Mint 13 - 32bit - Touchpad not working & no Wireless

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

Mint 13 - 32bit - Touchpad not working & no Wireless

Postby roadrash on Mon Jul 30, 2012 12:49 pm

I have just installed Mint 13 on my Acer Extensa 5220 laptop after a sucessful trial of the live dvd. After installing to the hard drive the touchpad doesn't work as well as the wireless. These all worked perfectly using the live session. I did try adding the modprobe psmouse proto=imps to the /etc/rc.local file as suggested in another post to get touchpad working but it still didn't work. there is some more info added to the bottom of this post.
can someone help please

lspci from installed system outputs this:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (secondary) (rev 03)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 04)
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 04)
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 04)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 04)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 04)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 04)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [IDE mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express (rev 02)
04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
0f:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
0f:06.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments PCIxx12 OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
0f:06.2 Mass storage controller: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
0f:06.3 SD Host controller: Texas Instruments PCIxx12 SDA Standard Compliant SD Host Controller
========================================================================

here is the output of lsmod from installed system:

Module Size Used by
i915 414703 2
firewire_ohci 40172 0
sdhci_pci 18324 0
sdhci 28241 1 sdhci_pci
drm_kms_helper 45466 1 i915
drm 197692 3 i915,drm_kms_helper
firewire_core 56906 1 firewire_ohci
crc_itu_t 12627 1 firewire_core
usbhid 41906 0
hid 77367 1 usbhid
tg3 141369 0
wmi 18744 0
i2c_algo_bit 13199 1 i915
video 19068 1 i915

===============================
This is the output of lsmod taken from a live session when everything works:

Module Size Used by
dm_crypt 22528 0
arc4 12473 2
ath5k 145127 0
ath 19387 1 ath5k
mac80211 436455 1 ath5k
nsc_ircc 23240 0
irda 185517 1 nsc_ircc
snd_hda_codec_realtek 174055 1
pcmcia 39791 0
snd_hda_intel 32765 3
tifm_7xx1 12937 0
yenta_socket 27428 0
snd_hda_codec 109562 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
pcmcia_rsrc 18367 1 yenta_socket
tifm_core 15040 1 tifm_7xx1
pcmcia_core 21511 3 pcmcia,yenta_socket,pcmcia_rsrc
cfg80211 178679 3 ath5k,ath,mac80211
snd_hwdep 13276 1 snd_hda_codec
snd_pcm 80845 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 13132 0
snd_rawmidi 25424 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
snd_seq 51567 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 28931 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14172 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 62064 15 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 14635 1 snd
snd_page_alloc 14115 2 snd_hda_intel,snd_pcm
joydev 17393 0
mac_hid 13077 0
psmouse 87140 0
bnep 17830 2
rfcomm 38139 0
serio_raw 13027 0
parport_pc 32114 0
bluetooth 158438 10 bnep,rfcomm
ppdev 12849 0
lp 17455 0
acer_wmi 23612 0
crc_ccitt 12595 1 irda
parport 40930 3 parport_pc,ppdev,lp
sparse_keymap 13658 1 acer_wmi
dm_multipath 22710 0
binfmt_misc 17292 1
squashfs 36095 1
overlayfs 27511 1
nls_utf8 12493 1
isofs 39553 1
dm_raid45 76451 0
xor 25987 1 dm_raid45
dm_mirror 21822 0
dm_region_hash 16065 1 dm_mirror
dm_log 18193 3 dm_raid45,dm_mirror,dm_region_hash
btrfs 638208 0
zlib_deflate 26622 1 btrfs
libcrc32c 12543 1 btrfs
i915 414568 2
firewire_ohci 40180 0
sdhci_pci 18324 0
sdhci 28241 1 sdhci_pci
firewire_core 56906 1 firewire_ohci
crc_itu_t 12627 1 firewire_core
tg3 137273 0
drm_kms_helper 45466 1 i915
drm 197692 3 i915,drm_kms_helper
i2c_algo_bit 13199 1 i915
wmi 18744 1 acer_wmi
video 19068 1 i915

===================================================================================================

A few other discoveries. For some reason the folder containing the modules in the installed system has a filename of 3.2.0-23-generic-pae whereas the same folder on the live session is the same but without the "-pae" (3.2.0-23-generic)
This is maybe a reason why when i type "sudo modprobe psmouse" I get a error that the file modules.dep doesn't exist. I tried renaming the folder to the correct name & then trying "sudo modprobe psmouse" again but I then get the error the psmouse file format is incorrect or something similar.
This the first time for me that a live session which I went on to install to the hard drive failed to work like this did.
I am currently running a live session all the time to see if I can help get this sorted for others who may have this problem.

=======================================================================================
Last edited by roadrash on Wed Aug 01, 2012 5:18 am, edited 1 time in total.
User avatar
roadrash
Level 2
Level 2
 
Posts: 77
Joined: Tue Nov 21, 2006 4:11 pm
Location: Huntingdon U.K.

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

output from mintwifi

Postby roadrash on Mon Jul 30, 2012 4:54 pm

here is the mintfiwi output.

* I. scanning WIFI PCI devices...
-------------------------
* II. querying ndiswrapper...
-------------------------
* III. querying iwconfig...
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

-------------------------
* IV. querying ifconfig...
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1d:72:ce:c7:0f
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:16

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1680 (1.6 KB) TX bytes:1680 (1.6 KB)

-------------------------
* V. querying DHCP...
-------------------------
* VI. querying nslookup google.com...
;; connection timed out; no servers could be reached
User avatar
roadrash
Level 2
Level 2
 
Posts: 77
Joined: Tue Nov 21, 2006 4:11 pm
Location: Huntingdon U.K.

Re: Mint 13 - Touchpad not working & no Wireless

Postby roadrash on Tue Jul 31, 2012 3:48 pm

Please can someone help as this is my main laptop and I cannot use my main linux partition now unless i use a live session with a dvd. I had Ubuntu 12.04 working on it perfectly before I tried to put Mint on it.

Just to see what would happen, I also tried to install the Mint 13 KDE edition & it has exactly the same problem as the gnome version where everything is OK in the live session but very little hardware is detected and working after install. Just compare the output of the lspci command from the live & installed systems in previous post.
User avatar
roadrash
Level 2
Level 2
 
Posts: 77
Joined: Tue Nov 21, 2006 4:11 pm
Location: Huntingdon U.K.

Re: Mint 13 - 32bit - Touchpad not working & no Wireless

Postby frank75riz on Wed Feb 27, 2013 12:38 pm

I had the same problem with an Acer......I found that if you hit Fn&F7 BEFORE yuo log in the touch pad workes....at least it works for me
frank75riz
Level 1
Level 1
 
Posts: 17
Joined: Thu Apr 21, 2011 3:19 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests