Sound cuts out at 80% - FIXED

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

Sound cuts out at 80% - FIXED

Postby taochaos on Thu Sep 05, 2013 3:17 am

I installed LM a few months back and love it so far... except one thing.

When I turn the volume up past about 80% the sound completely cuts out, but the percentage seems to have more to do with volume rather than a static level. Otherwise it works well, but at a low volume that I have to strain to hear. If I mute it and unmute it the sounds returns, but if I don't lower the volume level it only plays for a couple seconds and then it cuts out.

I have searched for waaaay too long for a solution to this problem. I'm afraid I'm just not wording the search right. I've tried here and the mighty google to no avail, plenty of sound issues and I've even found my exact question asked without an answer. Anywhoo, here are the specs:

LM 14 64bit
Lenovo x220 laptop
i5
8g ram
64g SSD (OS), 320g HD
Audio Card: HDA Intel PCH
Chip: Intel Cougarpoint HDMI

If anyone can assist I would be ever so grateful. TIA! :D
Last edited by taochaos on Wed Dec 04, 2013 2:30 am, edited 2 times in total.
taochaos
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Sep 05, 2013 2:59 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Sound cuts out at 80%

Postby taochaos on Thu Sep 05, 2013 3:27 am

Here is the guy who started with a different problem than me, but ended up with my issue. Perhaps we can help him too here:
viewtopic.php?f=48&t=143296&p=758947&hilit=x220+volume+problem#p758947
taochaos
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Sep 05, 2013 2:59 am

Re: Sound cuts out at 80%

Postby taochaos on Wed Sep 18, 2013 11:41 pm

Some new information:
Sound is no problem when plugged into an external speaker through the headphone jack, works great.
taochaos
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Sep 05, 2013 2:59 am

Re: Sound cuts out at 80%

Postby mike acker on Fri Sep 20, 2013 7:19 am

another person with a sound problem switched to the Behringer UFO202 from Amazon and reported this solved his issue

i like the USB connected DAC, such as the Behringer 202 better than the on-board sound
Home assembled box using ASUS M5A88-M motherboard and AMD Phenom II X4 3.4GHz cpu
User avatar
mike acker
Level 4
Level 4
 
Posts: 342
Joined: Wed Jul 31, 2013 6:29 pm
Location: Kalamazoo, MI

Re: Sound cuts out at 80%

Postby taochaos on Tue Oct 01, 2013 1:24 am

mike acker wrote:another person with a sound problem switched to the Behringer UFO202 from Amazon and reported this solved his issue

i like the USB connected DAC, such as the Behringer 202 better than the on-board sound


Thanks for your response. When external audio is plugged in I have no issue. This issue is just with the internal speakers. Any chance somebody got an idea on fixing that?
taochaos
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Sep 05, 2013 2:59 am

Re: Sound cuts out at 80%

Postby taochaos on Wed Dec 04, 2013 2:30 am

Not sure how, but my sound is now FIXED! Thank you whoever fixed this driver.
taochaos
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Sep 05, 2013 2:59 am


Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests