Unable to load partition after successful install

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

Unable to load partition after successful install

Postby cryo26 on Thu Jun 11, 2009 7:56 pm

Alright so here's my problem, maybe I'm missing something.

I downloaded the ISO for Gloria (Linux Mint 7), burned the iso, it verified, I rebooted and booted off the cd.

I proceeded with the install onto my external usb 500gb western digital passport drive.

I manually partitioned the drive with:
/dev/sdb1 being / with 10GB space
/dev/sdb5 being swap with 3GB space
/dev/sdb6 being /home with 10GB space

The rest of the drive will be partitioned later with FAT32 partitions for easy transference of work and personal data between windows and linux machines.

I ensure to install grub to /dev/sdb (the external drive and not the internal windows drive)

No errors, install goes great.

I reboot and let it find the USB and boot off it, grub comes up and displays linux mint, linux mint safe mode, memtest x86, and windows. I let the default select linux mint.

Then it errors saying it can't load the specified partition. I hit the "any" key and it takes me back to a default blue black grub screen with the same options. I choose windows. Error loading windows.

I reboot and disconnect the usb drive, let it boot to windows, no problems.

My internal drive is fine, looks like grub was installed to the external drive after all.

In windows I go to disk manager, and I see three healthy partitions, the / partition is primary the other two are logical, everything appears to be the right sizes.

I reboot to the usb drive and check the grub boot paths. Everything looks fine.


Suggestions?
cryo26
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Jun 11, 2009 7:45 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Unable to load partition after successful install

Postby merlwiz79 on Thu Jun 11, 2009 9:03 pm

Try editing the Linux Mint root (hdX,x) part.
Using e to edit it to root (hd0,0) then hit enter.
After that hit b to try and boot.
User avatar
merlwiz79
Level 11
Level 11
 
Posts: 3637
Joined: Wed Apr 04, 2007 1:50 pm
Location: Here again :)

Re: Unable to load partition after successful install

Postby cryo26 on Fri Jun 12, 2009 9:01 am

It worked!

Awesome.

Thank you very much.

Any idea why this may have happened? Is the install unable to detect that I'm installing the boot part to the secondary drive /dev/sdb and alter the boot drive accordingly?
cryo26
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Jun 11, 2009 7:45 pm


Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], jjjjj and 13 guests