Monitior resolution "out of range"

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

Monitior resolution "out of range"

Postby Reynastus on Thu Mar 27, 2008 5:27 pm

Hi all

I am running a dual boot system mint/windows xp and have a 22" widescreen monitor,

With a fresh install of mint i had no issues, did the usual update everything, enable the restricted drivers and performed a restart.

After that all i get is a message from my monitor giving me an "Out of Range" error,

Resolution that works for me in windows is 1680 x 1050 x 60hz and my chipset is an nvidia 7600GS

Ive tried to add in the resolution in the /etc/X11/xorg.conf file but not really sure what im looking at there

Code: Select all
# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
## This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
## Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
## This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
## If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Generic Keyboard"
   Driver      "kbd"   Option      "CoreKeyboard"
   Option      "XkbRules"   "xorg"
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "us"
EndSection

Section "InputDevice"   Identifier   "Configured Mouse"
   Driver      "mouse"
   Option      "CorePointer"
   Option      "Device"   "/dev/input/mice"
   Option      "Protocol"   "ImPS/2"
   Option      "ZAxisMapping"   "4 5"
   Option      "Emulate3Buttons"   "true"
EndSection

Section "InputDevice"
   Driver      "wacom"
   Identifier   "stylus"
   Option      "Device"   "/dev/input/wacom"
   Option      "Type"   "stylus"
   Option      "ForceDevice"   "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
   Driver      "wacom"
   Identifier   "eraser"
   Option      "Device"   "/dev/input/wacom"
   Option      "Type"   "eraser"
   Option      "ForceDevice"   "ISDV4"
# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
   Driver      "wacom"
   Identifier   "cursor"
   Option      "Device"   "/dev/input/wacom"
   Option      "Type"   "cursor"
   Option      "ForceDevice"   "ISDV4"
# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GS]"
   Driver      "nvidia"
   Busid      "PCI:5:0:0"
   Option      "AddARGBVisuals"   "True"
   Option      "AddARGBGLXVisuals"   "True"
   Option      "NoLogo"   "True"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Generic Monitor"
   Option      "DPMS"
   Horizsync   30-70
   Vertrefresh   50-160
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Device      "nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GS]"
   Monitor      "Generic Monitor"
   Defaultdepth   24
EndSection

Section "ServerLayout"
   Identifier   "Default Layout"  screen "Default Screen"
   Inputdevice   "Generic Keyboard"
   Inputdevice   "Configured Mouse"
# Uncomment if you have a wacom tablet
#   InputDevice     "stylus"   "SendCoreEvents"
#   InputDevice     "cursor"   "SendCoreEvents"
#   InputDevice     "eraser"   "SendCoreEvents"
EndSection

Section "Module"
   Load      "glx"
EndSection


is there something else i could/should be doing, as it is i cant actually use a gui (on account of not being able to see anything) any help is appreciated
Reynastus
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Thu Mar 27, 2008 4:57 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Monitior resolution "out of range"

Postby Mattd4AX3 on Thu Mar 27, 2008 6:17 pm

Maybe a fresh install using envy instead?
Custom-Built comp, Mint for desktop, Windows Vista for gaming, shared data partition for personal docs:
AMD x2 4200 2.2ghz
MSI 8600GTS stock OCed
Asus m2n-e mobo
2x1gb, 2x512mb=3gbs ddr2 800
Seagate 230gb drive
User avatar
Mattd4AX3
Level 1
Level 1
 
Posts: 44
Joined: Tue Mar 25, 2008 12:30 am
Location: NH,USA

Re: Monitior resolution "out of range"

Postby Reynastus on Thu Mar 27, 2008 7:43 pm

k so tried that an didnt help ... same problem again, i can use a 17"crt monitor instead but i mean 22" ws vs 17" CRT ....

mainly i can use it to change settings if need be if that helps
Reynastus
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Thu Mar 27, 2008 4:57 pm

Re: Monitior resolution "out of range"

Postby Reynastus on Thu Mar 27, 2008 10:03 pm

Ok so i pulled the 17" out and stuck it in ... did a dpkg reconfigure and set the grapics mode to 1680x1050 and well it worked ... kinda ... my refresh rate is stuck at 50htz instead of 60 so my text looks crappy instead of clean

Ive tried setting the refresh rate in dpkg reonfigure and even did enough research to find the vertical and horizontal refresh rates with still no luck

any help would be greatly apprecieated

Thanks

Rey
Reynastus
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Thu Mar 27, 2008 4:57 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests