HDMI no sound output

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help

HDMI no sound output

Postby cgh on Tue Jul 22, 2014 8:24 pm

Hi out there,

I've been trying, for a long time, to have out-put sound when I connect my laptop using HDMI. Of course I've searched a lot, but nothing seems to apply 100% to my case (or I'm too ignorant to apply it to my case.)
First of all, I've sticked with this solution, which seems to solve other people problem:
http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=2310
Following the steps:
Code: Select all
$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CX20590 Analog [CX20590 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1

Now, everything seems to be fine, since my HDMI is recognized.
When I apply "alsamixer -c 0", the only things which are not at 100% are
Mic Boos =32
S/PDIF =MM
S/PDIF 1 =00
Inernal =11

I guess that Mic Boos and Internal have nothing to do with my problem (here they are related to the microphone), so I leave them just like that. The S/PDIF I don't care to change, since according to wikipedia they have nothing to do with HDMI.
So, my gamble is that everything should be ok.

But it's not.

Following the instructions in crunchbang, I run
Code: Select all
aplay -D plughw:0,0 file.wav
aplay -D plughw:0,3 file.wav
aplay -D plughw:0,7 file.wav


The first one is a check, and works, my speakers play the music. When I try the second and third, things turn out to be no so nice: there's no sound. Before you ask, yes, I have the HDMI plugged.

I also tried "speaker-test -c 2 -r 48000 -D hw:", for hw=0,0;0,3 and 0,7. I have sound in the first case, but no sound in any of the other cases.

I now I'm stuck. I don't know how to proceed. Nor haven't found a way to get output sound for hw 0,3 or 0,7.

Any suggestions?

Saludos!


ps: by the way, I don't think it matter, but anyway, my soundcard is
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
cgh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 11, 2014 11:15 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: HDMI no sound output

Postby cgh on Sun Jul 27, 2014 10:28 pm

Hi everybody,

finally the sound works. What I did was just typed in the terminal

sudo apt-get install pavucontrol

and voilà! Now I select HDMI 1 and that's all. Hope not to bring any more stupid questions to this community.

Saludos!
cgh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 11, 2014 11:15 am

Re: HDMI no sound output

Postby rbmorse on Mon Jul 28, 2014 12:19 pm

There are no stupid questions. Your experience will help others (like me). Thank you for posting.
Hope is not a plan
rbmorse
Level 2
Level 2
 
Posts: 89
Joined: Mon Mar 07, 2011 11:56 pm
Location: Albuquerque, New Mexico USA


Return to Sound, Multimedia & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests