[SOLVED] - Can't hear any sound from my USB SPEAKER

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

[SOLVED] - Can't hear any sound from my USB SPEAKER

Postby enoch81 on Sat Feb 11, 2012 10:05 am

Hi everybody.
I have a fresh install of linux mint (debian edition)
the kernel version is:

Code: Select all
3.0.0-1-486 #1 Sun Jul 24 13:43:13 UTC 2011 i686 GNU/Linux


Desktop environment is XFCE.
The machine is an old laptop Fujitsu siemens AMILO D7850 with a celeron 2.8 Ghz and 512 MBytes di RAM.
Tho onboard audio is faulty, so i've bought the Logitech s-150 usb speaker.
The left speaker have hardware volume control button so i noticed that the desktop recognise the vol+ or vol - settings...
.. the issue is that I CAN'T hear anything!!!
- No audio in browser,flash player or else...
- No audio in banshee or another media player
- No audio in the OS events.

I noticed that under XFCE mixer the usb audio is recognise by both, alsa and pulseaudio.

It is necessary to have OSS+ALSA+PULSEAUDIO?


I don't know where to start.
So, this is lsusb:

Code: Select all
user@localhost ~ $ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 045e:00d1 Microsoft Corp. Optical Mouse with Tilt Wheel
Bus 004 Device 002: ID 1130:1620 Tenx Technology, Inc.


so, the s-150 usb speakers are recognized with:
Bus 004 Device 002: ID 1130:1620 Tenx Technology, Inc.

LSMOD:
Code: Select all
giovanna@puccettone ~ $ lsmod |grep snd
snd_intel8x0           22468  6
snd_intel8x0m          17451  2
snd_ac97_codec         84243  2 snd_intel8x0,snd_intel8x0m
ac97_bus               12462  1 snd_ac97_codec
snd_usb_audio          71442  3
snd_pcm_oss            36394  0
snd_mixer_oss          17713  3 snd_pcm_oss
snd_pcm                53284  5 snd_intel8x0,snd_intel8x0m,snd_ac97_codec,snd_usb_audio,snd_pcm_oss
snd_hwdep              12936  1 snd_usb_audio
snd_usbmidi_lib        19025  1 snd_usb_audio
snd_seq_midi           12744  0
snd_seq_midi_event     13246  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            18695  2 snd_usbmidi_lib,snd_seq_midi
snd_seq                39752  2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              22196  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device         12985  3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    38777  31 snd_intel8x0,snd_intel8x0m,snd_ac97_codec,snd_usb_audio,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_hwdep,snd_usbmidi_lib,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore              12992  3 snd
snd_page_alloc         12899  3 snd_intel8x0,snd_intel8x0m,snd_pcm
usbcore               100414  8 snd_usb_audio,snd_usbmidi_lib,usbhid,usb_storage,uas,uhci_hcd,ehci_hcd


Any help will be appreciated, thanks in advice.
Last edited by enoch81 on Thu Feb 16, 2012 7:22 pm, edited 1 time in total.
enoch81
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Feb 11, 2012 9:39 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Can't hear any sound from my USB SPEAKER - debian editio

Postby Gerd50 on Sat Feb 11, 2012 7:09 pm

The sound system in linux somehow is a little bit complicated. You need Alsa. Pulseaudio you can remove if it for instance
disturbs the use of skype or the jack sound server. The only oss packages really needed i think are linux-sound-base and
oss-compat.

I think the problem you have is a misconfigured sound card/chip. What do you get with:

Code: Select all
cat /proc/asound/cards

Code: Select all
aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav

Code: Select all
cat ~/.asoundrc

For the last command please first check in your file system /etc, whether there is a file named asound.conf.
I believe in everything, except humans.

LM9, Debian Testing Xfce, Debian Sid Xfce - CPU/Amd64 2,6Ghz, Graphics/Nvidia 9600 GT, Sound/SB Audigy4 emu10K1
User avatar
Gerd50
Level 5
Level 5
 
Posts: 738
Joined: Wed Jul 22, 2009 3:42 pm
Location: Fishtown, Germany

Re: Can't hear any sound from my USB SPEAKER - debian editio

Postby enoch81 on Thu Feb 16, 2012 7:21 pm

I have found a solution.
I've accessed a sound menu that it's not normally reachable.
I've opened the menu->multimedia->sound recorder.
I have clicked File->Open "volume Control"
And the audio preference menu appeared magically.
In the hardware TAB i choose the USB AUDIO option and that's all.
But Im asking, why the audio preference it's not reachable nomally?
enoch81
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Feb 11, 2012 9:39 am


Return to Sound, Multimedia & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests