Sound not working/ Graphics unstable?

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

Sound not working/ Graphics unstable?

Postby Bascotie on Wed Jul 29, 2009 12:14 am

Hey guys,

I have a sort of peculiar laptop, it's the ASUS M51Ta-X1. Before giving some information on my current issues, this laptop is only known to work fully with windows vista. There are many threads in the ASUS forums on getting the mobility radeon 3650 to work properly with WIndows7/ XP but no one has found a solution yet (this laptop alternates between a Radeon 3200 and 3650 GPU to alternate between balance/performance).

Currently the biggest issue I have is that the audio is not working (I tried youtube/mp3s/etc) and I know that if I enable the proprietary ATI drivers once I reboot I'll get a blank screen (I had to reinstall Mint after this happened the first time).

My priority is audio guys but if anyone can help with graphics as well I'll be very content =)

Here's what I get when i type
Code: Select all
lspci
in the terminal:

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (int gfx)
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)
00:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 2)
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [IDE mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3a)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB700/SB800 IDE Controller
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h HyperTransport Configuration (rev 40)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Link Control
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS780M/RS780MN [Radeon HD 3200 Graphics]
02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3650
02:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series]
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
08:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
08:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
08:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)
08:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
08:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff)
Bascotie
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:16 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby richyrich on Wed Jul 29, 2009 12:27 am

User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4635
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby Bascotie on Wed Jul 29, 2009 12:51 am

Awesome find, it worked, thanks!
Bascotie
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:16 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby richyrich on Wed Jul 29, 2009 12:58 am

Image

Welcome to the forum, Richy
User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4635
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby richyrich on Wed Jul 29, 2009 1:07 am

Sorry for the double post . . . Image . . but is there a place in your BIOS to change your VGA settings?
You may be able to enable just one of the gpu's you have, disabling the other . . . ?
User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4635
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby Bascotie on Wed Jul 29, 2009 1:09 am

Nope, unfortunately I can't. Even in windows XP when trying to disable one gpu in device manager it causes issues. Windows 7 is the only other operating system that seems to be fully compatible but even it has issues.
Bascotie
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:16 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby richyrich on Wed Jul 29, 2009 1:14 am

Are you sure? Isn't there a "Graphics Mode" settings in the BIOS?

Edit: With choices like: Auto,Basic,Premium. or something like that?
User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4635
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby Bascotie on Wed Jul 29, 2009 1:10 pm

I'll check again but for the few times I've gone through the bios in the past I have not scene graphics options. Usually if there is an option its for which slot I want graphics to come from (PCI, AGP, PCIe, etc).

Currenty my problem is that after I tried installing the latest radeon driver for linux (.run package) I am not able to boot back up, I cannot see the screen. I tried running

Code: Select all
aticonfig --initial -f


Which is what the installer said to do if it fails and that did not work either.

I boot back up and went to Mint Recovery mode and tried the "auto graphics repair" to no avail.

Anyone know how I can get back in?

Thanks
Bascotie
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:16 pm

Re: Sound not working/ Graphics unstable?

Postby Bascotie on Thu Jul 30, 2009 1:20 pm

This seems to be the best bet for graphics so far:

https://help.ubuntu.com/community/RadeonHD
Bascotie
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:16 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests