[Fixed] With no sound in an Asus Eee 900

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

[Fixed] With no sound in an Asus Eee 900

Postby Sanva on Wed Sep 03, 2008 5:08 am

Hi!

I have installed Linux Mint in an Asus Eee 900 and I have followed the instructions in http://www.hnkweb.com/2008/05/16/instalar-ubuntu-804-en-el-eee-pc-900/ to try to fix some of the problems that I have with this installation… but I have not been successful –I suppose that Linux Mint is no so like to Ubuntu that I thought… or I did something wrong (or the article I followed doesn't work…)–.

One of those problems is with the sound. I have no sound, and I don't know what can I do to fix it… Everything is OK in Volume Control (I have all channels at maximum and no one is muted).

I also have installed an Eee-version of the Kernel (http://array.org/ubuntu/), but nothing happens (related to sound, it fixed other problems).

What could I do to fix the problem?? Any idea?

Thanks for your time.
Last edited by Sanva on Wed Sep 10, 2008 10:52 am, edited 1 time in total.
Sanva
Level 1
Level 1
 
Posts: 46
Joined: Fri Aug 15, 2008 4:31 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: With no sound in an Asus Eee 900

Postby Husse on Fri Sep 05, 2008 7:59 am

I know for sure people are running Mint on the Eee...
The hardware is a bit special, but not all that strange
You could post your lspci, maybe that gives some idea
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: With no sound in an Asus Eee 900

Postby Sanva on Mon Sep 08, 2008 3:27 am

Of course:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 04)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 3 (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L2 100 Mbit Ethernet Adapter (rev a0)
Sanva
Level 1
Level 1
 
Posts: 46
Joined: Fri Aug 15, 2008 4:31 am

Re: With no sound in an Asus Eee 900

Postby Husse on Mon Sep 08, 2008 6:41 am

It's ICH6 - rather outdated hardware! Surprising - the standard solutions I have up my sleeve won't work I'm afraid Have to think of it
Search the forum for Asus Eee in the meantime
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: With no sound in an Asus Eee 900

Postby Husse on Wed Sep 10, 2008 6:39 am

According to the gentoo wiki about the Eee
The alsa drivers with kernel 2.6.24 will not work, you must disable them and use the alsa-driver package at least 1.0.16 this works.

However Elyssa has 1.0.16 so it should work
Perhaps the solution is here (the auto option)
viewtopic.php?f=49&t=14021&hilit=sound+hda#p87773
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: With no sound in an Asus Eee 900

Postby Sanva on Wed Sep 10, 2008 10:51 am

You got it!! :D Now I have sound in my Asus Eee.

Thanks a lot!
Sanva
Level 1
Level 1
 
Posts: 46
Joined: Fri Aug 15, 2008 4:31 am


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests