No sound for my new speakers

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Mon Apr 21, 2008 7:54 am

I have installed Darya last month and was using my basic set of 2 speakers. But today, I installed my new 2.1 Intex Speakers and got no sound from them. So here is what I did?

1) Firstly I checked my speaker condition on XP and they were working properly.
2) So I just plugged my speaker cpu input pin a bit
3) To my surprise, I got sound from my left speaker and main amplifier (.1 in 2.1)
4) At present, I am getting no sound from Right Speaker. But in Xp with my audio plug fully inserted, I am getting good sound from all 3 speakers.

Can you quote the exact problem. If you need any details please tell me the command and I will post revalent information. In case of drivers, please tell me how to get latest drivers. I have DG 965 RY Motherboard and I am using the mobo' sound.

update 13/ June
Got my sound back. Installed OSS and removed ALSA.
Last edited by ameyjah on Fri Jun 13, 2008 7:18 am, edited 1 time in total.
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No sound for my new speakers

Postby Zwopper on Mon Apr 21, 2008 12:15 pm

Which version of Mint are you using?
Main (Gnome), KDE, XFCE, Fluxbox, Debian...
I had issues under both Gnome and KDE, with different solutions...
Image
My artwork at deviantART | My Tweet
CREA DIEM!
Lenovo E320 | 8GB | 512GB Samsung 840 PRO - SSD | Ubuntu 14.04
User avatar
Zwopper
Level 10
Level 10
 
Posts: 3101
Joined: Fri Nov 30, 2007 12:20 pm
Location: Deep in the Swedish woods

Re: No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Mon Apr 21, 2008 1:46 pm

sorry for less info, I am using Gnome
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Re: No sound for my new speakers

Postby Husse on Mon Apr 21, 2008 5:01 pm

I passed by and read this
So I just plugged my speaker cpu input pin a bit

Sorry mate but that's utter nonsense - what did you do?
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19710
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Mon Apr 21, 2008 8:52 pm

hey what's wrong with that may be I could not express my action correctly

while my audio pin is fully inserted, I can not hear any sound from all three speakers

So I plugged out my audio pin and inserted it again partially (3/4). Now I am getting sound only in one speaker (left) and one amplifier. But no sound in right speaker.
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Re: No sound for my new speakers

Postby Husse on Tue Apr 22, 2008 5:54 am

This part
speaker cpu input

cpu is the processor and if you poked something into it then your computer is stone dead...
Please post the output of lspci in a terminal
This may have to do with the sound chip
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19710
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Tue Apr 22, 2008 6:17 am

Sorry for my poor computer knowledge. I was referring to the audio port where we insert our speaker audio pin.

Here is output of lspci
Code: Select all
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82P965/G965 Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82P965/G965 PCI Express Root Port (rev 02)
00:03.0 Communication controller: Intel Corporation 82P965/G965 HECI Controller (rev 02)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82566DC Gigabit Network Connection (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Contoller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev f2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HB/HR (ICH8/R) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) 4 port SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) 2 port SATA IDE Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G72 [GeForce 7300 SE] (rev a1)
03:00.0 IDE interface: Marvell Technology Group Ltd. 88SE6101 single-port PATA133 interface (rev b1)
07:03.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)

This is my /sbin/lsmod | grep snd output
Code: Select all
snd_hda_intel         263712  1
snd_pcm_oss            44672  0
snd_mixer_oss          17664  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                80388  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy           4740  0
snd_seq_oss            33152  0
snd_seq_midi            9600  0
snd_rawmidi            25728  1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event      8448  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq                53232  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              24324  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          9228  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    54660  11 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               8800  1 snd
snd_page_alloc         11400  2 snd_hda_intel,snd_pcm
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Re: No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Sat Apr 26, 2008 10:57 pm

any help from our Linux Mint users
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Re: No sound for my new speakers

Postby enator24 on Sun Apr 27, 2008 1:47 am

hi ,the solution is not so difficult ,just follow the steps.

1. double click on the volume icon this will show a window with title volume control and your mixer name .
2.check that any control is not mute ,increase all the volumes.
3.then click on edit button on the menu bar ->preferences-.> tick out- surround ,-center -,side- front,pc speaker and pcm, raise the volume to full. be careful to note that it is not muted...

i think this will work,............best of luck,post reply if it works......
enator24
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Fri Apr 25, 2008 3:01 pm

Re: No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Sun Apr 27, 2008 8:01 am

Hmm, no sound yet. here is the screenshot of my volume settings.
Image
any other solution
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Re: No sound for my new speakers

Postby ameyjah on Fri Jun 13, 2008 7:17 am

Hey problems has been solved.
I removed ALSA and installed OSS.
It's great to have sound . I f you need any guide for OSS, then follow the link
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=4874981
ameyjah
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun Apr 20, 2008 9:01 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 8 guests