Xonar DX/DGX audio not working since Mint 14 - IOMMU bug?

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby quaid on Sat Dec 28, 2013 1:58 pm

Yes, I tried the GNOME-alsamixer. Fiddled with everything, to no avail.

____@desktop:~$ sudo modprobe -r snd-virtuoso
[sudo] password for ____:
FATAL: Module snd_virtuoso is in use.


So, I gather that I have to deactivate virtuoso or boot into a different mode in order to do this..?

I tried CTRL-ALT-F2, but this gave the same message.
quaid
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 9:44 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby yaye on Tue Dec 31, 2013 8:44 pm

I've never had a problem like this with a sound card, but you might try:

- shutdown any audio/video apps you have running
- turning off any login or alert sounds you have configured
- reboot and see if you can unload the module with the same command

If that doesn't work, you could try:

sudo modprobe -rf snd-virtuoso

to try to force the module to unload.

Suggested here: http://www.linuxquestions.org/questions ... le-686210/
Unregistered Desktop Linux User since 1998 (Redhat 5.0 "Hurricane").
yaye
Level 3
Level 3
 
Posts: 107
Joined: Sat Feb 26, 2011 6:38 pm
Location: Dallas, Texas

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby quaid on Thu Jan 09, 2014 1:24 pm

Sadly, I've had no luck with this.
quaid
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 9:44 am

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby quaid on Mon Jan 20, 2014 4:01 pm

I physically removed the Xonar DX, and replaced it with a Xonar DGX. The behaviour of Mint is the same. No audio from either of the headphone devices, or the speaker output device. Here is the audio output devices screen for the DGX in Mint 16:

Image
quaid
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 9:44 am

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby quaid on Mon Jan 20, 2014 4:25 pm

Here is some descriptive console output for the Xonar DGX

user@desktop:~$ sudo lspci -v | grep -A7 -i "audio"
07:04.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8521
Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 19
I/O ports at c000 [size=256]
Capabilities: [c0] Power Management version 2
Kernel driver in use: snd_oxygen


user@desktop:~$ sudo lshw -C sound
*-multimedia
description: Multimedia audio controller
product: CMI8788 [Oxygen HD Audio]
vendor: C-Media Electronics Inc
physical id: 4
bus info: pci@0000:07:04.0
version: 00
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm bus_master cap_list
configuration: driver=snd_oxygen latency=32 maxlatency=24 mingnt=2
resources: irq:19 ioport:c000(size=256)


user@desktop:~$ sudo modinfo snd-oxygen
filename: /lib/modules/3.11.0-12-generic/kernel/sound/pci/oxygen/snd-oxygen.ko
license: GPL v2
description: C-Media CMI8788 driver
author: Clemens Ladisch <clemens@ladisch.de>
srcversion: 1398AF86F6765E04C4D0B58
alias: pci:v000013F6d00008788sv00007284sd00009781bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv00007284sd00009761bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv00005431sd0000017Abc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv0000415Asd00005431bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000014C3sd00001711bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000014C3sd00001710bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000013F6sd0000FFFFbc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000013F6sd00008782bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv00001043sd00008521bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv00001043sd00008467bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv00001A58sd00000910bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv0000147Asd0000A017bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000013F6sd00008788bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000013F6sd00000010bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000013F6sd00000001bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000010B0sd00000219bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000010B0sd00000218bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000010B0sd00000217bc*sc*i*
alias: pci:v000013F6d00008788sv000010B0sd00000216bc*sc*i*
depends: snd-oxygen-lib,snd
intree: Y
vermagic: 3.11.0-12-generic SMP mod_unload modversions
parm: index:card index (array of int)
parm: id:ID string (array of charp)
parm: enable:enable card (array of bool)
quaid
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 9:44 am

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby quaid on Sun Jan 26, 2014 5:52 pm

Still not fixed, but I am exploring AMD-Vi and IOMMU as possible culprits.
quaid
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 9:44 am

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby yaye on Sun Jan 26, 2014 6:19 pm

Hope you get it fixed or that it works on Mint 17 (LTS) when it comes out. I was actually thinking of getting one of the Xonar cards and although I'm using Mint 13, I would like it to work on newer versions of Mint as well (especially the LTS versions).
Unregistered Desktop Linux User since 1998 (Redhat 5.0 "Hurricane").
yaye
Level 3
Level 3
 
Posts: 107
Joined: Sat Feb 26, 2011 6:38 pm
Location: Dallas, Texas

Re: Xonar DX CMI8788 worked in Mint 13 but not in Mint 14,15

Postby quaid on Tue Jan 28, 2014 5:52 pm

Good news: Disabling IOMMU in BIOS allows the Xonar DGX to function (audio is produced through the card's outputs)

Bad news: The Mint 16 seems to need a reminder of what volume level it was at before shutdown/reboot. The starting chime ("login.oga") plays at full volume (OUCH!).

More bad news: In order to get my Xonar DGX working, I have to disable AMD-Virtualization (IOMMU). This has implications for running virtual machines, and is arguably a bug. There are some threads that mention IOMMU at the BIOS level versus at the kernel level, but none go into enough detail to elucidate why this kind of bug might manifest. It's all voodoo to me.



This also reveals that expanded details may be relevant to the problem I experienced:

MOBO: Gigabyte F2A85X-UP4
BIOS version: F4, 03/13/2013

lshw hardware report:
http://pastebin.com/GV2uk8EY


Dear forum Gods, Please do not mark this thread as closed.
quaid
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 9:44 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
Previous

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests