Hangs at first startup after installation solved

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read how to get help

Hangs at first startup after installation solved

Postby Krudtugle on Sun Feb 10, 2008 3:35 pm

I'm new to LinuxMint (have used Ubuntu so far) and just installed Daryna instead. The installation went very fine, but when booting from the hard disk, LinuxMint hangs. The splash screen just turns up and the statusbar completes ~5%, then nothing happens.

Any idea what the problem can be?
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Husse on Sun Feb 10, 2008 4:18 pm

Can you see grub at all?
Dual booting?
Macbook?
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Sun Feb 10, 2008 5:14 pm

Yes, GRUB starts. I'm dual booting (Win + Linux). So, LinuxMint starts up and the splash screen (with the status bar) appears, but it stops after a very short while. Then nothing happens.

It's a desktop PC, ASRock 775i65G motherboard.
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Husse on Sun Feb 10, 2008 5:46 pm

Do you use the built in graphics?
Not that I think it's that but it is a possible culprit
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Mon Feb 11, 2008 2:28 am

Yes, I use the built-in graphics card. Unfortunately, I don't have another one to try with. I'll see if I can borrow one from someone.
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Mon Feb 11, 2008 3:15 am

BTW, could this be solved by waiting for the next release of Mint? Maybe extended/better HW support in the next release?
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Tue Feb 12, 2008 2:44 am

I have also tried now to install Celena, but the result is the same.
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Husse on Tue Feb 12, 2008 8:37 am

This could be that gfxgrub is not working
I think what you could start with is to edit /boot/grub/menu.lst
comment out the line
menu=/etc/grub/message.mint
add ## at the beginning.
If that did not help you could read this post
viewtopic.php?f=46&t=7857&hilit=gfxgrub
to get some understanding
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Tue Feb 12, 2008 9:09 am

Can I edit the file before Linux has started??
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Husse on Tue Feb 12, 2008 12:12 pm

Can I edit the file before Linux has started??

Well not from the not starting Mint :)
But you can do it if you boot the live CD.
If disks don't get mounted star gparted and they will be...
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Wed Feb 13, 2008 2:34 am

OK, I'll try that!
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby jacobian on Wed Feb 13, 2008 8:59 pm

In /boot/grub/menu.lst I had to change root=/dev/hda8 to root=/dev/sda8. Don't know why but it works.
jacobian
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Wed Feb 13, 2008 8:48 pm

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Thu Feb 14, 2008 2:30 am

Interesting! I'll have a look at this too.
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Husse on Thu Feb 14, 2008 7:30 am

sda is the current for pata and sata
hda is outdated, but I thought it would work....
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Krudtugle on Mon Feb 18, 2008 8:52 am

OK, I have tried now.

Commenting away the gfxgrub line didn't work, but changing root=/dev/hda1 to /dev/sda1 did work!

It booted. Thanks!

I wonder why LinuxMint installs GRUB with /dev/hda1 when there's no such disk...
Krudtugle
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sun Feb 10, 2008 3:28 pm
Location: Tyresö, Sweden

Re: Hangs at first startup after installation

Postby Husse on Mon Feb 18, 2008 12:19 pm

wonder why LinuxMint installs GRUB with /dev/hda1 when there's no such disk...

Think it's a glitch somehow - I have not seen much of this, just a few instances
Förresten - välkommen till Mint Krudtugle
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], gogolink, wafer5 and 28 guests