Lost Sound

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

Lost Sound

Postby Fornhamfred on Sat May 09, 2009 12:41 pm

I have been running Elyssa on my Dell Optiplex 170L with no sound problems. How-ever since installing Mint 7 I am unable to get any sound. Trying to open the volume control give the following error: No volume control Gstreamer plugins and or devices found. Can anyone suggest what may have happened please.
Fornhamfred
Level 6
Level 6
 
Posts: 1112
Joined: Wed Oct 31, 2007 3:38 pm
Location: Suffolk UK

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Lost Sound

Postby nick on Sun May 10, 2009 10:51 am

Hi

What soundcard have you?
Could you run lspci please

Nick
nick
Level 5
Level 5
 
Posts: 686
Joined: Sat Dec 02, 2006 8:04 am

Re: Lost Sound

Postby Fornhamfred on Sun May 10, 2009 12:04 pm

Hello Nick

Integrated audio which works OK with Mint 7 and any other distro (including Elyssa until recently).

The output is:

wilf@Mint-Elyssa ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562EZ 10/100 Ethernet Controller (rev 02)
wilf@Mint-Elyssa ~ $
Fornhamfred
Level 6
Level 6
 
Posts: 1112
Joined: Wed Oct 31, 2007 3:38 pm
Location: Suffolk UK

Re: Lost Sound

Postby nick on Sun May 10, 2009 1:17 pm

Hi

Did you do any updates to Elyssa?

If so this thread may help;
viewtopic.php?f=48&t=24054&p=140731&hilit=gstreamer&sid=622b1de2a65823e8831ecdc6fba047e0#p140731

If not get back

Nick
nick
Level 5
Level 5
 
Posts: 686
Joined: Sat Dec 02, 2006 8:04 am

Re: Lost Sound

Postby Fornhamfred on Sun May 10, 2009 2:20 pm

No. No updates have been done since 10th March and sound was fine until Thursday.

Updates done then were:

Commit Log for Tue May 5 18:02:17 2009


Upgraded the following packages:
acpid (1.0.4-5ubuntu9.1) to 1.0.4-5ubuntu9.3
apport (0.108.2) to 0.108.4
apport-gtk (0.108.2) to 0.108.4
firefox (3.0.9+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1) to 3.0.10+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1
firefox-3.0 (3.0.9+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1) to 3.0.10+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1
firefox-3.0-gnome-support (3.0.9+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1) to 3.0.10+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1
firefox-gnome-support (3.0.9+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1) to 3.0.10+nobinonly-1mint1-0ubuntu0.8.04.1
gnome-system-tools (2.22.0-0ubuntu9) to 2.22.0-0ubuntu10
gparted (0.3.5-1ubuntu3) to 0.3.5-1ubuntu5
libfreetype6 (2.3.5-1ubuntu4.8.04.1) to 2.3.5-1ubuntu4.8.04.2
libwmf0.2-7 (0.2.8.4-6) to 0.2.8.4-6ubuntu0.8.04.1
python-apport (0.108.2) to 0.108.4
python-problem-report (0.108.2) to 0.108.4
xulrunner-1.9 (1.9.0.9+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1) to 1.9.0.10+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1
xulrunner-1.9-gnome-support (1.9.0.9+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1) to 1.9.0.10+nobinonly-0ubuntu0.8.04.1
Fornhamfred
Level 6
Level 6
 
Posts: 1112
Joined: Wed Oct 31, 2007 3:38 pm
Location: Suffolk UK

Re: Lost Sound

Postby nick on Mon May 11, 2009 5:46 am

Hi

I am at a loss, unless you are sharing home directory, then
"may" be a .file which is causing the trouble.
Maybe .gstreamer?

I always use KDE so I am not sure what is in Gnomes
home directory.

Nick
nick
Level 5
Level 5
 
Posts: 686
Joined: Sat Dec 02, 2006 8:04 am

Re: Lost Sound

Postby Fornhamfred on Mon May 11, 2009 2:21 pm

Nick

I feel that the gstreamer quote is a red herring. I am sure that the system is not finding the sound card as under the control panel sound no device is shown under default mixer tracks, whereas running the live cd gives the device as Intel ICH5 (Alsa Mixer). I really do not want to reinstall Elyssa but if I am unable to identify the problem then it may be the only way as this is definitely not a hardware fault.
Fornhamfred
Level 6
Level 6
 
Posts: 1112
Joined: Wed Oct 31, 2007 3:38 pm
Location: Suffolk UK

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests