[solved]rpc.statd - wont start (version 1.2.3)

Connection sharing, Firewall, Samba..etc
Forum rules
Before you post please read this

[solved]rpc.statd - wont start (version 1.2.3)

Postby LoneStar on Thu Apr 07, 2011 5:39 pm

Version 1.2.2 worked fine - no problems with a nfs-mount.
The latest version - 1.2.3 - gives an error when starting rpc.statd - which means you need some acrobatics (-o nolock) in order to nfs-mount.
I guess the ultimate culprit may be sm_notify as attempting a nfs-mount I get a message that the '-p' option is invalid (apart from the fact that rpc.statd is not running ...
Last edited by LoneStar on Tue Apr 12, 2011 11:33 pm, edited 1 time in total.
LoneStar
Level 1
Level 1
 
Posts: 22
Joined: Fri May 21, 2010 2:02 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: rpc.statd - wont start (version 1.2.3)

Postby DrHu on Thu Apr 07, 2011 6:11 pm

The required NFS setups exist, such as /var/lib/nfs
http://linux.about.com/library/cmd/blcm ... .statd.htm
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=100427
https://help.ubuntu.com/community/SettingUpNFSHowTo

Those links, a few places I would look at for information..
--not trying to be funny here!.
    It is always best to review the setup whenever there is any error or failure
User avatar
DrHu
Level 16
Level 16
 
Posts: 6283
Joined: Wed Jun 17, 2009 8:20 pm

Re: rpc.statd - wont start (version 1.2.3)

Postby LoneStar on Fri Apr 08, 2011 3:54 pm

Unless any setup should be different from v1.2.2 (of which I have seen no documentation) - no, nothing has been changed on my side.
During the recent update, I watched it 'closing down statd', 'enabling stat' and then 'starting statd' - which then gave an error.
It has worked perfectly for me from the very first lmde and up to this last update (and some other distros as well).
And fyi - 'bleeding edge' archlinux still uses v1.2.2

As to the actual arguments passed to rpc.statd, I have no idea as it is started well beyond my control - its started as part of the boot-process because the nfs-mount has been activated.

As I said - I was _watching_ the sucker being updated and returning an error upon restart.
LoneStar
Level 1
Level 1
 
Posts: 22
Joined: Fri May 21, 2010 2:02 pm

Re: rpc.statd - wont start (version 1.2.3)

Postby CiaW on Fri Apr 08, 2011 4:07 pm

It's an issue with portmap, apparently. There's a small discussion about it in the thread LMDE Breakages 'read here first'.

Rather than re-type info. on the fix, I'll link that part of the thread:
viewtopic.php?f=141&t=67502&p=405983#p405948
CiaW
Level 3
Level 3
 
Posts: 170
Joined: Fri Sep 10, 2010 11:39 am
Location: Spokane Wash, USA

Re: [solved]rpc.statd - wont start (version 1.2.3)

Postby LoneStar on Tue Apr 12, 2011 11:35 pm

thanks CiaW.
Todays upgrade did it - a new version of nfs-common

I'm surprised that nobody else reacted to it - am I the only one using nsf-mounts?
LoneStar
Level 1
Level 1
 
Posts: 22
Joined: Fri May 21, 2010 2:02 pm


Return to Other networking topics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests