[Solved]Software Manager problem after backport installation

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read this

[Solved]Software Manager problem after backport installation

Postby notwatson on Thu Jan 31, 2013 8:28 am

Hi,

I am running Mint 13 Cinnamon. Yesterday I activated the backports and installed all the upgrades marked 1 and 2. Lovely - worked a treat. Now I have all the loveliness and LTS !!

But.........

Now the Software Manager starts as usual and I can click in to different categories, but once inside when I click on the name of an application to go to the next page where one is able to read about the app and then install it, it now just does absolutely nothing - it simply won't move onto the next stage.

Any ideas anybody ?

My system is: AMD system (AMD Sempron(tm) Processor 3400+) with EVGA NVidia GeForce 210 1Gb graphics card (working nicely sharing my desktop across two screens !). 2 Gb RAM. ASUS M2N-MX Motherboard. 200Gb SATA Hard disk.

Thanks for any help - and I hope I can get this working again.

Jon
Last edited by notwatson on Thu Jan 31, 2013 5:31 pm, edited 1 time in total.
notwatson
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Mon Jan 09, 2012 3:22 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby xenopeek on Thu Jan 31, 2013 8:46 am

Perhaps something went wrong. Are you asked to provide your password each time you start the Software Manager?

If not, check its version:
Code: Select all
dpkg -l mintinstall

Should be 7.4.4. Also check the command that is used to start it from the menu:
Code: Select all
grep ^Exec /usr/share/applications/mintInstall.desktop

Should be "gksu mintinstall".
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14889
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby notwatson on Thu Jan 31, 2013 10:24 am

hmmmmm....

Here's the output from those two:

jon@Mint-box ~ $ dpkg -l mintinstall
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name Version Description
+++-==============-==============-============================================
ii mintinstall 7.3.9 Software Manager
jon@Mint-box ~ $ grep ^Exec /usr/share/applications/mintInstall.desktop
Exec=mintinstall

Any ideas ? I am certainly out of my depth now !!!
Synaptic works, btw - I've just installed DOSEMU (don't ask...... fantastic app though - I don't use it for gaming - I run an old DOS music notation program called SCORE which I use for work - I think I am one of only a couple of professional music typesetters who use LINUX in this way.)

Thanks again,

Jon

Jon
notwatson
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Mon Jan 09, 2012 3:22 pm

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby xenopeek on Thu Jan 31, 2013 10:57 am

7.3.9 is the default mintinstall for Linux Mint 13. I added backports on Linux Mint 13, but it didn't offer me a new version of mintinstall?
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14889
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby notwatson on Thu Jan 31, 2013 2:14 pm

Did I do something wrong ?

Is there a fix for this problem ?

Thanks for helping.

J
notwatson
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Mon Jan 09, 2012 3:22 pm

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby xenopeek on Thu Jan 31, 2013 2:57 pm

Sorry, I always thought you would get the newer Software Manager through backports but that seems to not be the case. It's not mentioned here: http://blog.linuxmint.com/?p=2225. And it's not listed in the backports repository either: http://packages.linuxmint.com/list.php? ... a#backport.

So disregard my earlier comments :oops: Something else must be wrong for your Software Manager. You may try reinstalling it;
Code: Select all
sudo apt-get install --reinstall mintinstall
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14889
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby notwatson on Thu Jan 31, 2013 3:53 pm

Thanks for the reply (prompt again !)

I did that and here is the output:
jon@Mint-box ~ $ sudo apt-get install --reinstall mintinstall
[sudo] password for jon:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
gir1.2-folks-0.6 gir1.2-telepathylogger-0.2 gir1.2-telepathyglib-0.12
gir1.2-gee-1.0
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 1 reinstalled, 0 to remove and 503 not upgraded.
Need to get 0 B/203 kB of archives.
After this operation, 0 B of additional disk space will be used.
(Reading database ... 191628 files and directories currently installed.)
Preparing to replace mintinstall 7.3.9 (using .../mintinstall_7.3.9_all.deb) ...
Unpacking replacement mintinstall ...
Processing triggers for shared-mime-info ...
Processing triggers for gnome-menus ...
Processing triggers for desktop-file-utils ...
Processing triggers for bamfdaemon ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Processing triggers for hicolor-icon-theme ...
Setting up mintinstall (7.3.9) ...
Warning in file "/usr/share/applications/caja-folder-handler.desktop": usage of MIME type "x-directory/mate-default-handler" is discouraged ("x-directory" is an old media type that should be replaced with a modern equivalent)
Warning in file "/usr/share/applications/caja-folder-handler.desktop": usage of MIME type "x-directory/normal" is discouraged ("x-directory" is an old media type that should be replaced with a modern equivalent)


Running it afterward gives me exactly the same effect. Do I need to reboot or not ?

Perhaps there is something in those two warning lines at the end of the process...... ?

All best,

Jon
notwatson
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Mon Jan 09, 2012 3:22 pm

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby xenopeek on Thu Jan 31, 2013 4:10 pm

I don't think so, it are only warnings. But have you also installed MATE? As Caja is the file manager for MATE. That shouldn't cause a problem I think, but still.

notwatson wrote:Now the Software Manager starts as usual and I can click in to different categories, but once inside when I click on the name of an application to go to the next page where one is able to read about the app and then install it, it now just does absolutely nothing - it simply won't move onto the next stage.

The newest version of Software Manager requires you to double-click to open the details page of a package. It's a single click to enter a category, but a double-click to enter the details page of a package. Perhaps that change was also introduced in the Software Manager version you have?
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14889
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Software Manager problem after backport installation Min

Postby notwatson on Thu Jan 31, 2013 5:30 pm

Please insert Homer Simpson sound here:.......................

Of course !!

Double click does it.

A thousand thanks.

Jon
notwatson
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Mon Jan 09, 2012 3:22 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: benime and 35 guests