Sound is only coming out of subwoofer (HP 2070eg Notebook)

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

Sound is only coming out of subwoofer (HP 2070eg Notebook)

Postby deadly7 on Mon Feb 15, 2010 9:35 pm

Hi,
I have a problem with my notebook integrated 2.1 sound system. The sound is like the title already says only out of the subwoofer and not of the normal speakers.
I'm a Linux newbie so I dont have a clue how to solve this problem.
I dont know what soundcard I have. The Notebook just says Sounblaster Compatible Soundcard 16 Bit. Is this really a Creative card? Are there special drivers for this card which could solve my problem?
Please help me. The System is running so great only the sound is making problems.
greetz deadly7
deadly7
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Mon Feb 15, 2010 9:27 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Sound is only coming out of subwoofer (HP 2070eg Notebook)

Postby beefstu on Tue Feb 16, 2010 8:35 am

It could be a case that the volume isn't turned up on the correct channel, type
Code: Select all
alsamixer
in the terminal and see if any of the levels which seem relevant are turned down.

You cant click, just use arrow buttons, left and right to select a channel and up and down to change levels. press escape to exit.
Please go through the steps here when posting a question. Once your question has been resolved, edit the original question post and add [Solved] to the subject. Both of these will help others use the forum effectively.
User avatar
beefstu
Level 5
Level 5
 
Posts: 654
Joined: Tue Dec 29, 2009 10:22 am
Location: Southampton, UK

Re: Sound is only coming out of subwoofer (HP 2070eg Notebook)

Postby deadly7 on Tue Feb 16, 2010 10:07 am

I'm sorry but it didn't worked.
There are 3 Levels.
Master, PCM and Front
PCM seems to control the subwoofer.
The frontlevel has no effect.
I have a HDA ATI SB Soundcard with a IDT 92HD75B3X5 Chip (says the alsamixer)
deadly7
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Mon Feb 15, 2010 9:27 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: all41, xenopeek and 22 guests