no audio with videos

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help

no audio with videos

Postby kuzushi on Sat May 24, 2008 2:01 pm

There does not seem to be any audio when I try and play movies. Exaile works for audio.
The sound knob on the system tray doesn't lower/raise volume. The onboard sound is disabled through bios, but
Mint picks it up any it seems.


******************************************************************************************************************
kuzushi@badger ~ $ lspci | grep -i multimedia
00:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy LS
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)


*************************************************************************************************
kuzushi@badger ~ $ lsmod | grep '^snd'
snd_ca0106 36192 1
snd_seq_dummy 4868 0
snd_via82xx 29464 3
snd_seq_oss 35584 0
snd_via82xx_modem 16264 0
snd_pcm_oss 42144 0
snd_mixer_oss 17920 1 snd_pcm_oss
snd_ac97_codec 101028 3 snd_ca0106,snd_via82xx,snd_via82xx_modem
snd_mpu401_uart 9728 1 snd_via82xx
snd_pcm 78596 5 snd_ca0106,snd_via82xx,snd_via82xx_modem,snd_pcm_oss,snd_ac97_codec
snd_seq_midi 9376 0
snd_seq_midi_event 8320 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_rawmidi 25760 3 snd_ca0106,snd_mpu401_uart,snd_seq_midi
snd_seq 54224 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 24836 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 9612 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 56996 22 snd_ca0106,snd_seq_dummy,snd_via82xx,snd_seq_oss,snd_via82xx_modem,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_ac97_codec,snd_mpu401_uart,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
snd_page_alloc 11400 4 snd_ca0106,snd_via82xx,snd_via82xx_modem,snd_pcm
*********************************************************************************************************

kuzushi@badger /etc/modprobe.d $ nano /etc/modprobe.d/alsa-base

# Load snd-seq for devices that don't have hardware midi;
# Ubuntu #26283, #43682, #56005; works around Ubuntu #34831 for
# non-Creative Labs PCI hardware
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe -Qb snd-seq ; }
# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
*******************************************************************************************************
kuzushi
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Thu May 22, 2008 5:50 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: no audio with videos

Postby Husse on Sat May 24, 2008 5:27 pm

The on board sound is listed, but that does not mean it's working. However disabling in BIOS may not work at all - any new OS picks up the hardware independent of the BIOS....
There is an old sticky by nick about mplayer
viewtopic.php?f=42&t=2512
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden


Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests