Microphone doesn't work

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

Microphone doesn't work

Postby miha2804 on Thu Oct 04, 2012 5:12 am

I set up Linux Mint on my laptop last week and have a problems with the microphone. It used to work perfectly before in Windows and it won't work in Linux. When opening the Sound settings I can't adjust the settings of the microphone:

Sound.png
Sound.png (25.73 KiB) Viewed 1035 times


Also tried with ALSA (as suggested in some other threads) but without any success:

ALSA.png
ALSA.png (28.06 KiB) Viewed 1035 times


Would appreciate your help on this
miha2804
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Mon Sep 24, 2012 1:53 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Microphone doesn't work

Postby stratus_ss on Thu Oct 04, 2012 3:16 pm

Hi,

Can you start off by giving us some more information

What type of laptop?
What OS (Mint 12, 11, 13?)
64bit? 32bit?

Mate, Gnome, XFCE, Cinnamon?

can you post the output of

Code: Select all
aplay -l


Can you also take a screen of the "hardware" tab of the sound settings as well as the "Output" tab?
stratus_ss
Level 4
Level 4
 
Posts: 270
Joined: Fri May 25, 2012 5:22 pm

Re: Microphone doesn't work

Postby miha2804 on Thu Oct 04, 2012 9:49 pm

The laptop is Acer Aspire 3810T and has a 32 bit Linux Cinnamon Mint 13 running on it.

The output of aplay -1

Code: Select all
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC269 Analog [ALC269 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC269 Digital [ALC269 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


And the screenshots of Hardware and Output:

Hardware.png
Hardware.png (21.81 KiB) Viewed 1022 times

Output.png
Output.png (25.45 KiB) Viewed 1022 times
miha2804
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Mon Sep 24, 2012 1:53 am

Re: Microphone doesn't work

Postby stratus_ss on Fri Oct 05, 2012 3:56 pm

hmm thats interesting,

The command line output shows that the computer can see your audio device(s). But the mixer/sound app does not show anything there.

I might have to think on this for a bit. Perhaps someone else has some suggestions.

I have some ideas that I used to do to get SPDIF sound working when it didnt show up but I am not sure that that is the best fix for your situation
stratus_ss
Level 4
Level 4
 
Posts: 270
Joined: Fri May 25, 2012 5:22 pm

Re: Microphone doesn't work

Postby miha2804 on Sun Oct 07, 2012 10:06 pm

stratus_ss wrote:hmm thats interesting,

The command line output shows that the computer can see your audio device(s). But the mixer/sound app does not show anything there.

I might have to think on this for a bit. Perhaps someone else has some suggestions.

I have some ideas that I used to do to get SPDIF sound working when it didnt show up but I am not sure that that is the best fix for your situation


That's strange. Didn't have any problems with it in Windows.
miha2804
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Mon Sep 24, 2012 1:53 am

Re: Microphone doesn't work

Postby miha2804 on Thu Oct 11, 2012 8:24 am

Have the same problem in Ubuntu. Tried a some solutions others posted on the web but nothing works. Getting desperate about this.
miha2804
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Mon Sep 24, 2012 1:53 am


Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests