How to Get Miro running in LinuxMint KDE (and others?)

Write tutorials and howtos in here
There are more tutorials here http://community.linuxmint.com/tutorial/welcome
Forum rules
Do not start a support topic here please. Before you post please read this

How to Get Miro running in LinuxMint KDE (and others?)

Postby 5x5 on Sun Nov 25, 2007 11:44 am

Hello everyone.
First off, let me say that I searched to see if this particular 'tip' had been posted before to avoid redundancy and I couldn't find it. If I missed it and it HAS already been submitted, please remove this. Miro has been such a problem for me that I figured the solution that worked for me might save someone else days of research and headaches in trying to get it to work correctly.

In the other distros I've used, Miro worked right out of the gate. However, with LinuxMint Daryna KDE beta 011, Miro would open, begin to load the Miro Guide and then suddenly disappear. I uninstalled, made sure I had satisfied all its dependencies, reinstalled, downloaded source and compiled myself, blah, blah, blah. Still....same problem. The Miro Guide would start to load and the program would disappear.

The fix that worked perfectly for me was found buried deep in the Ubuntu forums and I wish I had the links to provide for you but I don't. To paraphrase, sun-java6 seems to be causing some kind of conflict. Simply try uninstalling sun-java6 and its related components and installing the icedtea-java7 packages. The ones that I installed are:

icedtea-java7-bin
icedtea-java7-jre
icedtea-java7-plugin

Disclaimer:
I am by no means a guru, in fact only have come back to Linux within the last three months (and have only used LinuxMint for the last three weeks) so if this does not work for you, I don't have the knowledge to answer any questions at all or suggest other possible solutions. Also, I don't know if these new java packages will break something else in your environment. I have found no issues at all with my own box so please take the risk of wreaking some unknown havoc on your machine into account. I don't even know WHY this works...but it did for me and hopefully it'll help someone else get Miro up and running.


Lastly, I want to thank everyone who has helped develop LinuxMint. Within the last 3 months, I've tried every distro out there that I could get my hands on and as soon as I booted into Daryna, I knew I'd found my Linux 'home'. Actually, my fate was sealed when I saw that it was only 19 seconds from Grub to desktop to load. Holy cow. :-)


Carrie
(5x5)
5x5
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Wed Nov 14, 2007 8:44 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: How to Get Miro running in LinuxMint KDE (and others?)

Postby organica on Sun Nov 25, 2007 5:14 pm

This method "seemed" to break my OpenOffice.org install. I won't try this again.

I did do the safe thing. I only uninstalled sun-java-plugin. This worked.

Did it break yours, 5x5?
organica
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Wed Oct 03, 2007 8:12 pm
Location: Fayetteville, AR, USA

Re: How to Get Miro running in LinuxMint KDE (and others?)

Postby 5x5 on Sun Nov 25, 2007 8:51 pm

organica wrote:This method "seemed" to break my OpenOffice.org install. I won't try this again.

I did do the safe thing. I only uninstalled sun-java-plugin. This worked.

Did it break yours, 5x5?


Organica:
It didn't seem like there was any residual affect at all but just to be sure, after reading your post, I went back and checked out all my OO programs and everything is working beautifully. With the infinite number of environment configurations possible, that's why I said I didn't know if it would break something else in the process of fixing Miro.
That's great that just uninstalling the sun-java6-plugin worked. Maybe that was all I needed to do, as well. That should probably be the starting point for everyone, then.
Here is another possibility for why it broke your OO and not mine. I have disabled java in OO altogether. A linux guru friend suggested this. Java being enabled in OO apparently causes significantly slower load times, I don't know why. I do know that OO load time was cut in half for me after disabling java. I also don't know why it's an option if it isn't needed or doesn't provide some benefit. Maybe somebody can answer THAT one.
Anyway, thks for the update. :-)

Carrie
(5x5)
5x5
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Wed Nov 14, 2007 8:44 am

Re: How to Get Miro running in LinuxMint KDE (and others?)

Postby organica on Sun Nov 25, 2007 10:34 pm

Hey, thanks. Everything works now. :)
organica
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Wed Oct 03, 2007 8:12 pm
Location: Fayetteville, AR, USA


Return to Tutorials / Howtos

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests