps and runs composite graphics straight off the CD. That's over 10 times the frame rate--and that's from a live CD! So this is clearly not a hardware compatibility issue, but entirely a mater of proper configuration. Does someone know which developer handles this video configuration stuff & how to best approach it?

Thanks,
Lance
User avatar
LanceHaverkamp
Level 2
Level 2
 
Posts: 70
Joined: Sat Sep 25, 2010 12:37 am

Re: Intel graphics not detected?

Postby doktordave on Sun Jan 23, 2011 4:25 pm

You might have a look at the info here.
User avatar
doktordave
Level 2
Level 2
 
Posts: 60
Joined: Wed Apr 08, 2009 8:57 am
Location: Danville, VA

Re: Intel graphics not detected?

Postby screwballl on Sat Sep 10, 2011 4:11 pm

Ran into a similar situation, the only fix I found was this:

Code: Select all
metacity --replace
screwballl
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Sep 10, 2011 4:09 pm

Re: Intel graphics not detected?

Postby sumski on Sun Sep 11, 2011 4:19 am

Acer Extensa 5630G - Core2Duo T5800 2GHz , 4 GB ram, Ati Mobility 3650.
OpenSUSE 12.1 KDE 4.7.3
Debian Sid KDE 4.7.1/2
User avatar
sumski
Level 3
Level 3
 
Posts: 109
Joined: Fri Nov 26, 2010 6:36 am
Location: Zagreb, Croatia

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests