Problems with mint...sound,wifi,booting

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby o_u on Sat Mar 14, 2009 4:10 pm

Hello everybody!

I have some problems with my Linux Mint(x64) install...I did the first part of the instalation procedure through windows and then the problems started:

-Had a lot of troubles to install mint, having mid instalation freezes (had to done it in compability mode);

-when it was (kinda) done It only displayed a black screen and after I pressed alt+f1 it showed a terminal type logon (Which confused me alot...but I ran startx and since then it is booting normally);

-I do not have sound in my pc (and yes, I tried the solutions provided in other threads :( ) and I don't detect wireless networks :cry:

I know I should be doing a reinstall but I can't get the live cd to boot properly...it starts and when it «hits» the progress bar it freezes...(it's not the cd, I tried in other computers and works fine...don't know if it helps but the only livecd which ran properly in the laptop was DSL)

I really enjoy using Linux Mint and I would like to have it working properly :cry: :cry: :cry: could you please help me? Thanks in advance...

The pc is an Acer Aspire 5050 and the lspci returned
Code: Select all
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS480 Host Bridge (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:04.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:05.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:06.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:07.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:12.0 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 Serial ATA Controller (rev 80)
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev 80)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 83)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc IXP SB400 IDE Controller (rev 80)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS482 [Radeon Xpress 200M]
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
08:01.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
08:01.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
08:01.2 SD Host controller: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
08:01.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)
08:01.4 FLASH memory: ENE Technology Inc SD/MMC Card Reader Controller (rev 01)
08:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
o_u
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Mar 10, 2009 4:28 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby Decemberdoom on Sat Mar 14, 2009 10:29 pm

If DSL was able to load up, then Mint shouldn't have any trouble at all either. Try re-writing the cd with the lowest possible burn speed, sometimes this can help a ton.

These kinds of "Use Linux via Windows" things are great for checking out Linux, but bugs like yours seem to be a common problem. The only thing I found odd about your lspci is that your wireless card is for some reason listed as an ethernet controller.
[url]decemberdoom.wordpress.com[/url] Check out my blog.

You know you want to.
Decemberdoom
Level 3
Level 3
 
Posts: 109
Joined: Sat Feb 28, 2009 11:40 pm

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby o_u on Mon Mar 16, 2009 3:58 pm

Update: I just realized that I have sounds if I plugin the phones...don't have a clue why :?

About re-burning the cd...I don't think it will help, as I already used it on other computers without having any problems...

(the other ubuntu-based-distros I've tried were booted from USB...except for ubuntu 8.10 and DSL and only this one worked :?)

Please Mint Gurus...help me... :(
o_u
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Mar 10, 2009 4:28 pm

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby Decemberdoom on Mon Mar 16, 2009 7:12 pm

If sound works through your headphones, then Linux is probably set up correctly to use your sound-hardware, you may want to play with Volume settings, but I do not know much about Sound troubleshooting in Linux, so I can't help you too much.

You mentioned some kind of problems with wifi in your thread title, what exactly are they? Your lspci seems to show that Linux has detected your wireless card.
[url]decemberdoom.wordpress.com[/url] Check out my blog.

You know you want to.
Decemberdoom
Level 3
Level 3
 
Posts: 109
Joined: Sat Feb 28, 2009 11:40 pm

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby o_u on Wed Mar 18, 2009 7:43 am

I've mess around with the sound/alsa settings and volume properties...unfortunatelly..still no soiund :(

About Wifi...my main problem is that my laptop, although it recognizes the wificard, it doesn't show (in the options) wireless networks to connect, it is like I don't have a wifi card :?

I can only connect by cable.
o_u
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Mar 10, 2009 4:28 pm

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby Decemberdoom on Wed Mar 18, 2009 10:02 am

Ok, try running

Code: Select all
sudo lshw


if you see any strings that say Network then after that DISABLED, look down a few lines to where it will say

Logical Name: "Xxxxx"

Now, run this

[code]sudo ifconfig "xxxxx" up[code] No quotes in the command.
[url]decemberdoom.wordpress.com[/url] Check out my blog.

You know you want to.
Decemberdoom
Level 3
Level 3
 
Posts: 109
Joined: Sat Feb 28, 2009 11:40 pm

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby o_u on Mon Mar 23, 2009 3:33 pm

Ok, I've done it and I got

Code: Select all
 *-network DISABLED
       description: Ethernet interface
       physical id: 1
       logical name: pan0
       serial: 2a:7b:21:86:5e:79
       capabilities: ethernet physical
       configuration: broadcast=yes driver=bridge driverversion=2.3 firmware=N/A link=yes multicast=yes


Afterwards I did the "sudo ifconfig pan0 up" but I didn't get any response...

What about now?

Thanks in advance.
o_u
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Mar 10, 2009 4:28 pm

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby merlwiz79 on Mon Mar 23, 2009 6:38 pm

pan0 is suppose to be disabled.

You should have ath0 for wireless and eth0 for wired.
You may want to try using gnome-network-admin or wicd for setting up your wireless.

For sound maybe your volume controls are messed up.
Example:
Headphones Volume = Front Speakers
Laptop Speakers Volume = Surround Speakers

You could try editing /ect/modprobe.d/alsa-base:(back up before editing):
Code: Select all
options snd-hda-intel model=acer
or
Code: Select all
options snd-hda-intel model=acer probe_mask=1 position_fix=1
User avatar
merlwiz79
Level 11
Level 11
 
Posts: 3637
Joined: Wed Apr 04, 2007 1:50 pm
Location: Here again :)

Re: Problems with mint...sound,wifi,booting

Postby o_u on Tue Mar 24, 2009 3:54 pm

Sorry...could you explain it like I'm a noob? :D because I am :oops: and I was not able to do what you've said :?

Thanks :oops:
o_u
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Mar 10, 2009 4:28 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 15 guests