Tearing during video playback solved

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help

Tearing during video playback solved

Postby nwpsys on Tue Mar 11, 2008 11:36 am

Just installed Mint 4.0 on my new Dell M1330 laptop, and I only have one issue left outstanding.

I experience tearing ( horizontal bands of picture move at different speeds ) during video playback when the picture pans from side to side.

My Mint is fully updated and I used Envy to install NVidia drivers ( this laptop has an 128MB 8400M GS video card ).

The problem occurs with both an x264 video in an MKV container, and an XviD video in an avi container, and occurs in all the media players I have tried so far i.e. Totem, MPlayer ( and SMPlayer ) and VLC. The material is at a 23.976 framerate, in case that is relevant.

Interestingly I get no tearing at all during desktop manipulation - I can throw windows around and it is all perfectly smooth.

I am still quite new to this game, so I haven't been able to find where I can tweak my Nvidia drivers. The only thing I have seen so far with my setup which looks kind of "wrong" is the fact that the only refresh rate offered for my laptop screen in the dropdown is 50HZ, but in Windows, my other machine offers 60 and 75HZ as well.

Any help gratefully received.

Cheers,

nwpsys
nwpsys
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:11 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Tearing during video playback

Postby Husse on Tue Mar 11, 2008 6:03 pm

Do you use dual monitors?
If not I have a solution for the refresh rate that might fix the tearing as well.
I remember someone else with a nvida card had this problem and I think we fixed it...
This involves editing xorg.conf, but that's not hard
Code: Select all
gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

or if you use KDE
Code: Select all
kdesu kate /etc/X11/xorg.conf

Then find section "Device". It should look something like this
Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "nvidia"
Busid "PCI:1:0:0"
Option "AddARGBVisuals" "True"
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option "NoLogo" "True"
Option "DynamicTwinView" "False"
EndSection

The two "AddARGB...." are there for compiz
You don't have Option "DynamicTwinView" "False"
Add it and you can get both 60 and 75 Hz. The default for (most? all?) LCD/TFT monitors is 60 Hz
With 60 Hz I think tearing disappeares
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Tearing during video playback

Postby nwpsys on Wed Mar 12, 2008 8:13 am

Thanks, Husse. A combination of spending more time on it, and your advice has got me a little bit further along.

I eventually found the proper NVidia control panel, and 60HZ was an option there, so I selected and saved it. The screen related applets within the Mint Control centre still both say 50HZ ( even after a reboot ) but the Nvidia control panel shows 60HZ, so I have to rely on that being correct ! Unfortunately, I was still getting tearing at 60HZ.

After some more research I found some advice about making sure SyncVBlank was set. Sadly making these changes also gave no improvement.

However, I did manage to find out that when I turn off all desktops effects ( i.e. compiz is not running ) the tearing goes away. This makes me think that is it something within the compiz settings that I need to adjust, but at least I have a workaround to getting watchable videos.

A task for the weekend, I think, but any other advice that others can give in this area would be appreciated :)

nwpsys
nwpsys
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:11 am

Re: Tearing during video playback

Postby Husse on Wed Mar 12, 2008 6:17 pm

Here is an example of your problem solved
http://linuxmint.com/forum/viewtopic.php?f=55&t=6909
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Tearing during video playback

Postby nwpsys on Thu Mar 13, 2008 7:29 pm

Thanks again, Husse.

I had actually read that thread right at the beginning of my problem, but for some reason neglected to take it into account !

Once I installed Compiz Settings Manager, set display rate to 60HZ ( to match the NVidia settings ) and ticked Sync VBlank, then my tearing problem has gone away for video playback :D

Cheers,

nwpsys
nwpsys
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:11 am


Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests