LM14 doesn't boot for half hour, then suddenly boots

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

LM14 doesn't boot for half hour, then suddenly boots

Postby SangeetKhatri on Mon Apr 22, 2013 11:44 pm

I am running Linux Mint 14 with LXDE installed, everything worked as normal until yesterday.

Yesterday, when i started my Laptop, it just didn't start, it was showing a blank screen, so i just left any hope and left the laptop in the same way, when i came back after long time i found my laptop to be booted successfully as it used to be with the normal desktop loaded.

Then i restarted and again it did the same thing, it took around half an hour to start and then everything worked like normal, no speed drops, no problems at all.

Then i again restarted it to get some more details, so i found that for about half an hour, the OS is not started and just when it is about to boot, then only i see the Linux Mint loading screen, that means something is wrong in the boot software and not in the OS.

Then to confirm that, i made a Live USB and booted it up from USB, and found similar behaviour, though i did not bother to wait for half an hour for the OS to boot this time.

So, please any help on how to resolve this issue would be highly encouraged, if you know anything on this matter, please do help as waiting so long for just getting online is pain in the @$$.

Regards
SangeetKhatri
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Mon Apr 22, 2013 11:32 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: LM14 doesn't boot for half hour, then suddenly boots

Postby catweazel on Tue Apr 23, 2013 1:26 am

You may have a failing hard disk.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
KDE 4.12.0, custom preemptive kernel 3.12.5,
Intel i7 4770K @ 4.7GHz, 16GB 2666MHz XMP,
4 Samsung 840 PRO 512GB SSDs in RAID0,
6TB HW RAID10, dual 24" Acer X243H,
Gigabyte nVidia GTX 680 Super Overclock
User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
 
Posts: 1656
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: LM14 doesn't boot for half hour, then suddenly boots

Postby SangeetKhatri on Tue Apr 23, 2013 4:13 am

any way to check that whether the problem exists in the HDD or not??

What should i do??
SangeetKhatri
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Mon Apr 22, 2013 11:32 pm

Re: LM14 doesn't boot for half hour, then suddenly boots

Postby catweazel on Tue Apr 23, 2013 4:35 am

SangeetKhatri wrote:What should i do??

A backup.

Then, assuming you can install anything,
Code: Select all
sudo apt-get install smartmontools

The documentation is here: http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki/TocDoc
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
KDE 4.12.0, custom preemptive kernel 3.12.5,
Intel i7 4770K @ 4.7GHz, 16GB 2666MHz XMP,
4 Samsung 840 PRO 512GB SSDs in RAID0,
6TB HW RAID10, dual 24" Acer X243H,
Gigabyte nVidia GTX 680 Super Overclock
User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
 
Posts: 1656
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm


Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: Kalyk and 19 guests