Suspend and Hibernate working but button MISSING

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help

Suspend and Hibernate working but button MISSING

Postby interceptor on Tue Jan 18, 2011 9:38 pm

Hi all:

I am delighted with my new Linux Mint DE powered laptop ( I am migrating from Gentoo after 8 years :-) ...) . The only issue that I have is there is no suspend or hibernate button after the "Quit" dialog. I have tested pm-suspend and pm-hibernate from console and It works just some. I am trying to find a way to put those buttons back in place without success. I hope we can help each other.

thanks!
interceptor
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Thu Sep 30, 2010 10:35 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Suspend and Hibernate working but button MISSING

Postby panche on Tue Jan 18, 2011 11:11 pm

Do you have swap-partition ? I had the same problem (i've forgot to make swap during install ) . After making swap partition the hibernate and suspend buttons appeared in the quit dialog .

P.S Making of swap partition :
Using Gparted make new partition (choose new- linux swap about --the size is up to you)

Once you create the partition, you can inform your system to use it this way. Say you created /dev/sda7 (7 is mine , yours will maybe be 4 or whatever--u can see in gparted after you make it) to use as swap. Try these commands:

sudo mkswap /dev/sda7
sudo swapon /dev/sda7

That makes the partition active as swap space on your running system.

To make it use the new partition as swap space on reboot, edit your /etc/fstab file. To use gedit in the graphical user space, get a command line with alt-F2. Then enter the command:

gksudo gedit /etc/fstab

Add to the file this line:
Code:

/dev/sda7 none swap sw 0 0

Save the file, close the editor and reboot. Once you have used some programs, check to see if swap is being used with the free command. ( Or u can see in the system monitor - resources tab )




i hope this will help you (it helped me)
Stay cool !
panche
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 18, 2011 10:57 pm

Re: Suspend and Hibernate working but button MISSING

Postby interceptor on Thu Jan 20, 2011 12:49 am

Hi panche:

Thanks for your post. In my case the swap partition is created and working fine:
Code: Select all
maelstrom ~ # free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3940156    1922368    2017788          0     139836    1248212
-/+ buffers/cache:     534320    3405836
Swap:      8703992          0    8703992


Even when I do : pm-suspend or pm-hibernate directly from shell it works like a charm, but the buttons dissapeared! I haven found a way to activate them.

Thanks!
interceptor
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Thu Sep 30, 2010 10:35 pm

Re: Suspend and Hibernate working but button MISSING

Postby panche on Thu Jan 20, 2011 11:09 am

interceptor wrote:Hi panche:

Thanks for your post. In my case the swap partition is created and working fine:
Code: Select all
maelstrom ~ # free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3940156    1922368    2017788          0     139836    1248212
-/+ buffers/cache:     534320    3405836
Swap:      8703992          0    8703992


Even when I do : pm-suspend or pm-hibernate directly from shell it works like a charm, but the buttons dissapeared! I haven found a way to activate them.

Thanks!


I'm sorry in my case that was the solution , i hope some of the LMDE experts will help you find the solution.

P.S. Why do you have 87 GB swap? :)
This is my situation:
Code: Select all
 ~ $ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       1026228     552272     473956          0      46620     253700
-/+ buffers/cache:     251952     774276
Swap:       525304          0     525304
panche
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 18, 2011 10:57 pm

Re: Suspend and Hibernate working but button MISSING

Postby interceptor on Thu Jan 20, 2011 8:54 pm

panche wrote:
interceptor wrote:Hi panche:

Thanks for your post. In my case the swap partition is created and working fine:
Code: Select all
maelstrom ~ # free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       3940156    1922368    2017788          0     139836    1248212
-/+ buffers/cache:     534320    3405836
Swap:      8703992          0    8703992


Even when I do : pm-suspend or pm-hibernate directly from shell it works like a charm, but the buttons dissapeared! I haven found a way to activate them.

Thanks!


I'm sorry in my case that was the solution , i hope some of the LMDE experts will help you find the solution.

P.S. Why do you have 87 GB swap? :)
This is my situation:
Code: Select all
 ~ $ free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:       1026228     552272     473956          0      46620     253700
-/+ buffers/cache:     251952     774276
Swap:       525304          0     525304


Hi friend
nevermind friend , thanks for your help indeed. Well , my swap is 8703992k around 8GB :D

Cheers
interceptor
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Thu Sep 30, 2010 10:35 pm


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests