No audio on Vaio laptop

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

No audio on Vaio laptop

Postby alephant on Sun Mar 02, 2014 5:42 pm

Hi all,
I have installed LMDE UP8 on a Sony Vaio laptop. Everything seems to work well, except I can hear no sounds from the speakers. Volume is set 100%, mute is unchecked.
Same problem with Mint 16 Petra. The hardware is not broken, because if I boot Windows the sound is fine.
Please help me, I would really love to use Mint on this laptop. :D
Some details:

Code: Select all
aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC275 Analog [ALC275 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


Code: Select all
 sudo lshw -C sound
 
  *-multimedia           
       description: Audio device
       product: 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 1b
       bus info: pci@0000:00:1b.0
       version: 03
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
       configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
       resources: irq:46 memory:d9500000-d9503fff


Code: Select all
lspci | grep -i audio

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Code: Select all
lsmod | grep snd

snd_hda_codec_hdmi     35249  1
snd_hda_codec_realtek    40307  1
snd_hda_intel          35007  3
snd_hda_codec         126792  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_hwdep              12906  1 snd_hda_codec
snd_pcm_oss            40072  0
snd_mixer_oss          21794  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                65364  4 snd_pcm_oss,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_page_alloc         12882  2 snd_pcm,snd_hda_intel
snd_seq_midi           12744  0
snd_seq_midi_event     13124  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            22285  1 snd_seq_midi
snd_seq                43295  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         12980  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              22023  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    46759  18 snd_hda_codec_realtek,snd_pcm_oss,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device,snd_mixer_oss
soundcore              12890  1 snd
alephant
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Mar 02, 2014 5:17 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No audio on Vaio laptop

Postby kurotsugi on Mon Mar 03, 2014 12:12 am

in some case, modify /etc/modprobe.d/alsa-base.conf will work.
Code: Select all
options snd-hda-intel model=auto
#change it into
options snd-hda-intel model=generic
kurotsugi
Level 5
Level 5
 
Posts: 936
Joined: Fri Jan 25, 2013 3:54 am

Re: No audio on Vaio laptop

Postby alephant on Mon Mar 03, 2014 5:54 am

I have tried that (with various "model" values) but it did not help.
I have also tried installing the latest Realtek drivers (basically the same procedure explained here: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/1236). Now I am able to hear something with the headphones, although the volume is very low. Speakers are still off. :(
alephant
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Mar 02, 2014 5:17 pm

Re: No audio on Vaio laptop

Postby austin.texas on Mon Mar 03, 2014 11:20 am

Here is a troubleshooting guide with some steps that you may not have tried yet.
https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting
Mint 17 v2 Cinnamon (64 bit), Quad core AMD A8-3870 with Radeon HD Graphics 6550D, 8GB DDR3, Ralink RT2561/RT61 802.11g PCI
Microsoft-free environment since 1996

To help Linux Mint with a donation, please visit http://www.linuxmint.com/donors.php
User avatar
austin.texas
Level 11
Level 11
 
Posts: 3607
Joined: Tue Nov 17, 2009 3:57 pm
Location: at /home


Return to Sound, Multimedia & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests