Old laptop install

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

Old laptop install

Postby stew on Sun Jan 25, 2009 9:42 pm

I've attempted to install both Mint and Ubuntu on an old Avertec 3100HS laptop. Laptop is x86, still has decent graphics, a 40Gb hard drive and I just changed RAM from 128Mb to 640Mb. I'm using an older Cisco 802.11b wireless card in the PCMCIA slot. When I run live CD the network card, video and sound are correctly identified and I have Internet and LAN access. When I attempt to install the system hangs after partitioning while copying files. This is true of both Mint 5 and 6 and Ubuntu 8.10

Why can't I install? Is there some method to get through installation as it appears (from live CD) the system will indeed work?

Thanks, Stew
stew
 

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Old laptop install

Postby herman on Sun Jan 25, 2009 9:59 pm

How long are you waiting before you decide it has 'hung'?
Sometimes the installers can appear to hang for quite a long time at certain parts of 'installing system . . . ', it depends on your hardware. The installation times can vary a great deal.
Maybe you just need to wait a lot longer.

If the laptop features an optical drive lense that slides out with the CD tray for easy access, try cleaning it with a cotton bud ('Q Tip), and some methylated spirits ('denatured alcohol'), that might help, also wipe the CD with a soft cloth and some metho (denatured alcohol). Maybe that will help.
User avatar
herman
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Tue Jan 13, 2009 4:52 pm
Location: Australia

Re: Old laptop install

Postby exploder on Sun Jan 25, 2009 10:41 pm

The low amount of RAM is the problem. You need something light like,TinyMe or SliTaz unless you can add some more RAM.
exploder
Level 15
Level 15
 
Posts: 5871
Joined: Tue Feb 13, 2007 10:50 am
Location: HartfordCity, Indiana USA


Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests