LMDE: fan speed and overheating [hybrid graphic card]

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read this

LMDE: fan speed and overheating [hybrid graphic card]

Postby joutlan on Mon Feb 06, 2012 11:20 am

I have a new install of LMDE x64 Xfce on a Vostro 3350 laptop. Fan is running all the time and it's way too hot for idle.....here is some output...rebooting to windows till I sort this :) thanks!


Code: Select all
nirvana ~ # inxi -F
System:    Host nirvana Kernel 3.0.0-1-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Xfce Edition
CPU:       Dual core Intel Core i5-2410M (-HT-MCP-) cache 3072 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips 9179.9
           Clock Speeds: (1) 800.00 MHz (2) 800.00 MHz (3) 800.00 MHz (4) 800.00 MHz
Graphics:  Card-1 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller Card-2 ATI NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M] X.org 1.10.4 Res: 80x24 Gfx Data: N/A for root
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller driver HDA Intel BusID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network:   Card-1 Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver r8169 v: 2.3LK-NAPI at port d000 BusID: 05:00.0
           Card-2 Intel Centrino Advanced-N 6230 driver iwlagn v: in-tree: BusID: 09:00.0
Disks:     HDD Total Size: 320.1GB (51.7% used) 1: /dev/sda WDC_WD3200BEKT 320.1GB 36C
Partition: ID:/ size: 20G used: 4.5G (24%) fs: ext4 ID:/home size: 52G used: 1.5G (3%) fs: ext4
           ID:swap-1 size: 6.44GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors:   System Temperatures: cpu: 71.5C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes 157 Uptime 5 min Memory 768.3/5893.9MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23
nirvana ~ #


Oldish thread, same problem....
Last edited by zerozero on Mon Feb 06, 2012 12:39 pm, edited 1 time in total.
Reason: topic split and title edited for clarity
DΞLL Precision M6600: "Big Dog" i7-820QM, 8.0GB DDR3-1333, RGBLED, nVidia Quadro 4000M 2.0GB DDR3, Intel 6250//ScientificLinux x64/Win7Pro x64
DΞLL Vostro 3350 "Nirvana" Linux Mint 13 MATE//Win764Pro
User avatar
joutlan
Level 3
Level 3
 
Posts: 168
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:16 am
Location: Orlando, FL

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: LMDE: fan speed and overheating [hybrid graphic card]

Postby zerozero on Mon Feb 06, 2012 12:37 pm

*topic [split];
@joutlan, this problem is different from the one where you had posted this question in the beginning:
- as you can see from your inxi -F your comp. has 2 graphic cards
Card-1 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller Card-2 ATI NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M]

and here lies the issue (unfortunately i have no experience whatsoever with hybrid cards to try to help you)

and one last thing, please show us the output of inxi -F as normal user and not as root (as above).
Image

[ bliss of ignorance ]
zerozero
Level 16
Level 16
 
Posts: 6475
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:29 pm

Re: LMDE: fan speed and overheating [hybrid graphic card]

Postby joutlan on Mon Feb 06, 2012 4:14 pm

Thanks for splitting this out for me....apologies.

Ok...I figured it was the hybrid graphics....I had Scientific Linux 6.1 on it without issue as that one defaulted to the Intel Video. This is my second laptop and I wanted to put something Debian on it as SL is kept on my main machine. I'm rusty at Debian. I'll post the user output as soon as I get back in there.

thanks zerozero!
DΞLL Precision M6600: "Big Dog" i7-820QM, 8.0GB DDR3-1333, RGBLED, nVidia Quadro 4000M 2.0GB DDR3, Intel 6250//ScientificLinux x64/Win7Pro x64
DΞLL Vostro 3350 "Nirvana" Linux Mint 13 MATE//Win764Pro
User avatar
joutlan
Level 3
Level 3
 
Posts: 168
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:16 am
Location: Orlando, FL

Re: LMDE: fan speed and overheating [hybrid graphic card]

Postby joutlan on Mon Feb 06, 2012 4:45 pm

Here is the user output:


Code: Select all
john@nirvana ~ $ inxi -F
System:    Host nirvana Kernel 3.0.0-1-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Xfce Edition
CPU:       Dual core Intel Core i5-2410M (-HT-MCP-) cache 3072 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips 9177.28
           Clock Speeds: (1) 800.00 MHz (2) 800.00 MHz (3) 800.00 MHz (4) 800.00 MHz
Graphics:  Card-1 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller Card-2 ATI NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M] X.Org 1.10.4 Res: 1366x768@60.0hz
           GLX Renderer Mesa DRI Intel Sandybridge Mobile   GLX Version 2.1 Mesa 7.10.3 Direct Rendering Yes
Audio:     Card Intel 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller driver HDA Intel BusID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network:   Card-1 Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver r8169 v: 2.3LK-NAPI at port d000 BusID: 05:00.0
           Card-2 Intel Centrino Advanced-N 6230 driver iwlagn v: in-tree: BusID: 09:00.0
Disks:     HDD Total Size: 320.1GB (52.1% used) 1: /dev/sda WDC_WD3200BEKT 320.1GB
Partition: ID:/ size: 20G used: 4.5G (24%) fs: ext4 ID:/home size: 52G used: 1.5G (4%) fs: ext4
           ID:swap-1 size: 6.44GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors:   System Temperatures: cpu: 70.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes 152 Uptime 2 min Memory 309.3/5893.9MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23
john@nirvana ~ $


If anyone knows this one, I'd appreciate it! Like I said, SL defaulted to Intel Video and had no issues....it's an older kernel but I was hoping for more support with the newer kernel here.
DΞLL Precision M6600: "Big Dog" i7-820QM, 8.0GB DDR3-1333, RGBLED, nVidia Quadro 4000M 2.0GB DDR3, Intel 6250//ScientificLinux x64/Win7Pro x64
DΞLL Vostro 3350 "Nirvana" Linux Mint 13 MATE//Win764Pro
User avatar
joutlan
Level 3
Level 3
 
Posts: 168
Joined: Sat Dec 29, 2007 4:16 am
Location: Orlando, FL


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests