Boot stops after LMDE upgrade

Post your update and upgrade related errors here
Forum rules
Before you post please read how to get help

Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 9:08 am

Hi everybody,

I'm new to Linux. I decided to give it a try and installed LMDE 201303 on my HP DV 5000 laptop.
Everything was stable, and I love linux mint.
I recently upgraded the software via the icon on the desktop, after the upgrade process it told me that I have broken packages.
I rebooted , the new screen i have is
Linuxmint ...... linux 3.11-2-486
Linuxmint ...... linux 3.11-2-486 recovery mode
Linuxmint ...... linux 3.2.0-4-486
Linuxmint ...... linux 3.2.0-4-486 recovery mode


I select the 1st one, it booted and I had many errors of this :

[ 12.543288] udevd[2958]: failed to execute '/lib/udev/socket:@/org/freedesktop/hal/udev_event' 'socket:@/org/freedesktop/hal/udev_event': No such file or directory
[ 12.548789] udevd[2962]: failed to execute '/lib/udev/socket:@/org/freedesktop/hal/udev_event' 'socket:@/org/freedesktop/hal/udev_event': No such file or directory

There was a warning :
Startpar: Service(s) returned failure: plymouth ... failed

and nothing else after it, the system just stops

After some research , I used the recovery mode and
I removed hal,
I removed broken packages
Rebooted
i had no more errors but i still have
Startpar: Service(s) returned failure: plymouth ... failed
and the system stays there,
When I use ctrl + alt + suppr it reboots.

When I try the linux 3.2.0-4, it stops right during the boot process.

What is the problem?
can it be nvidia drivers, I checked and it says that I have the latest versio...

Thank you for your help
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby Monsta on Wed Apr 09, 2014 12:23 pm

Maybe MDM is not loading for some reason. Try reinstalling it:
Code: Select all
apt install --reinstall mdm mint-mdm-themes
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 12:51 pm

Hi,

Just tried it, reinstall was successful, I choose mdm when it asked, but still the same result with more details:
a shell type screen that says :
Failed to start the X server. it is likely that it is not set up correctly. would you like to view the X server output to diagnose the problem

Also as it is the 1 st start after the update, it says that the kernel is compiling, at every reboot...
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 1:00 pm

the diagnostic result is pretty large, At the end I have
loading extension GLX
ERROR: could not insert "nvidia current ' : no such device (EE)

FATAL SERVER ERROR:
(EE) no screens found (EE)
(EE)
please consult the X.Org foundation support
please also check the log file /var/log/Xorg.0.log
server terminated with error (1)
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby Monsta on Wed Apr 09, 2014 1:08 pm

darkvador80 wrote:please also check the log file /var/log/Xorg.0.log

Probably a good advice.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 1:15 pm

The next diag screen is : X.Org ser ver 1.14.3
no errors until the nvidia glx extension,
(EE) failed to load the nvidia kernel module(EE)
...
..
...
(EE) no drivers available
(EE) no screens found

???
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 1:20 pm

I ran nvidia-detect:
geforce 7150 M

your card is only supported up to the 304 lergacy drivers series
it is recommended to install the nvidia-legacy-304xx-driver

??
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby Monsta on Wed Apr 09, 2014 1:35 pm

darkvador80 wrote:your card is only supported up to the 304 lergacy drivers series
it is recommended to install the nvidia-legacy-304xx-driver

Ah, so there it is. Your installed NVidia driver has been upgraded to 319.xx and this series doesn't support your old card. You should indeed follow the advice and install the legacy drivers.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 1:47 pm

Ok,
How to install the legacy drivers,
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby Monsta on Wed Apr 09, 2014 2:17 pm

It already told you the name of the metapackage, nvidia-legacy-304xx-driver.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 3:02 pm

Ok, I see
well, I don't understand how to install this package,
also, do I need to remove the actual driver ??
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby darkvador80 on Wed Apr 09, 2014 10:17 pm

Is this the right topic ?
viewtopic.php?f=191&t=82424&start=20

I'm little bit lost...
darkvador80
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Dec 19, 2013 10:10 pm

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby Monsta on Thu Apr 10, 2014 3:28 am

Yes, the first two posts in that thread contain the instructions.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Boot stops after LMDE upgrade

Postby Minzen on Sat Jun 07, 2014 4:15 am

Have you already found a solution to your problem??
Minzen
Level 1
Level 1
 
Posts: 41
Joined: Sun Nov 03, 2013 12:18 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Update/Upgrade Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests