No graphical output in login creen

No graphical output in login creen

Postby navpp on Sat Jan 05, 2013 3:57 pm

Hello,
I just installes Linux Mint 14 Mate on my Acer Aspire V3 771G (intel i3 and nvidia GeForce GT 630M, Optimus) and I am facing a strange problem. When "showing" the login screen, the display stays black (no output at all). I can hear the "login screen ready"- sound, type in username and password (without seeing anything) and after hitting Enter the screen goes on again and the system works quite normally. Using "Automatic login" somehow works around the problem, but as it is a portable device, it doesn't solve it. My knowledge on recent graphics solutions is very limited, but for me it seems like there is an issue with the driver used before the log in. So there is no splash screen either on bootup, only textbased output with a very low resolution.
Any idea anyone? Thanks for every hint! :)
navpp
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Jan 05, 2013 3:34 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No graphical output in login creen

Postby orkultus on Sat Jan 19, 2013 7:56 pm

Hey check out my blog. orkultus.wordpress.com. I have an Acer Aspire V3-771G-6851. I had the same problems you did while installing mint. I have a walkthrough for it all.

Good Luck!

-Orkultus-
orkultus
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 19, 2013 3:31 am

Re: No graphical output in login creen

Postby kz205 on Fri Feb 01, 2013 11:20 pm

I had exactly the same graphics card gt630m and same problem. Black login screen but you can still type in your username and password to login even though you can't see what you're typing.

Anyway if you're too lazy to look through that blog then for your convenience here is the solution that I got from it:

First open grub using gedit, emacs or whatever you like
sudo emacs /etc/default/grub

Then either comment out or delete the line:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

and replace it with
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"

then do
sudo update-grub

and that's it. This link should get you to the specific page if you want all the details: http://orkultus.wordpress.com/2013/01/page/2/
kz205
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Sun Aug 19, 2012 3:29 am

Re: No graphical output in login creen

Postby Oph5pr1n6 on Wed Feb 27, 2013 7:36 am

kz205 wrote:First open grub using gedit, emacs or whatever you like
sudo emacs /etc/default/grub

Then either comment out or delete the line:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

and replace it with
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"

then do
sudo update-grub

and that's it.

Thank you! this worked for me on an Acer V3 -731-4477 with an I915 chipset.
Registered Linux User #519511. Dual Boot 64bit Windows 7 Home Premium/64bit Linux Mint 10.
Oph5pr1n6
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Sun May 15, 2011 5:23 am


Return to MATE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests