LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machine

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read this

LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machine

Postby Aleksandar77 on Sun Jun 10, 2012 10:55 am

Hi to Linux Mint community :)

I installed LM13 64bit Cinnamon edition on my AMD-ATI computer on SSD disk. Installed proposed proprietary ATI drivers (not the post-release updates one but the proper one), and all works preaty good. It has some glitches and I'm reporting bugs each time the window pops-up, but all works well.

Here is the issue I can't get around and that prevents me to cross to LM13 permanent, I'm still using LM10 until bugs in LM13 are solved. My tray icons in Cinnamon bar are frozen from the point I login or start some app that uses tray icon space. Is not one app issue is almost all of them:

- pidgin icon
- skype icon
- update manager icon
- dropbox icon
- thunderbird FireTray icon

To be clear, I'll explain: All of those icons work in term of functionality, left/right mouse click all work fine, context menu text is ok, but icons themselfs do not change. Like pidgin tray icons stays 'offline' even if I go Online, Away or whatever and the other app icons behave the same. Update Manager icon stays 'Up to date' even if there is some updates, and Dropbox icon is fixed on 'Updating content' even if there is nothing to update.

On one or two occasions they seem to work for a minute or two but it never lasts, like update manager, dropbox and pidgin icon work fine and then I start Skype and all is frozen again. It makes no difference what apps are on, this is the case when no other app but Update Manager are there. Also I noticed that changing to some of cinnamon themes seems to get them refreshed and they seem to work fine for some time. Like change to ElementaryOS but if I start Skype after is fixed icons all over again.

Just want to point out that clock and Volume icon work fine, Volume icon changes on +/- volume change.

I'll be satisfied with any kind of solution here, don't mind chnaging Cinnamon theme or anything. Is really annoying not getting notices on tray when someone contacts you on skype or pidgin, and email icon not showing that new email is received.

My
Code: Select all
inxi -Fc 0
output:

Code: Select all
System:    Host: BladeRunner Kernel: 3.2.0-23-generic x86_64 (64 bit) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 13 Maya
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: M4A79XTD EVO version: Rev X.0X Bios: American Megatrends version: 2102 date: 06/17/2010
CPU:       Quad core AMD Phenom II X4 965 (-MCP-) cache: 2048 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4a svm)
           Clock Speeds: 1: 800.00 MHz 2: 800.00 MHz 3: 800.00 MHz 4: 2200.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Juniper [Radeon HD 5700 Series]
           X.Org: 1.11.3 drivers: ati,fglrx (unloaded: vesa,fbdev,radeon) Resolution: 1920x1200@60.0hz
           GLX Renderer: ATI Radeon HD 5700 Series GLX Version: 4.2.11627 - CPC
Audio:     Card-1: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) driver: snd_hda_intel
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series] driver: snd_hda_intel
           Card-3: Logitech Webcam C310 driver: USB Audio
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: 1.0.24
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver: r8169
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: e0:cb:4e:b7:24:59
           Card-2: Atheros AR2413/AR2414 Wireless Network Adapter [AR5005G(S) 802.11bg] driver: ath5k
           IF: wlan0 state: down mac: 54:e6:fc:b0:f0:d1
Drives:    HDD Total Size: 1120.2GB (1.7% used) 1: /dev/sda KINGSTON_SH100S3 120.0GB
           2: /dev/sdb WDC_WD1001FALS 1000.2GB
Partition: ID: / size: 108G used: 18G (17%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 4.10GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
           ID: swap-2 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors:   System Temperatures: cpu: 64.0C mobo: 39.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 2800 sys-1: 0 sys-2: 907
Info:      Processes: 163 Uptime: 5 min Memory: 793.8/3954.5MB Client: Shell inxi: 1.7.33
Quad core AMD Phenom(tm) II X4 965 3600MHz 64-bit, ATI Radeon HD 5700, 4GB memory, SSD KINGSTON SH100S3 120GB
Aleksandar77
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Mon May 23, 2011 12:27 pm
Location: Serbia

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby DeloreanRacer on Sun Jul 01, 2012 5:59 pm

Reverting back to the open source drivers fixes the issues for my AMD laptop and desktop. Sometimes changing the theme can also refresh the icons for a bit. It eventually reverts back to not updating though. Hope that helps.
DeloreanRacer
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sun Jul 01, 2012 5:56 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby Aleksandar77 on Tue Jul 03, 2012 5:21 pm

Thanks for reply. Unfortunately that does not help in my case, with open source drivers my GPU fan wants to explode :)
Anyway I've switched to Mate now, cinnamon this way is unusable for me. Even do I have some Mate issues now, not same like this one will give it a try to get it working right.
Quad core AMD Phenom(tm) II X4 965 3600MHz 64-bit, ATI Radeon HD 5700, 4GB memory, SSD KINGSTON SH100S3 120GB
Aleksandar77
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Mon May 23, 2011 12:27 pm
Location: Serbia

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Wed Dec 12, 2012 4:36 pm

I registered to bump this thread. I have the same issue on my similarly-configured system. In my case, I have icons for Skype, Pidgin, GMPC, and Claws-mail which stay at whatever state they were at when Cinnamon was started (or restarted). It's particularly annonying with claws-mail, which will perhaps always look like I have new mail (when I maybe don't) or look like I have no new messages (when I maybe do).

64-bit LM 14 with Cinnamon
"fglrx" drivers

Hope someone can find a workaround.

Thanks,
Eric
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby crushkittykitty on Thu Dec 13, 2012 11:40 am

have you tried the latest ati driver 12.11 beta links below my is working fine
crushkittykitty
Level 1
Level 1
 
Posts: 17
Joined: Wed Dec 12, 2012 5:12 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Thu Dec 13, 2012 11:11 pm

I did try that driver when I first installed, and couldn't get it working. I could try again, I guess. I'm currently using the andrikos PPA which shows (in CCC):
Code: Select all
Driver Packaging Version 9.00.11-120920a-147436C-ATI
2D Driver Version 9.0.2
Catalyst Control Center Version 2.17
RandR Version 1.3
...
OpenGL Version 4.2.11903 Compatibility Profile Context


I have his package fglrx installed, version "2:9.000-0ubuntu3+andrik4" but he also has "fglrx-updates" which is version 2:9.010-0ubuntu1~andrik7 at the moment.
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Fri Dec 14, 2012 12:15 am

OK, following ckk's directions I got the latest ATI beta drivers installed and working, sans watermark. It hasn't helped. System tray icons in the cinnamon panel are still static. In fact, it is slightly worse as the skype icon doesn't even show up now. It is either a black square or an artifact from whatever got scooted over to make room--usually the volume icon

CCC shows:
Code: Select all
Driver Packaging Version 9.01.8-121202a-150296E-ATI
2d Driver Version 9.1.11
CCC Version 2.18
RandR version 1.3
...
OpenGL Version 4.2.11995
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Sat Dec 22, 2012 10:35 pm

Just an update for this issue. I was having two problems.

1. Tray icons did not update. (Skype always showed as online, Claws-mail always showed new mail, etc.) This seems to be fixed in the nightly release of cinnamon at https://launchpad.net/~gwendal-lebihan- ... on-nightly

2. Tray icons sometimes disappear. I traced this to activations of xscreensaver; after xscreensaver deactivated the icons were gone (but still functional: mouseover events and clicks worked). I believe only the GL/Mesa demos caused this and after disabling those demos I haven't noticed disappearing icons. Running full-screen games does not seem to have the same problem.
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby Aleksandar77 on Thu Dec 27, 2012 10:02 am

Ok now I'm back again. Installed LM14 - Cinnamon on same machine and same problem all over again. Really trying to stick to this release but not sure if that will be possible, my Skype, Pidgin and Thunderbird Mail icons on taskbar behave the same way like once before in LM13 - Cinnamon.
So now we have new LM14 and new ATI drivers and a same problem, new ATI drivers do not help the issue so is purely a Cinnamon problem.

@ayryq thank you for the update, I really hope that whan we get new Cinnamon updates, that are now in nightly build and that work for you this problem will be resolved.

Really anoying.
Quad core AMD Phenom(tm) II X4 965 3600MHz 64-bit, ATI Radeon HD 5700, 4GB memory, SSD KINGSTON SH100S3 120GB
Aleksandar77
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Mon May 23, 2011 12:27 pm
Location: Serbia

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Thu Dec 27, 2012 10:21 am

Your results may vary, but I have had absolutely no problems with the Cinnamon nightly. I'm not updating every day; I just did it once, and it fixed my problem.

I ran into all kinds of difficulty upgrading Nemo to the nightly (synaptic doesn't want to "force version" of two packages at once), but upgrading Nemo shouldn't be necessary for fixing the system tray.
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby Aleksandar77 on Fri Dec 28, 2012 9:54 am

Just noticed something that is really strange and that eluded me for past couple of days sense I installed LM14. Even do all icons on taskbar are frozen, and their state can be updated only by changing cinnamon theme, so they take current state correct and get frozen again, one icon seems to be immune. The Notifications Icon is updated without problem, each time i get new one is changed promptly. Quite strange that this icon and time are immune to this bug.
Quad core AMD Phenom(tm) II X4 965 3600MHz 64-bit, ATI Radeon HD 5700, 4GB memory, SSD KINGSTON SH100S3 120GB
Aleksandar77
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Mon May 23, 2011 12:27 pm
Location: Serbia

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Fri Dec 28, 2012 10:47 am

Not so strange. The issue is with the "system tray" applet; the clock and notification icons are part of other applets.
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby Aleksandar77 on Fri Dec 28, 2012 11:21 am

Thanks. Didn't know that :)
Quad core AMD Phenom(tm) II X4 965 3600MHz 64-bit, ATI Radeon HD 5700, 4GB memory, SSD KINGSTON SH100S3 120GB
Aleksandar77
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Mon May 23, 2011 12:27 pm
Location: Serbia

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby Aleksandar77 on Wed Jan 23, 2013 5:12 pm

Still not working, I gave up on LM13 and now gave up LM14. Hope that one day this will be solved. I did try the new version but it didn't work for me still frozen.
Quad core AMD Phenom(tm) II X4 965 3600MHz 64-bit, ATI Radeon HD 5700, 4GB memory, SSD KINGSTON SH100S3 120GB
Aleksandar77
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Mon May 23, 2011 12:27 pm
Location: Serbia

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby Kallestofeles on Sat Feb 16, 2013 8:02 am

Has anyone had any luck with this? I noticed that it might be related to 64bit LM14, cause on the 32bit it works like a charm.
Though I must admit, it is really annoying when you miss a whole lot of conversations due to the tray icons not updating.
I tried the nightly build of Cinnamon but that didn't fix it for me... and yes, whenever you reset the theme to something else, it fixes the bug for a second and then they freeze again. :(
Kallestofeles
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Feb 16, 2013 7:51 am

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby guzzard on Sat Feb 23, 2013 5:31 am

I have this exact problem in Cinnamon. Tray icons not updating (ex. Radio Tray when turning on/off radios, Skype when receiving messages, login/logout etc). Also, some icons show up as squares with artifacts/corrupted image.

I have tested different versions of the AMD drivers, and with stable / nightly version of Cinnamon etc. Nothing seem to solve it. Therefore I'm running Xfce instead, since this problem does not exist there.

- Anyone know if there is a bug report submitted for this?
- Anyway to debug the issue?

inxi -Fc 0
Code: Select all
System:    Host: computerName-LinuxMint Kernel: 3.5.0-23-generic x86_64 (64 bit) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 14 Nadia
Machine:   Mobo: Gigabyte model: P35-DS3 Bios: Award version: F14 date: 06/18/2009
CPU:       Quad core Intel Core2 Quad CPU Q9400 (-MCP-) cache: 3072 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx)
           Clock Speeds: 1: 2400.00 MHz 2: 2400.00 MHz 3: 2400.00 MHz 4: 2400.00 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Juniper [Radeon HD 5700 Series]
           X.Org: 1.13.0 driver: fglrx Resolution: 2560x1600@60.0hz
           GLX Renderer: ATI Radeon HD 5700 Series GLX Version: 4.2.12002 - CPC 9.012
Audio:     Card-1: Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.25
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series] driver: snd_hda_intel
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver: r8169
           IF: eth0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: xx:xx:xx:xx:xx:xx
           Card-2: Microsoft Xbox 360 Wireless Adapter
           IF: N/A state: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 240.1GB (27.3% used) 1: id: /dev/sda model: Corsair_Force_GT size: 120.0GB
           2: id: /dev/sdb model: INTEL_SSDSC2CT12 size: 120.0GB
Partition: ID: / size: 82G used: 61G (79%) fs: ext4
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: 39.0C gpu: 35.00C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 1117 fan-2: 0 fan-3: 1275 fan-4: 0
Info:      Processes: 189 Uptime: 1:02 Memory: 1712.6/7985.4MB Client: Shell inxi: 1.8.4
guzzard
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Feb 23, 2013 5:14 am

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Mon Mar 04, 2013 8:38 pm

Well, I originally posted that installing nightly Cinnamon fixed this. I ran into some other problems and reverted to the current Cinnamon (1.6.7) and found, weirdly, that it stayed fixed.

However, I recently updated my ATI (fglrx) drivers (among some other things) and now it's un-fixed. Back to the static icons. Nightly Cinnamon won't work today (no panel or window decorations) so I'm not sure if that would fix it, but for now I'm stuck.

Any help (still) appreciated.

Eric
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Mon Mar 04, 2013 8:59 pm

ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby textheadmin on Mon Apr 08, 2013 2:41 am

I'm having the same issue under LMDE with fglrx.

I found out that Cinnamon bugs need to be submitted to GitHub, so I copied the bug report over to https://github.com/linuxmint/Cinnamon/issues/1846.

Please update the bug report there. Let's get this one fixed guys.
textheadmin
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Mon Apr 08, 2013 2:37 am

Re: LM13 64bit Cinnamon Tray Icons Freeze on AMD - ATI machi

Postby ayryq on Tue Apr 30, 2013 7:55 am

I just got the latest beta driver from AMD (13.3 Beta 3)
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pa ... river.aspx

I wasn't expecting it... but my icons are now working. Coindidence? Maybe. Can anyone else confirm?
ayryq
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Dec 12, 2012 4:30 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
Next

Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 23 guests