Sound & Intel Corporation 82801G (ICH7 Family)

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

Sound & Intel Corporation 82801G (ICH7 Family)

Postby rava on Thu Mar 06, 2008 7:56 am

Hi,

I have problems with the sound on my Samsung Q40 notebook.
I tried to search dmesg and /var/log/messages, but I'm unsure which search pattern I should use :oops:

The problem is: I have no idea what's the name or manufacturer of the build in sound device.

I tried mplayer with all with "mplayer -ao help" given audio outprut drivers but to no avail.
And I tried with the GUI sound adjustment tool every available option and driver.
When I startup linuxmint, there is sometimes a high pitched sound, but that stops after a few seconds.

I still have the preinstalled XP on it but that don't give any more information about the sound device. [It's working well with XP, but I want to use only LinuxMint though]
By googling I found a review which states that Kubuntu Linux also works well on it...

Which is the best way for me to go?
And hints greatly appreciated.
Last edited by rava on Fri Mar 07, 2008 9:41 am, edited 2 times in total.
yours Rava
rava
Level 1
Level 1
 
Posts: 17
Joined: Thu Feb 14, 2008 1:43 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Sound on Samsung Q40

Postby MagnusB on Thu Mar 06, 2008 11:24 am

In terminal, type:
Code: Select all
lspci
and paste the output here.
Image
You're not drunk if you can lie on the floor without holding on.
--Dean Martin
MagnusB
Level 6
Level 6
 
Posts: 1255
Joined: Sun Nov 18, 2007 12:39 pm
Location: Norway

Re: Sound on Samsung Q40

Postby Guest on Thu Mar 06, 2008 1:36 pm

Tnks MagnusB, it is
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)

I googled for it and there it was said a kernel >=2.6.24.3 is needed. My kernel is 2.6.22-14-generic.
Is that really true?

On another page it says, driver "ALSA HDA-Intel" works for it.

According to the GUI device manager there is already in use:
alsa.card_id HDA Intel


The linked character device to the audio output seems to be
crw-rw---- 1 root audio 115, 7 2008-03-01 14:24 /dev/snd/pcmC0D0p


So, must it really be a new kernel then?
Guest
 

Re: Sound on Samsung Q40

Postby rava on Thu Mar 06, 2008 1:37 pm

^ that was me, sorry, I didn't realise I was not logged in.
yours Rava
rava
Level 1
Level 1
 
Posts: 17
Joined: Thu Feb 14, 2008 1:43 am

Re: Sound & Intel Corporation 82801G (ICH7 Family)

Postby rava on Tue Mar 11, 2008 8:11 pm

On a suse wiki I found the hint to edit /etc/modprobe.d/sound
I edited instead /etc/modprobe.d/alsa-base.
The wiki suggestion is to put in "option snd-hda-intel model=laptop". Unfortunately that won't really help.
Sound works, but with the above mentioned awfull high pitch sound.

On other pages I found the needed alsa* versions.
I'm updating Mint right now, maybe afterwards it's working.

I post here the results for others with same/similar sound card. (Or update this post? Which one is better for the other readers?)

Cheers
rava
Level 1
Level 1
 
Posts: 17
Joined: Thu Feb 14, 2008 1:43 am


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: niowluka and 26 guests