creative sound blaster audigy 2 not working

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Mon Apr 28, 2008 10:53 pm

ok. nothing works now. only onboard intel audio. it worked fine 2 days ago. how do i re-install it? where are drivers for this? it recognizes it, in the hardware, it shows it there, but says alot of unknowns under it. where are the drivers?
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby teaumaz on Tue Apr 29, 2008 2:28 am

marshatherton wrote:ok. nothing works now. only onboard intel audio. it worked fine 2 days ago. how do i re-install it? where are drivers for this? it recognizes it, in the hardware, it shows it there, but says alot of unknowns under it. where are the drivers?


Do you have an onboard soundcard or an Audigy 2, or both? I have both an Audigy 2 and an onboard. It might sound stupid, but make sure, if you want to use your Audigy, that you disable the onboard soundcard in your bios. Let me know if this fixes things.
User avatar
teaumaz
Level 1
Level 1
 
Posts: 17
Joined: Tue Feb 26, 2008 7:32 am
Location: Leuven - Belgium

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Wed Apr 30, 2008 1:55 am

theres an intel onboard audio.

the soundblaster audigy is a PCI card, i installed afterwards. its worked before, i used it all the time, no difference. what wouldve changed in bios?
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby BAD on Wed Apr 30, 2008 3:06 am

I found this in the Ubuntu forums try it
amixer sset 'Audigy Analog/Digital Output Jack',0 unmute

also try
speaker-test -Dplug:surround51 -c6 -l1 -twav
We are the LinuxMint. You will be assimilated. Resistance is futile.
User avatar
BAD
Level 3
Level 3
 
Posts: 150
Joined: Thu Feb 28, 2008 3:55 am

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby BAD on Sat May 03, 2008 2:19 pm

Did you fix the problem yet?
There is a help topic here that worked for me.
http://www.linuxquestions.org/questions ... tu-564006/
We are the LinuxMint. You will be assimilated. Resistance is futile.
User avatar
BAD
Level 3
Level 3
 
Posts: 150
Joined: Thu Feb 28, 2008 3:55 am

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Sun May 11, 2008 9:19 pm

hey i dont really know how to get into the settings to change anything. the sound card still doesnt work, but i dont know how to get into the settings to enable it. the onboard intel audio is disabled. i went to bios and disabled it. how do i do the terminal thing
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby Guest on Mon May 12, 2008 2:34 am

The problem you are having is Mint detects the on board sound card, even though it is disabled in the Bios, and makes it the default. It also makes the Audigy the second sound card. You need to make the Audigy the Default.

1st: Open the Terminal - accessories terminal
2nd: Type less /proc/asound/moduels press enter note the on board for later
0 snd_via82xx
1 snd_emu10k1
#0 is my on board sound and #1 is the Audigy
3rd: Open Computer filesystem /ect/modprob.d/alsa-base
or if you want to use the Terminal type sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base this will open the same file
4th: Where it says # Prevent abnormal drivers from grabbing index add a "0"
should look like this # Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
5th: Below the line you just changed add a new line options snd_whateveryourcardnameis index=-2
should look similar to this options snd_via82xx index=-2
6th: Save
7th restart the computer

after the restart double click the volume icon on the desktop the volume control will pop up click file change devices and you should now see Audigy as 0
Guest
 

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby spas87 on Wed May 28, 2008 6:45 pm

Or check that will help i got the same sound card

viewtopic.php?f=49&t=12626
Image
spas87
Level 2
Level 2
 
Posts: 73
Joined: Tue Mar 18, 2008 10:21 am

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Fri Oct 03, 2008 9:44 pm

none of this is working. the terminal thing doesnt work/ its says something is typed wrong. or the command doesnt exist. maybe its spelt wrong??
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Fri Oct 03, 2008 10:22 pm

im really confused about all this. im not a programmer, im just a guy who had a kid tell me this operating system was better. this terminal stuff, i dunno about. does this site help?
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page

all i want is for my expensive creative audigy soundcard to work. its completely worthless now.

i also have a ati radeon 9500 that wont work either. or it works, but the driver isnt installed. the video sucks. fullscreen sucks. it says the drivers not installed. last time i tried to install it, the screen got all freaky and didnt work again. im all alone here on trying to get this thing to work properly. i love this os but i dont like that nothing works on it.
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Fri Oct 03, 2008 10:56 pm

ok got the sound card fixed. just need the graphics card to work
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby marshatherton on Tue Oct 14, 2008 11:43 pm

still want the most out of my graphics card...anyone know a driver that will work?
marshatherton
Level 1
Level 1
 
Posts: 37
Joined: Tue Mar 18, 2008 7:26 pm

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby BAD on Sun Oct 26, 2008 2:41 am

If you upgrade to Mint 5 the sound card will work fine it may also resolve the video card problem
We are the LinuxMint. You will be assimilated. Resistance is futile.
User avatar
BAD
Level 3
Level 3
 
Posts: 150
Joined: Thu Feb 28, 2008 3:55 am

Re: creative sound blaster audigy 2 not working

Postby qbicdesign on Sat Nov 15, 2008 6:43 pm

for graphics, you need to use EnvyNG, its preinstalled in Mint.
go to the menu > administration > EnvyNG
from there select ATI > Install the ATI driver default configuraton.
you'll probably need a reboot after.
qbicdesign
Level 3
Level 3
 
Posts: 148
Joined: Thu Oct 16, 2008 10:51 am
Location: Tallinn, Estonia

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests