Can't start x after installing nvidia drivers

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read this

Can't start x after installing nvidia drivers

Postby brunnhilde on Tue Feb 07, 2012 1:39 pm

I just installed LMDE 64bit on a new Dell desktop (dual boot with W7). Except for the fact that I have to add "i915.modeset=0" at boot time to avoid getting a black screen, the installation went fine. There is a resolution problem, however. I'm only getting 1280x1024 when Windows 7 gives me 1920x1080. The desktop comes with an integrated Intel card and an nvidia GeForce GT 525M. First I looked for /etc/X11/xorg.conf to try and add the correct resolution but the file wasn't there by default. So I tried installing nvidia drivers per this post's instructions: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=191&t=82424 up until blacklisting the nouveau driver, but after restarting I can no longer see the graphic desktop, only console mode. From here I tried modifying some options in the new xorg.conf but nothing seemed to work. The only way I could see X again was to remove/rename the xorg.conf file. I tried removing the nouveau driver completely but I got the same result.

I also tried this post: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=42&t=44871&start=0 but at
Code: Select all
sudo Xorg -configure
I get "Fatal server error: server is already active for display" and I don't know where to go from there.

In case it's worth mentioning, after installation I updated to Update Pack 3 from Pack 2. I followed the steps above in both scenarios (both Pack 2 and 3, same result). And I have kernel 2.6.39-2-amd64. Also, I just came across this post: http://www.grputland.com/2011/12/ubuntu-1204-alpha-1-sandy-bridge.html. It refers to Ubuntu and the problem seems to have no immediate solution.

I still look forward to someone who may have overcome a similar issue, hopefully. Other than guessing, I'm out of options to try. Like the last post says, maybe I'll just have to wait with a new desktop I can't fully use at the moment.

Thanks!
brunnhilde
Level 1
Level 1
 
Posts: 24
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:40 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby kc1di on Tue Feb 07, 2012 1:54 pm

Hi brunnhilde,

Sorry your having problems.

The best way to install Nvidia drivers in LM is to use the additional drivers tool found in the System section of the menu.

for your card you should install nvidia current driver.
After you have the driver installed reboot. Then if you want to change the resolution you will find a Nvidia tool to do it in the menu.

Good Luck ,
Dave
John 3:16
Morse code an Early
Digital Mode
Registered Linux User #462608
Image
User avatar
kc1di
Level 6
Level 6
 
Posts: 1429
Joined: Mon Sep 08, 2008 8:44 pm
Location: Maine USA

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby brunnhilde on Tue Feb 07, 2012 2:02 pm

Mint Debian does not have the Additional Drivers option. I don't know if there's an equivalent, though, but it's probably a manual install -the hard way- like I did :wink:
brunnhilde
Level 1
Level 1
 
Posts: 24
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:40 pm

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby Gerd50 on Tue Feb 07, 2012 7:37 pm

You could try sgfxi in order to get the correct nvidia proprietary driver for your system:

http://smxi.org/site/install.htm

Once understood, the script is easy to handle and will offer a useable xorg.conf to you. I had the same problem with an
XFCE installation. The only way to solve it was sgfxi.
Last edited by Gerd50 on Wed Feb 08, 2012 5:33 pm, edited 1 time in total.
I believe in everything, except humans.

LM9, Debian Testing Xfce, Debian Sid Xfce - CPU/Amd64 2,6Ghz, Graphics/Nvidia 9600 GT, Sound/SB Audigy4 emu10K1
User avatar
Gerd50
Level 5
Level 5
 
Posts: 738
Joined: Wed Jul 22, 2009 3:42 pm
Location: Fishtown, Germany

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby brunnhilde on Wed Feb 08, 2012 3:03 pm

@Gerd50

Thank you for your suggestion, it didn't work. I installed sgfxi and ran "sgfxi -d" to install nvidia drivers, it created xorg.conf and I added Modes "1920x1080" under the first Section "Screen" (there are 5), like this:

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
Modes "1920x1080"
End SubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
Modes "1920x1080"
End SubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
Modes "1920x1080"
End SubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
Modes "1920x1080"
End SubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
Modes "1920x1080"
End SubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1920x1080"
End SubSection
End Section

But the resolution stays the same, 1280x1024. I also tried adding "Virtual 1920 1024" under Modes like someone else suggested but nothing changed.
brunnhilde
Level 1
Level 1
 
Posts: 24
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:40 pm

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby claudecat on Wed Feb 08, 2012 5:17 pm

Not sure if this will help, but sometimes nouveau gets embedded in your intrd, so that even after uninstalling it, it tries to load. Try update-initramfs -u and see what happens... maybe run nvidia-xconfig after that to generate a fresh xorg.conf.
claudecat
Level 3
Level 3
 
Posts: 115
Joined: Wed Mar 03, 2010 1:03 am
Location: MD, USA

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby brunnhilde on Fri Feb 10, 2012 3:05 pm

@ claudecat

No luck following your suggestion. I got locked out of X and had to restore values in console mode to get back in. Thank you anyway :)
brunnhilde
Level 1
Level 1
 
Posts: 24
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:40 pm

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby Gerd50 on Fri Feb 10, 2012 7:22 pm

I don't think, you can get the same resolution as in windows with your GeForce GT 525M. For my nvidia GT 9600 the best
resolution i can get with driver 290.10-1 is 1680x1050 pixels. I think the 290 driver was installed by sgfxi on your system?

I don't have windows, so i don't know which resolution i could have with it. I'm fine with what i have with linux.
I believe in everything, except humans.

LM9, Debian Testing Xfce, Debian Sid Xfce - CPU/Amd64 2,6Ghz, Graphics/Nvidia 9600 GT, Sound/SB Audigy4 emu10K1
User avatar
Gerd50
Level 5
Level 5
 
Posts: 738
Joined: Wed Jul 22, 2009 3:42 pm
Location: Fishtown, Germany

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby brunnhilde on Mon Feb 13, 2012 2:39 pm

Thanks Gerd50, you're probably right. Nothing has worked so far so I better get used to it. I'm not happy about it since I'm a designer and I work with a lot of graphic programs, so the resolution problem is not irrelevant. Hopefully with upcoming releases I'll be able to solve it.

Thanks to everyone who tried to help :)
brunnhilde
Level 1
Level 1
 
Posts: 24
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:40 pm

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby Monsta on Tue Feb 14, 2012 3:35 am

If X does actually start, I suggest you change this topic's name. :)

As for the resolution problem, look into /var/log/Xorg.0.log file and see if there are any errors reported.
Especially EDID ones (run cat /var/log/Xorg.0.log | grep -i edid in the terminal to filter these ones).
Monsta
Level 8
Level 8
 
Posts: 2389
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Can't start x after installing nvidia drivers

Postby grputland on Mon Jun 18, 2012 7:42 pm

With much help from others (especially Gustavo Spadari), I have a solution that works for the base-model Dell Vostro 360 with Intel graphics. I'm keen to know whether it's applicable in your case. It uses the boot parameters "drm_kms_helper.poll=0 acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor" - or maybe "legacy" instead of "vendor", depending on your graphics card. I've written it up at http://www.grputland.com/2012/05/linux- ... 0-use.html .
grputland
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Wed May 16, 2012 7:33 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests