<SOLVED> Failed to Start the X server

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help

Re: Failed to Start the X server (your graphical interface)

Postby phidias81 on Mon Feb 18, 2013 7:01 am

oobetimer wrote:I got the same error and I resolved it this way:

1. When the message about viewing the X server output came, I pressed Ctrl Alt F2
2. Now on the new shell I ran command sudo Xorg -configure
3. Then I copied /home/oobe/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf
sudo cp /home/oobe/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
4. At last I started X using command startx


For new user as me, you should change oobe with you username here! /home/oobe/xorg.conf.new
Anyway, for me this solution didn't work. I started the x server, and mint booted, but I got a totally different and messed up interface with the bar on top, and I couldn't click anything.
At Nomad Travellers you find my travel stories, unusual places and amazing photos: visit my new website and travel from your chair! Make yourself comfortable and start your Nomad Travel! Davide
User avatar
phidias81
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Sun Feb 10, 2013 9:21 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby uncle on Thu Apr 18, 2013 9:35 pm

This post should be a sticky in the Installation section. I just installed Mint 13 on 2 laptops, both of which suffered from this bug. Please consider. Thanks.

And very much thanks to the posters of the solutions!
uncle
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat Nov 19, 2011 4:58 pm

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby lpdirect on Sat Aug 03, 2013 9:36 pm

Thanks for this post. It helped me solve this problem when installing mint.
lpdirect
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Aug 03, 2013 9:32 pm

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby weinerwhiner on Tue Aug 06, 2013 7:33 am

Thank you thank you thank you from an ubernoobi!
weinerwhiner
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Tue Aug 06, 2013 7:02 am

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby chuckd on Thu Aug 08, 2013 7:45 am

Awesome!!!! Thanks oobertimer!!!

Wasn't able to boot mint at all without the liveUSB. Then no screen either on brand new Sony Vaio Pro 13".

This allowed me at least to get to a GUI to reinstall Mint 15.

Thanks again.
chuckd
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Wed Aug 07, 2013 11:45 pm

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby spbo on Fri Jan 31, 2014 11:42 am

Hi guys! I have the same problem such as "Number of created screens does not match bla bla bla...Configuration failed but it allowed me to do a copy paste.
Then i press startx but i get a black screen with only this "-" and freeze. Any ideas? Sorry for my bad english.
spbo
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:18 am

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby kirgo4720z on Tue Mar 11, 2014 3:45 pm

1. When the message about viewing the X server output came, I pressed Ctrl Alt F2
2. Now on the new shell I ran command sudo Xorg -configure
3. Then I copied /home/oobe/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf
sudo cp /home/oobe/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
4. At last I started X using command startx

That was helpful to me
kirgo4720z
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Tue Mar 11, 2014 3:42 pm

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby administrollaattori on Wed Mar 12, 2014 3:10 am

kirgo4720z wrote:1. When the message about viewing the X server output came, I pressed Ctrl Alt F2
2. Now on the new shell I ran command sudo Xorg -configure
3. Then I copied /home/oobe/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf
sudo cp /home/oobe/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
4. At last I started X using command startx

That was helpful to me

Just a comment: Replace oobe using your own username.
Code: Select all
sudo cp /home/your_username/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
Code: Select all
User avatar
administrollaattori
Level 6
Level 6
 
Posts: 1498
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:51 am

Re: <SOLVED> Failed to Start the X server

Postby bushy on Sat Mar 22, 2014 4:49 pm

I have this problem, I've tried to solution in this thread w/o success. I have Mint 13 on a DELL laptop. It has worked well for over a year and just failed today. I was able to read an error that says there is an API mismatch NVIDIA kernal module version 173..14.49 Invidia driver component is 304.116.
bushy
Level 2
Level 2
 
Posts: 67
Joined: Sat Oct 15, 2011 6:29 pm

Re: Failed to Start the X server (your graphical interface)

Postby ALF13 on Tue Nov 04, 2014 4:36 am

oobetimer wrote:I got the same error and I resolved it this way:

1. When the message about viewing the X server output came, I pressed Ctrl Alt F2
2. Now on the new shell I ran command sudo Xorg -configure
3. Then I copied /home/oobe/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf
sudo cp /home/oobe/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
4. At last I started X using command startx


Great comment! Thanks

But, for those who receive this error after trying to boot from live flash or cd type this:

1. When the message about viewing the X server output came, I pressed Ctrl Alt F2
2. Now on the new shell I ran command sudo Xorg -configure
3. Then I copied /home/mint/xorg.conf.new to /etc/X11/xorg.conf
sudo cp /home/mint/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
4. At last I started X using command startx
Image
User avatar
ALF13
Level 2
Level 2
 
Posts: 79
Joined: Mon Feb 20, 2012 3:02 pm
Location: Bulgaria

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
Previous

Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests