nvidia-xconfig gives black screen at restart

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read this

nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby Panruru on Wed Apr 18, 2012 12:39 am

I've spent all afternoon trying to get nvidia drivers to work, and I'm just about at the end of my rope. I'm a newb, so any help you could give me would be much appreciated.

I have a Samsung laptop with a GeForce GT 520MX video card. I've tried using a few different tutorials to install drivers, but whenever I run nvidia-xconfig I get a black screen with a cursor at restart. Each time, I go into terminal and delete /etc/X11/xorg.conf and restart and end up back where I started. Please help.
Panruru
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sun Jul 19, 2009 3:09 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby nomko on Wed Apr 18, 2012 2:34 am

ASUS P5KPL-AM SE*Intel Core2 Quad CPU Q8200*4 GiB ram*nVidia GeForce 9500GT*Realtek RTL8101/8102E*Optiarc DVD-RW AD-7200A*HDD:Samsung HD501LJ/HD103SI*Sitecom X5-N600 Router (WLR-5100)*Mint 16

Copy.com

I don't need Google, my wife knows everthing!
User avatar
nomko
Level 7
Level 7
 
Posts: 1935
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby Panruru on Wed Apr 18, 2012 8:22 pm

Thanks for the links! Unfortunately, none of the solutions suggested there worked but I was able to fix my problems by installing LM11 instead.
Panruru
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sun Jul 19, 2009 3:09 pm

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby äxl on Thu Apr 19, 2012 1:42 pm

Panruru wrote:Each time, I go into terminal

The contents of /var/log/Xorg.0.log and Xorg.0.log.old could give some clues.
My Linux history: Ubuntu 10.04 - 10.10 - LMDE 201109 - UP4 My sources.list/preferences

Computers is not science. And it's not magic - it's something in between.
User avatar
äxl
Level 5
Level 5
 
Posts: 524
Joined: Fri Apr 06, 2012 6:14 am
Location: Germany

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby CapitalG on Thu Apr 19, 2012 6:56 pm

Panruru wrote:I've spent all afternoon trying to get nvidia drivers to work, and I'm just about at the end of my rope. I'm a newb, so any help you could give me would be much appreciated.

I have a Samsung laptop with a GeForce GT 520MX video card. I've tried using a few different tutorials to install drivers, but whenever I run nvidia-xconfig I get a black screen with a cursor at restart. Each time, I go into terminal and delete /etc/X11/xorg.conf and restart and end up back where I started. Please help.


im curious which tutorial did you use?
User avatar
CapitalG
Level 3
Level 3
 
Posts: 103
Joined: Wed Sep 21, 2011 4:02 am

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby nomko on Fri Apr 20, 2012 2:04 am

CapitalG wrote:im curious which tutorial did you use?


Didn't used the Search function??? :mrgreen:

See here: http://forums.linuxmint.com/viewforum.php?f=42
ASUS P5KPL-AM SE*Intel Core2 Quad CPU Q8200*4 GiB ram*nVidia GeForce 9500GT*Realtek RTL8101/8102E*Optiarc DVD-RW AD-7200A*HDD:Samsung HD501LJ/HD103SI*Sitecom X5-N600 Router (WLR-5100)*Mint 16

Copy.com

I don't need Google, my wife knows everthing!
User avatar
nomko
Level 7
Level 7
 
Posts: 1935
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby AlbertP on Fri Apr 20, 2012 2:55 am

Does your laptop have hybrid graphics?

Please run this command in terminal and post the output:
Code: Select all
inxi -Gx

If it shows both Intel and nvidia graphics please install Bumblebee, or disable Intel graphics in the BIOS (if possible).
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6501
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby toomuchcoffee on Sat Apr 21, 2012 8:55 pm

AlbertP wrote:Does your laptop have hybrid graphics?

Please run this command in terminal and post the output:
Code: Select all
inxi -Gx

If it shows both Intel and nvidia graphics please install Bumblebee, or disable Intel graphics in the BIOS (if possible).


Bumbleblee on LMDE?
Code: Select all
The program 'suck' is currently not installed.  To run 'suck' please ask your administrator to install the package 'suck'
toomuchcoffee
Level 1
Level 1
 
Posts: 41
Joined: Wed Apr 18, 2012 8:24 am

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby CapitalG on Sat Apr 21, 2012 10:24 pm

nomko wrote:
CapitalG wrote:im curious which tutorial did you use?


Didn't used the Search function??? :mrgreen:

See here: http://forums.linuxmint.com/viewforum.php?f=42


:lol:
User avatar
CapitalG
Level 3
Level 3
 
Posts: 103
Joined: Wed Sep 21, 2011 4:02 am

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby äxl on Sun Apr 22, 2012 8:53 am

toomuchcoffee wrote:Bumbleblee on LMDE?

http://wiki.debian.org/Bumblebee
My Linux history: Ubuntu 10.04 - 10.10 - LMDE 201109 - UP4 My sources.list/preferences

Computers is not science. And it's not magic - it's something in between.
User avatar
äxl
Level 5
Level 5
 
Posts: 524
Joined: Fri Apr 06, 2012 6:14 am
Location: Germany

Re: nvidia-xconfig gives black screen at restart

Postby AlbertP on Sun Apr 22, 2012 10:15 am

Oh yes, you're right. I should have given the Debian link instead of the Ubuntu one on LMDE.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6501
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests