Using Huawei E303 Mobile Device with LMDE UP8

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read this

Using Huawei E303 Mobile Device with LMDE UP8

Postby onliq on Mon Mar 10, 2014 7:29 pm

I hoped, that UP8 will solve my problem - but it didn't: I try to connect my Huawei E303 Mobile Device to get a mobile broadband internet connection using LMDE UP8, but it does not work.

The device is recognized and according to dmesg a (useless) wwan0 interface is created.

Code: Select all
[ 2449.478974] usb 4-1.1: Product: Huawei E303 Mobile Device
[ 2449.478978] usb 4-1.1: Manufacturer: HUAWEI
[ 2449.478983] usb 4-1.1: SerialNumber: FFFFFFFFFFFFFFFF
[ 2449.480849] usb-storage 4-1.1:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 2449.481398] scsi16 : usb-storage 4-1.1:1.0
[ 2450.035652] usb 4-1.1: usbfs: interface 0 claimed by usb-storage while 'usb_modeswitch' sets config #2
[ 2450.039395] cdc_mbim 4-1.1:2.0: cdc-wdm1: USB WDM device
[ 2450.039801] cdc_mbim 4-1.1:2.0 wwan0: register 'cdc_mbim' at usb-0000:00:1d.0-1.1, CDC MBIM, 4a:1b:1e:24:f5:ab


If I list usb devices using usb-devices I get:

Code: Select all
T:  Bus=04 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#=  7 Spd=480 MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=ff MxPS=64 #Cfgs=  2
P:  Vendor=12d1 ProdID=1505 Rev=01.02
S:  Manufacturer=HUAWEI
S:  Product=Huawei E303 Mobile Device
S:  SerialNumber=FFFFFFFFFFFFFFFF
C:  #Ifs= 4 Cfg#= 2 Atr=a0 MxPwr=500mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(commc) Sub=0e Prot=00 Driver=cdc_mbim
I:  If#= 1 Alt= 1 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=02 Driver=cdc_mbim
I:  If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
I:  If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage


According to this, the device uses the cdc_mbim driver which seams not to be supported using the current modem and network manager.
Modem manager 1.0 states, that it added compabibility for mbim - but it does not appear to be available in the repositories for LMDE.

I think that this post viewtopic.php?f=53&t=148990&p=779780&hilit=wwan0#p779780 is about quite the same problem - but the given solution does not work under LMDE.

Any Idea on how to get this working?

Side note 1: if I use an olther HUAWEI device without mbim support, it is correctly switched by usbmodeswitch and works correctly - but very slow. Thats why i want to get the new device up and running...
Side note 2: using lsusb the device shows up as E398, but same vendor and device id:
Code: Select all
Bus 004 Device 007: ID 12d1:1505 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard
onliq
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 10, 2014 7:13 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Using Huawei E303 Mobile Device with LMDE UP8

Postby py-thon on Tue Mar 11, 2014 11:27 am

onliq wrote:I hoped, that UP8 will solve my problem - but it didn't:

This suggests that the problem already existed with UP7. I have an E303 (bought from amazon.de) which worked ootb, plug and play with UP7. I haven't tried with UP8 though because the E303 is rubbish (poor antenna) and mostly doesn't get any 3G-signal at all whereas my old E220 does (signal usually 50-58% in my office).
Tower: Sparky 64 bit Mate+mintmenu - Netbook: LMDE Mate 32bit
py-thon
Level 4
Level 4
 
Posts: 285
Joined: Fri Sep 27, 2013 2:24 pm
Location: Paraguay

Re: Using Huawei E303 Mobile Device with LMDE UP8

Postby onliq on Tue Mar 11, 2014 3:41 pm

Yes, your assumption is right - the problem existed already on UP7. The device is what my provider ships for mobile broadband internet access. Thus I did not choose it myself, but would still be happy, if I could get it running...
onliq
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 10, 2014 7:13 pm


Return to Wireless

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests