no sound with ATI card and hp laptop

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

no sound with ATI card and hp laptop

Postby eddekay on Fri Jul 03, 2009 7:14 pm

I installed mint 7 twice and everything except sound works perfectly! My system is a 64 bit AMD Turion x2 sound card is ATI Radeon full HD functionality chipset. I tried most everything I could and still no sound. Any Ideas?
eddekay
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 03, 2009 3:01 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby lagagnon on Fri Jul 03, 2009 11:43 pm

First the easy thing: play a music CD or mp3 file. Open a terminal, type "alsamixer" and play with sliders and mute/unmute channels until you get sound (use the "m" key).
User avatar
lagagnon
Level 7
Level 7
 
Posts: 1888
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:38 pm
Location: an island in the Pacific...

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby eddekay on Sat Jul 04, 2009 10:59 am

Thank you very much for the reply! But at last it didn't help.might be a driver problem I guess. T dont have any sound music, ment start up, key strokes, anything it's like I have no speakers. The music does work through the head phones but the computer speakers nothing.
eddekay
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 03, 2009 3:01 pm

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby lagagnon on Sat Jul 04, 2009 11:39 am

If the headphone jack works it means the sound system is working, as are the modules/drivers. I still say it is probably a problem with your mixer. Go back to alsamixer and try again. Read "man alsamixer" in a terminal if you need help. If that fails please post the output to the following commands to this thread:

aplay -L
aplay -l
lspci
lsmod


thanks...
User avatar
lagagnon
Level 7
Level 7
 
Posts: 1888
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:38 pm
Location: an island in the Pacific...

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby eddekay on Sat Jul 04, 2009 6:04 pm

I am new to the linux OS but have tried several versions of it and like the mint one best so far, I have several computers and I installed mint on an older compaq 2500 and the sound works just fine on it. But want it on this HP of course and it don't work so far on this one. :roll: ?I do thank you for your time as I do want to keep it on this HP.
The following is for the commands tou asked for;
eddelay@mint ~ $ aplay -L
front:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Analog
Front speakers
surround40:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Analog
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Analog
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Analog
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Analog
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Analog
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=SB,DEV=0
HDA ATI SB, STAC92xx Digital
IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
hdmi:CARD=HDMI
HDA ATI HDMI, ATI HDMI
HDMI Audio Output
eddelay@mint ~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
eddelay@mint ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)
00:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 2)
00:0a.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 5)
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3a)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB700/SB800 IDE Controller
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h HyperTransport Configuration (rev 40)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Link Control
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3400 Series
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV620 Audio device [Radeon HD 34xx Series]
08:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
09:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
0a:00.0 FireWire (IEEE 1394): JMicron Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller
0a:00.1 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. SD/MMC Host Controller
0a:00.2 SD Host controller: JMicron Technologies, Inc. Standard SD Host Controller
0a:00.3 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. MS Host Controller
0a:00.4 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. xD Host Controller
eddelay@mint ~ $ lsmod
Module Size Used by
binfmt_misc 16776 1
ppdev 15620 0
bridge 56340 0
stp 10500 1 bridge
bnep 20224 2
input_polldev 11912 0
lp 17156 0
parport 42220 2 ppdev,lp
arc4 9856 2
ecb 10752 2
snd_hda_intel 435636 4
snd_pcm_oss 46336 0
snd_mixer_oss 22656 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 82948 3 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 10756 0
snd_seq_oss 37760 0
snd_seq_midi 14336 0
ath9k 263224 0
snd_rawmidi 29696 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 15104 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 56880 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 29704 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14988 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
uvcvideo 63240 0
mac80211 217208 1 ath9k
fglrx 2081668 34
compat_ioctl32 9344 1 uvcvideo
snd 62628 16 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
leds_hp_disk 10756 0
videodev 41600 1 uvcvideo
psmouse 61972 0
soundcore 15200 1 snd
cfg80211 38032 1 mac80211
agpgart 42696 1 fglrx
i2c_piix4 18448 0
joydev 18368 0
v4l1_compat 21764 2 uvcvideo,videodev
serio_raw 13316 0
pcspkr 10496 0
snd_page_alloc 16904 2 snd_hda_intel,snd_pcm
sdhci_pci 15232 0
sdhci 23940 1 sdhci_pci
video 25360 0
lis3lv02d 17848 0
led_class 12036 2 ath9k,leds_hp_disk
output 11008 1 video
usbhid 42336 0
ohci1394 38576 0
ieee1394 94660 1 ohci1394
r8169 40836 0
mii 13312 1 r8169
fbcon 46112 0
tileblit 10752 1 fbcon
font 16384 1 fbcon
bitblit 13824 1 fbcon
softcursor 9984 1 bitblit
eddelay@mint ~ $

Its a little off but the following is for the AlsaMixer............

────────────────────────────────────────────────────────[AlsaMixer v1.0.18 (Press Escape to quit)]─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Card: HDA ATI SB │
│ Chip: IDT 92HD71B7X │
│ View: [Playback] Capture All │
│ Item: Master [dB gain=-3.00] │
│ │
│ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │
│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ Digital Digital Mixer Mixer │▒▒│ │
│ ├──┤ ├──┤ └──┘ ├──┤ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ├──┤ │
│ │OO│ │OO│ │OO│ │OO│ │OO│ │MM│ │MM│ │OO│ │
│ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │
│ 97 100<>100 100<>100 93<>93 100 │
│ < Master > Headphon PCM Front IEC958 IEC958 D IEC958 P IEC958 P Analog L Analog L Digital Digital PC Beep
eddekay
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 03, 2009 3:01 pm

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby lagagnon on Sun Jul 05, 2009 10:13 am

OK, strange everything looks fine on the driver and sound system side. It does appear you still have muted channels in alsamixer (mm). Do what I said in my first post again, paying attention to unmute all the muted channels with the "m" key.
User avatar
lagagnon
Level 7
Level 7
 
Posts: 1888
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:38 pm
Location: an island in the Pacific...

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby eddekay on Sun Jul 05, 2009 4:42 pm

lagagnon wrote:OK, strange everything looks fine on the driver and sound system side. It does appear you still have muted channels in alsamixer (mm). Do what I said in my first post again, paying attention to unmute all the muted channels with the "m" key.


Well I muted and un-muted so many times that I left one, But went back and un-muted the one that was set all volumes to max 100% played and played to no avail. I have tried other versions of linux like ubuntu, ophcrack live cd in the linux mode, Presto, Knoppix, and a few others. they mostly worked on several of my older pc's some like minx and ubuntu worked with sound on the compaq 2500 but none worked with sound on this one my main and newest computer. I really like the mint version and I guess I'll have to use head phones or external speakers that plug in to the head set port. Unless some one has found the problem and can share with us :D I would like to advertise Mint on my sites if its OK with the people here. Oh and one more note the speakers wnad every thing works under windows, This is a 64 bit system and I am using the standard 32 mint. Think maybe the 64 version would make a difference?
eddekay
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 03, 2009 3:01 pm

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby lagagnon on Sun Jul 05, 2009 6:38 pm

OK, I did some more digging for you , typed in the exact name of your sound card, HP laptop and Ubuntu as keywords to Google and found this fix:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1088978
User avatar
lagagnon
Level 7
Level 7
 
Posts: 1888
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:38 pm
Location: an island in the Pacific...

Re: no sound with ATI card and hp laptop

Postby eddekay on Wed Jul 08, 2009 3:33 pm

lagagnon wrote:OK, I did some more digging for you , typed in the exact name of your sound card, HP laptop and Ubuntu as keywords to Google and found this fix:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1088978

Thanks for all the help! Maybe I can get sound after all!
eddekay
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Jul 03, 2009 3:01 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests