ata1: comreset failed (errno=-16)

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

ata1: comreset failed (errno=-16)

Postby rdonnelly on Thu May 14, 2009 5:48 pm

ata1: comreset failed (errno=-16)

This is an error I get when I push the power but to take Mint 7 out of suspend. The PC will eventually resume, but it takes a while, I also notice it takes a long time to load home on a log in, much longer then Mint 6 did.

I found this as a bug in Ubuntu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/164183

I assume we need a software update to fix this?
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: ata1: comreset failed (errno=-16)

Postby Husse on Sat May 16, 2009 4:18 pm

Well the bug you link to is from 2007 so it is probably not relevant
Also all hits in google I find is from before mid 2008
But this is probably the "area" where a lot of resumes fail - not that it helps...
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19710
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: ata1: comreset failed (errno=-16)

Postby rdonnelly on Sun May 17, 2009 9:00 pm

This is a problem for me and my system. What can be done about this Husse?
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm

Re: ata1: comreset failed (errno=-16)

Postby exploder on Mon May 18, 2009 3:40 am

I remember reading something about this and I think it has something to do with looking for a floppy drive at startup. Try disabling the floppy drive in the BIOS and see if that gets rid of the error. You can always change it back if it does not work. It's worth a try anyway.
exploder
Level 15
Level 15
 
Posts: 5871
Joined: Tue Feb 13, 2007 10:50 am
Location: HartfordCity, Indiana USA

Re: ata1: comreset failed (errno=-16)

Postby rdonnelly on Tue May 19, 2009 7:26 am

I disabled floppy in bios, but I still get the error, the desktop still loads slowly after the error. I will get an ata3 also, if I have a cdrom in the drive. Never had any of these problems in Mint 5 or 6. I have a Dell Dimension E310.
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: White Phoenix and 11 guests