Setting Static IP in Felicia?

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read this

Setting Static IP in Felicia?

Postby Old Marcus on Sat Nov 15, 2008 12:49 pm

This seems to be a bug with NetworkManager 0.7, but anyway. Having set configuration from DHCP to manual I enter my IP address, Netmask and Gateway address:

192.168.1.47 - My Computer
192.168.1.1 - Router
255.255.255.0 - Gateway

These settings worked on Elyssa, using an older version of Network Manager. I may have mixed something up but after reboot, I can't connect to anything and the Netmask field in configuration has changed to a number such as 24. I look in ifconfig and My IP addr is fine, but Bcast and Mask are screwed. Any help? Should I roll back a version of Network Manager or is there a solution to this?

I posted in Software and Applications because this is a software problem more than a network problem. Currently on DHCP, so can connect.
Linux Mint 8 RC1 = Nice
'apt install' can be used on Linux Mint as a shortcut for 'sudo apt-get install'. 'apt x' can be used for various other apt commands as well.
When a problem is solved, please add [SOLVED] to your thread title.
User avatar
Old Marcus
Level 4
Level 4
 
Posts: 395
Joined: Sun Jun 08, 2008 4:51 pm
Location: Exeter, UK

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Setting Static IP in Felicia?

Postby merlwiz79 on Sat Nov 15, 2008 1:05 pm

You could try making a new connection and just select it with the left click.
User avatar
merlwiz79
Level 11
Level 11
 
Posts: 3637
Joined: Wed Apr 04, 2007 1:50 pm
Location: Here again :)

Re: Setting Static IP in Felicia?

Postby Old Marcus on Sat Nov 15, 2008 1:19 pm

I have, but the netmask setting keeps resetting to a different number each time.

EDIT: Screenshot:
Image
I put in my net mask, and it changes to this. Annoying, And I think this is the problem.
Linux Mint 8 RC1 = Nice
'apt install' can be used on Linux Mint as a shortcut for 'sudo apt-get install'. 'apt x' can be used for various other apt commands as well.
When a problem is solved, please add [SOLVED] to your thread title.
User avatar
Old Marcus
Level 4
Level 4
 
Posts: 395
Joined: Sun Jun 08, 2008 4:51 pm
Location: Exeter, UK

Re: Setting Static IP in Felicia?

Postby merlwiz79 on Sat Nov 15, 2008 3:37 pm

Regards, Trygve wrote:This is not a bug.

Ref. http://en.wikipedia.org/wiki/Netmask

The 24 means it is a 24 bit subnetwork, which is just another way of saying 255.255.255.0.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/269910
User avatar
merlwiz79
Level 11
Level 11
 
Posts: 3637
Joined: Wed Apr 04, 2007 1:50 pm
Location: Here again :)

Re: Setting Static IP in Felicia?

Postby Old Marcus on Sat Nov 15, 2008 3:42 pm

Cheers, but I still can't connect. I guess this has turned into a network problem I guess. would it be possible for a mod to move this to the network forum?
Linux Mint 8 RC1 = Nice
'apt install' can be used on Linux Mint as a shortcut for 'sudo apt-get install'. 'apt x' can be used for various other apt commands as well.
When a problem is solved, please add [SOLVED] to your thread title.
User avatar
Old Marcus
Level 4
Level 4
 
Posts: 395
Joined: Sun Jun 08, 2008 4:51 pm
Location: Exeter, UK

Re: Setting Static IP in Felicia?

Postby Old Marcus on Sat Nov 15, 2008 4:09 pm

Solved: I set the DNS Server wrong, I set it to my IP address, instead of the router's Ip address. Thanks for your help anyway merlwiz. :)
Linux Mint 8 RC1 = Nice
'apt install' can be used on Linux Mint as a shortcut for 'sudo apt-get install'. 'apt x' can be used for various other apt commands as well.
When a problem is solved, please add [SOLVED] to your thread title.
User avatar
Old Marcus
Level 4
Level 4
 
Posts: 395
Joined: Sun Jun 08, 2008 4:51 pm
Location: Exeter, UK


Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: Mik3e, wuftanoz and 19 guests