Audio comes out the wrong port.

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

Audio comes out the wrong port.

Postby LX_Emergency on Wed Dec 10, 2008 4:54 am

Installed Mint 5 yesterday. Works pretty well (haven't done much with it but from what I've seen it runs like a dream.) but there'sone oddity.

The audio only comes out of the headphone jack of the PC. Somehow it didn't seem to have picked up the line out on the rear of the pc. Couldn't find anything about it in the audio menu's either.

Any suggestions?
LX_Emergency
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Wed Dec 10, 2008 4:48 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Audio comes out the wrong port.

Postby Husse on Fri Dec 12, 2008 5:04 pm

Pleased always tell us exactly which Mint (also the edition) and which hardware - you can run lspci in a terminal and post here
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Audio comes out the wrong port.

Postby LX_Emergency on Sat Dec 13, 2008 2:26 am

Mint 5, Elyssa: Hardware:

00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Unknown device 0605 (rev a2)
03:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 12)
LX_Emergency
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Wed Dec 10, 2008 4:48 am

Re: Audio comes out the wrong port.

Postby Husse on Sat Dec 13, 2008 11:20 am

Well I asked for the edition - main, kde.... because they differ widely in some respects including sound
nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)

That is really an Intel HDA8 sound so solutions for HDA8 should work. At least I think it is a HDA8, but I've seen reports that it is a RealTek ALC861
If so you could try to add
Code: Select all
options snd-hda-intel model=3stack

instead of whats mentioned in the post in the link
Solution here
viewtopic.php?f=90&t=11906&p=73218&hilit=hda+intel+alsa_base#p73218
Of course you have to change model=toshiba to what you have. If you don't have a computer from a major vendor try
model=auto
Either solution should fix it for you and if this borks sound just remove the line and post back and we'll have to dig a bit deeper
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: austin.texas, Google Adsense [Bot], Valens and 18 guests