Ubuntu boots -- Mint does not (SOLVED)

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

Ubuntu boots -- Mint does not (SOLVED)

Postby polyjuice on Fri Feb 05, 2010 2:30 pm

I am trying to boot a LiveDVD Mint 8 on a machine that has Ubuntu 9.10 installed on it, but an having no success. The LiveDVD is good because it loads on my laptop with no problems. The machine I'm trying to load on is an old IBM Netvista with 2g memory and a Nvida GF 7300 video card. I should also mention that this machine had Windows XP on it then I dual-booted Ubuntu on it. I liked Linux so much that I then dedicated the machine to Ubuntu. I mention all this because I think my problem is a video problem because I think Mint completes booting-up, but the display is black. Here's what happens when I try to boot the LiveDVD.

1. I get the Auto Boot in second.... screen
2. Then I get two lines of info about Casper loading followed by Ready
3. Then I see the LM splash screen for about 1 minute and the DVD is doing lots of seeking
4. The screen goes black and the DVD continues seeking for about another minute

That's all I ever get. I need your help - carl
Last edited by polyjuice on Mon Mar 15, 2010 8:15 pm, edited 1 time in total.
polyjuice
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Mon Feb 01, 2010 9:46 pm
Location: Raleigh, North Carolina, USA

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby Midnighter on Fri Feb 05, 2010 3:47 pm

Have you tried hitting a key at boot to see the options menu and choosing Safe Boot?
User avatar
Midnighter
Level 6
Level 6
 
Posts: 1305
Joined: Tue May 22, 2007 1:52 pm
Location: Western Australia

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby polyjuice on Fri Feb 05, 2010 6:00 pm

Midnighter, no I had not tried the various boot-up modes. Just finished with the various options.

Compatibility mode provided screens and screens of info, but when all finished - black screen

OEM install mode provided same results as normal boot-up - black screen

Check CD - no errors found

Memory test found no errors - I ran it for about 5 minutes

Boot from local drive provided Ubuntu

thanks - regards - carl
polyjuice
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Mon Feb 01, 2010 9:46 pm
Location: Raleigh, North Carolina, USA

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby polyjuice on Fri Feb 05, 2010 6:03 pm

Midnighter, sorry I forgot to mention that I am not offered a "safe mode" boot option.

regards - carl
polyjuice
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Mon Feb 01, 2010 9:46 pm
Location: Raleigh, North Carolina, USA

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby Gramps50 on Fri Feb 05, 2010 6:19 pm

I seem to remember having a simular problem to get around it on the boot menu I used options and tuned off apcid and something else that is close to that can't remember what but in my case I believe it was the 1st 3 options starting at the top of the list. Then the CD would boot.

Sorry I can't be more specific only happened once to me but I was able to then boot into the liveCD
LMDE ROCKS!!!
User avatar
Gramps50
Level 4
Level 4
 
Posts: 243
Joined: Sun Dec 13, 2009 1:36 am

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby polyjuice on Fri Feb 12, 2010 8:54 pm

This problem was resolved by:

1. Reconfiguring xserver-xorg
2. Loading latest NVIDIA drivers
3. Executing nvidia-xconfig to update xorg driver pointer

Most of the instructions on how to do this were found on Google with a "mint nvidia" search.

regards - carl
polyjuice
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Mon Feb 01, 2010 9:46 pm
Location: Raleigh, North Carolina, USA

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby Leppie on Fri Feb 12, 2010 9:38 pm

polyjuice wrote:This problem was resolved by:

1. Reconfiguring xserver-xorg
2. Loading latest NVIDIA drivers
3. Executing nvidia-xconfig to update xorg driver pointer

Most of the instructions on how to do this were found on Google with a "mint nvidia" search.

this doesn't make sense with what you wrote first. you're trying to boot off a livecd/dvd, so how can you reconfigure xserver-xorg if the disk won't let you boot properly?
Cleanflash: resolve your flash issues the easy way
User avatar
Leppie
Level 4
Level 4
 
Posts: 447
Joined: Sun Feb 07, 2010 8:54 pm

Re: Ubuntu boots -- Mint does not

Postby polyjuice on Fri Feb 12, 2010 11:06 pm

Leppie, I actually installed Mint even though it gave only a black screen. What was happening was Mint was continuing to boot-up with no display. I then went to tty1 and did the reconfiguration and installation of the driver. As I mentioned I got the idea and suggestion by reading lots of Google hits from "Mint Nvidia"

regards - carl
polyjuice
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Mon Feb 01, 2010 9:46 pm
Location: Raleigh, North Carolina, USA

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: truevc and 12 guests