404 error when updating packages [SOLVED]

Post your update and upgrade related errors here
Forum rules
Before you post please read this

404 error when updating packages [SOLVED]

Postby Rasp on Sun Sep 23, 2012 4:18 pm

Hello,

I have a strange error with the update manager and the package manager these days. Whenever I update my package list with synaptic I get the following error message:

Impossible de récupérer http://www.debian-multimedia.org/dists/ ... 6/Packages 404 Not Found
Impossible de récupérer http://www.debian-multimedia.org/dists/ ... 6/Packages 404 Not Found
Le téléchargement de quelques fichiers d'index a échoué, ils ont été ignorés, ou les anciens ont été utilisés à la place.

(basically a 404 error meaning the program could not reach the cited urls).

Not surprisingly, other errors come along:
- I get an error saying I should repair broken packages before I update any apt related package.
- Many packages (if not all) can no longer be authenticated, so I refrain from updating them either.

For the background, I run LMDE, and my sources.list reads:
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb http://www.debian-multimedia.org testing main non-free

I usually prefer to use Synaptic to manage my packages.

I browsed through the forum and asked my friend Google but could not find documentation on this issue. Does someone know how I could repair that ? I considered checking if my sources.list is identical to the one from a newly installed distribution, but I could not find that on the LMDE website, and besides it does not seem very wise to "just replace the sources.list" as I would fear version inconsistencies.

Thank you very much for your help !
Last edited by Rasp on Tue Sep 25, 2012 2:58 am, edited 1 time in total.
Rasp
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Sep 23, 2012 3:56 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: 404 error when updating packages

Postby xenopeek on Sun Sep 23, 2012 4:31 pm

As they explain on their website, the domain name debian-multimedia.org has been replaced by deb-multimedia.org (see news from 10/05/2012 here http://www.deb-multimedia.org/). You should update your sources.list to reflect that. The new domain name is not an alias; the domain names host different files. The repositories you want (testing) are only found on the new one. Hope that helps.
Forum Rules | IRC Channel Rules
Image
Arch Linux / 64-bit / Gnome Shell
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 13679
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: 404 error when updating packages

Postby zerozero on Sun Sep 23, 2012 5:20 pm

hi Rasp,
those sources.list are not correct (not only because of what Vincent said above but also)
that install is either fairly old (about an year) or made from an old iso. those sources.list are pre-UP3 and this http://blog.linuxmint.com/?p=1836 is relevant here.
basically (in short) from UP3 onwards security and multimedia are mirrored by debian.linuxmint (not in your sources.list) to prevent lib mismatches between the main debian repo (mirrored and only updated through UP) and the other 2 (multimedia specially but also security that are freely updated in your situation)

right now you should have already a few issues (i would dare to assume) if you are updating regularly (specially in the multimedia&sound stack)
if that is so i think that right now the only way to level the issue is change the repos directly to testing (in your situation you just have to change the 2nd line
Code: Select all
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import backport romeo
    deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free
    deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
    deb http://www.deb-multimedia.org testing main non-free


if you didn't update in some time and feel that have no alarming errors and lib mismatches flying around follow the instructions in the above linked blog post.
User avatar
zerozero
Level 16
Level 16
 
Posts: 6435
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:29 pm

Re: 404 error when updating packages

Postby Rasp on Tue Sep 25, 2012 2:58 am

Hello Vincent, hello Zerozero,

Thank you very much for your help ! I did the upgrade suggested by Zerozero and it seems to work smoothly now.

The only surprise is that my installation is less than six months old, and I thought I had done it through the official, up to date iso. Furthermore I had no trouble until very recently (a week ago or so), so I am puzzled by the cause of these troubles. It's pure curiosity now, and unfortunately I don't have time to investigate it.

In any case, thank you again !
Rasp
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Sep 23, 2012 3:56 pm


Return to Update/Upgrade Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests